20 låtar som blir 20 år 2020

20 låtar som blir 20 år 2020

Minns du vilka låtar som var hits för 20 år sedan? Om inte kan du titta på den här hitlistan från år 2000 och drömma dig tillbaka till när både du och Britney var 20 år yngre.

För 20 år sedan tog vi det stora klivet över millennieskiftet och sa hej till ett gäng artister som släppte debutalbum som knockade oss fullständigt, eller vad sägs om The Ark och Håkan Hellström?

Här kommer en lista över 20 av de största hitsen i Sverige under år 2000 och som alltså fyller 20 år 2020.

Britney Spears – Oops! I did it again

Bara ett år efter genombrottet med Baby one more time dundrade Britney in en gigantisk hit till. Oops! I did it again, som bland annat skrevs av svenska Max Martin, spelades in i hitmaskinen Cheiron Studios i Stockholm och toppade svenska listor under våren 2000.

Madonna – Music

Under hösten 2000 fick Madonna dels en hit med Music och dels en hel värld att tycka att cowboyhatt nog ändå är rätt så ballt. Låten blev också extra känd eftersom det var en av de första stora hits att läcka på fildelningssajten Napster innan den släpptes. Musikvideon regisserades av svenska Jonas Åkerlund.

Eminem – The real Slim Shady

När Eminem i april 2000 släppte singeln The real Slim Shady från albumet The Marshall Mathers LP fick han en stor del av kändisvärlden emot sig. Eminem var inte rädd för att göra sig ovän med någon och förolämpade i låten den ena superkändisen efter den andra, till exempel Pamela Anderson och Christina Aguilera. Men han fick miljontals nya fans på köpet.

Bon Jovi – It’s my life

Jon Bon Jovi klippte av sig pudelkrullet och skrev låtar tillsammans med Max Martin. Resultatet blev dunderhiten It’s my life som gjorde att Bon Jovi fick en hel drös med nya yngre fans som inte hängde med under hans första storhetstid på 1980-talet.

Baha Men – Who let the dogs out?

Vem kunde väl ana att en av årets största hits skulle bli en låt där någon frågar ”Who let the dogs out?” följt av hundskall? Men så blev det. Låtskrivaren Anslem Douglas hävdar att låten är feministisk, och att det egentligen är män som beter sig illa mot kvinnor som är hundarna i låten, så kanske är det inte så larvigt som man kunde tro.

Wheatus – Teenage dirtbag

Den här trallvänliga låten, som alla som var tonåringar under 2000 kan skriksjunga med i refrängen på, släpptes av det amerikanska bandet Wheatus i juli 2000. Bakgrunden till den sägs vara att sångaren Brendad B Brown var less på att alla vuxna trodde att han vara satanist bara för att han lyssnade på Iron Maiden och Metallica. Han var ju bara en teenage dirtbag.

Robbie Williams – Rock DJ

Om man inte direkt minns låten minns man musikvideon där Robbie Williams dansade runt utan hud och till slut som ett skelett utan muskler och organ, allt för att imponera på en kvinnlig DJ. Både videon och låten vann ett gäng priser och blev listetta över hela världen. Rock DJ kommer från Robbie Williams tredje soloalbum Sing when you’re winning.

The Ark – It takes a fool to remain sane

Fanns det verkligen en tid då man inte visste vem Ola Salo var? Ja, faktiskt. År 2000 kom The Arks debutalbum We are The Ark och sopade undan benen på hela svenska folket och fick flera generationer av misfits att känna sig sedda. En ny svensk superstjärna var född.

Roger Pontare – När vindarna viskar mitt namn

Men vem vann då Melodifestivalen 2000? Jo, det gjorde ingen mindre än Roger Pontare som klädd i olika hudar och attribut från olika naturfolk sjöng sig in i svenskarnas vardagsrum och fick dem att rösta honom ända till Eurovision.

