Frost och Lejonkungen

20 saker och detaljer du inte visste om Disneyklassikerna

Visste du att Rapunzel och Flynn är med i Frost? Och har du tänkt på hur lika Tom Cruise och Aladdin är? Visst är det så – och här är 18 andra detaljer och märkliga händelser du nog missat eller inte visste om i Disneys mest älskade filmer.
5 Disney-kvinnor att inspireras av
Slå på ljud

Visst älskar man smarta små detaljer i filmer? Disney är mästare på det! Här nedan hittar du några av de mest anmärkningsvärda nedslagen – och saker som kunde varit helt annorlunda om det blivit som man först tänkte!

20 roliga (och konstiga) fakta om Disneyklassikerna

1. Disney trodde mer på Pocahontas än Lejonkungen, och därför satte man ”B-teamet” på att jobba med den. De gissade fel – Lejonkungen blev den mest framgångsrika filmen någonsin av de handritade animerade filmerna. Vi gissar att B-laget avancerade uppåt efter det.

2. Elsa skulle egentligen ha varit en ”bad guy” i Frost, men producenterna tyckte så mycket om den den stärkande känslan i Slå dig fri att de ändrade historien och karaktären.

3. Musse Pigg, Långben och Kalle Anka kan skymtas i Den lilla sjöjungfrun.

4. Pirates of the carribean: Vid världens ände beräknas vara världens dyraste film. Men tvåa på listan ligger Trassel! Alltså dyrare än Avatar.

5. Can you feel the love tonight skulle egentligen ha framförts av Timon och Pumbaa.

6. Egentligen vill man att ABBA skulle stå för musiken i Lejonkungen, men de kunde inte, så då vände man sig till Elton John istället.

7. Aladdins utseende och manér är inspirerat av Tom Cruise.

8. Elsa, 21, är den enda Disneyprinsessan som inte är tonåring.

9. När lejonen ryter i Lejonkungen är det egentligen tigrar du hör. Filmmakarna tyckte nämligen inte att lejonen lät tillräckligt högt.

10. Från början ville inte Walt Disney ha med den klassiska spaghetti och köttbullar-scenen i Lady och Lufsen.

11. 101 dalmatiner, Peter Pan, Lady och Lufsen, Vaiana och Mulan är de enda Disneyfilmerna där båda föräldrarna är närvarande och inte dör under filmens gång.

12. Pixar menar att deras framgång beror på att de gjort allt tvärt emot Disneys standardstorys: Inga sånger, inga ”jag vill”-ögonblick, inga glada byar, inga kärlekshistorier och inga skurkar.

13. Disney blev stämda av en hyena-forskare för hur hyenorna framställdes (som skurkar) i Lejonkungen.

14. Rapunzel och Flynn kan ses skymta förbi när de går på kröning i Frost!

15. Första bokstaven på huvudkaraktärerna i Frost skapar namnet på författaren vars historia filmen baserar sig på, nämligen Snödrottningen (från 1845). Hans, Christoffer, Anna, Sven = H.C Andersen.

16. Om händelserna i Hitta Nemo skulle ske i verkligen, alltså att Nemos mamma och syskon blev uppätna, skulle Nemos pappa ha utvecklat kvinnliga könsorgan istället och parat sig med Nemo eftersom han är den enda clownfisken i närheten. Eeeh…

17. Frost är den enda animerade Disneyfilmen regisserad av en kvinna.

18. Pumba är den första Disney-karaktären som pruttar!

19. Namnet på trollkarlen Yen Sid i Fantasia är Disney baklänges.

20. WALL-E är döpt efter Walt Disney (Walter Elias Disney).

Foto: Disney

Källa: Eonline, Buzzfeed

LÄS MER:

6 uppföljare till Disneyfilmer du inte visste fanns

9 superstjärnor som du glömt var med i en Disneyfilm

Disney plus kommer till Sverige i september