Musikhjälpen i våra hjärtan – 8 stunder vi aldrig glömmer

Minns du vigseln i buren, knark-ABC och Linnea Henrikssons feministtal? Baaam vill göra dig påmind om åtta stunder från Musikhjälpen som fastnat på näthinnan.

Läs mer: 5 saker jag önskar att jag visste innan jag började med menskopp

I kväll klockan åtta kickar Musikhjälpen igång för ännu en omgång radio, tv, uppträdanden, auktioner och insamlande. I år är det Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström som i en veckas tid ska sitta instängda i en glasbur i Umeå. Baaam har blickat tillbaka på åren som gått och samlat 8 ögonblick som har fått oss att skratta, rysa och bli lite tårögda.

Gina Dirawis bror ringer in

När Gina Dirawi var programledare 2011 tog storebror Rami tillfället i akt att ringa in till buren och hälsa. Gina blev tårögd, berättade att hon saknar sin familj och mammas mat. Rami pratade i sin tur om hur stolta alla är över henne – och önskade såklart en låt. Det är så fruktansvärt gulligt.

”ABC” blir knarkhyllning

När Far & Son och Lilla Lovis gästade Musikhjälpen 2011 gjorde de om den svenska schlager-klassikern ”ABC” till en knarkhyllning. Istället för att sjunga ABC sjöng de olika förkortningar för droger, så som LSD och GHB. Det var Musikhjälpens kanske märkligaste uppträdande. Textförfattarna till schlagerdängan blev, icke förvånande, upprörda och menade att Far & Son brutit mot upphovsrättslagen. Spola fram till 8-minuterstrecket för att se klippet.

Filip och Fredrik slår rekord

Filip och Fredrik har i många år varit aktiva i Musikhjälpen, så även förra året. På Tradera auktionerade de ut en reklamfilm. Vinnaren blev spelbolaget Casumo med ett bud på över 3,4 miljoner kronor, vilket är det största auktionsresultatet i Musikhjälpens historia.

Läs mer: 24 roliga jultröjor (en för varje dag till jul!)

The Fooo Conspiracy rappar till ”Så klart!”

2014 var snubbarna i The Fooo Conspiracy dryga 17 år gamla och uppträdde med låten ”Rollercoaster” i Musikhjälpen. Men efter uppträdandet överraskade de programledaren Petter genom att göra en cover på ”Så klart!”. Att se de små Fooo-pojkarna med rufsigt hår och mjuka popröster rappa är, minst sagt, en upplevelse.

Flashmob i Linköping

Till tonerna av Icona Pops ”Emergency” fylls hela stora torget i Linköping 2015 av en flashmob som dansar i takt.

Emil och Karolina gifter sig i buren

Emil och Karolina vann Musikhjälpens bröllopsauktion och har i flera år engagerat sig i Musikhjälpen. 2014 gifte de sig inne i glasburen samtidigt som Sarah Dawn Finer sjöng ”Kärleksvisan”. Inte ett öga var torrt.

Läs mer: Så lyckas du med ett veganskt julbord – Floras bästa recept

Hela Linköping sjunger ”Stad i ljus”

Linköping är bra på det här med Musikhjälpen. 2015 sjöng Rickard Söderberg ”Stad i ljus” och Linköpings studenter (och i princip hela torget) stämmer in i sången. Garanterat rysningar.

Linnea Henriksson håller feministtal

2014 samlade Musikhjälpen in pengar till bekämpningen av HIV. Programledaren Linnea Henriksson fick en kväll nog och höll ett magiskt brandtal om hur sexism och ojämlikhet i världen gör det svårt att stoppa spridningen av HIV.

Foto: SVT, IBL

Mer nöjesinnehåll från oss på Baaam: