Alla såg Alice Bah Kuhnkes pappersklänning – men vet du varför hon bar den?

Ett av gårdagens stora Nobelsnackisar var utan tvekan Alice Bah Kuhnkes pappersklänning. Men det var inte bara en fin kreation – klänningen bar på ett aktuellt budskap.

När det vankas Nobelmiddag kan det inte talas om utan att nämna vad de olika gästerna bar till den prestigefyllda festen. Det finns nobelklänningar man minns många år senare och en sådan lär vara den Alice Bah Kuhnke bar under gårdagen.


Iklädd en vit, glänsande klänning med en bolero av veckat papper gjorde kulturministern entré i Blå hallen igår. Bakom kreationen stod såklart ingen mindre än pappersdesignern Bea Szenfeld och hennes kollega Naim Josefi.

Till klänningen bar Alice Bah Kuhnke dessutom en oslipad kvarts i en ring på fingret och likadan sten i öronen signerad smyckesdesignern Märta Larsson. Idén bakom klänningen fick ministern när hon besökte Svalbard tidigare i höstas.

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Och det passade ju även kusligt bra in i temat för Nobelfesten – som just var tänkt att sätta fokus på klimatförändringarna. Blå hallen smyckades till ett arktiskt islandskap med skulpturer, mat och övrigt arrangemang på samma tema.


Det verkade dock inte alltför bekvämt att sitta och äta i klänningen. Något Alice Bah Kuhnke noterade redan under provningen då hon inte lyckades få gaffeln till munnen eftersom boleron var i vägen. Dansa gick dock fint.

Foto: IBL