Wyclef Jean ft. Mary J Blige – 911

Duetten mellan rapartisten Wyclef Jean och soulsångerskan Mary J Blige var en hyfsad hit i hela världen. I Sverige och Norge blev vi helt galna i låten med den återkommande gitarrslingan och den låg etta på försäljningslistorna i två månader. Och vips kunde alla larmnumret i USA.

Melanie C ft. Lisa Left Eye Lopes – Never be the same again

Sporty spice från Spice girls drog år 2000 det längsta strået i karriären och fick en hel radda hits från sitt soloalbum Northern Star, som visserligen släpptes redan 1999, men den största hiten släpptes på våren 2000. En duett med amerikanska rapstjärnan Lisa Left Eye Lopes.

Joakim Hillson – Vacker utan spackel

Det hade blivit hippt att sjunga på svenska och det tänkte 18-åriga popsnöret Joakim Hillson inte missa. Med en röst som påminner om en ung Per Gessle som försöker vara tuffare än han är sjunger han om att tjejer inte ska vara så osäkra, och våga vara sig själva utan en massa smink. Det här gillade vi och placerade låten högt upp på listorna.

Thomas Rusiak ft. Teddybears Sthlm – Hiphopper

Plötsligt kom det ett gäng killar med stora björnhuvuden som fick alla coola svenskar att dansa till låten Punkrocker. Sen kom Thomas Rusiak och snurrade till det med sin version av samma låt, Hiphopper, en parodi på hiphop-kulturen, och fick i och med det årets sommarhit.

Feven – Dom tio budorden

Minns ni Feven? Som en av de tidiga kvinnliga svenska rapartisterna tog hon unga svenskar med storm med den kaxiga Dom tio budorden. Hon följde upp den med Bränn BH:n och jobbade sedan med Petter. Men mest minns vi talet på Grammisgalan 2001 då hon friskt blandade slang, svenska, engelska, prat och hiphop.

Håkan Hellström – Känn ingen sorg för mig Göteborg

Den 8 maj 2000 kom en man från Göteborg klädd i sjömanskostym och bad om att någon skulle ge honom arsenik. Ingenting skulle någonsin bli sig likt efter det.

Markoolio ft. Arne Hegerfors – Mera mål

Att spela in en låt med den gamle sportkommentatorn Arne Hegerfors som sidekick är få förunnat, det är nog faktiskt bara Markoolio som har lyckats med det. Och att hojta ”Mål, mål, mål! Mera mål!” var ett vinnande koncept som gjorde låten mer populär än den officiella låten till herrarnas fotbolls-EM år 2000, Explodera med Staffan Hellstrand.

Backstreet Boys – Shape of my heart

Ännu en produkt från den svenska hitmaskinen Max Martin och Rami som denna gång låtsnickrade tillsammans med sångerskan Lisa Miskovsky. Och visst blev det en hit den här gången också! På den efterföljande turnén framfördes låten a capella på varje spelning och det är bara en vild gissning att fler än en ung tjej svimmade när pojkbandet sjöng i stämmor.

Bomfunk MC’s – Freestyler

Finland har inte producerat jättemånga framgångsrika artister, men när Freestyler släpptes över världen i februari 2000 (i Finland släpptes den redan 1999) var superhiten ett faktum. I videon kan vi se en kille som lyssnar på låten i sin minidisc, ett format som helt glömdes bort i nästa andetag.

Ricky Martin – She bangs

Minns ni Allsång på Skansen sommaren 2001 när en höftskakande Ricky Martin välte ett smockfullt Solliden med tanter och allt med sin utstrålning och sin knytgylf. En stor anledning till succén var megahiten She Bangs från 2000 som gjorde att hela världen gick in i latinoläge.

Outkast – Ms. Jackson

Hiphop-duon Outkast släppte sitt fjärde album Stankonia i oktober 2000, men helt ärligt lyfte det inte riktigt förrän i februari 2001 när Ms. Jackson peakade på de amerikanska listorna, och senare listor över hela världen.

 

Läs mer:

Nyårsquiz 2019 – Färdigt musikquiz om året som gått

Stora artisterna som spelar i Sverige 2020

Artister i Melodifestivalen 2020 – här är hela listan