12 frusna filmer att kolla på om du är insnöad

12 frusna filmer att kolla på om du är insnöad

Minusgrader och snökaos gör att vi hellre stannar inne under täcket. Baaam har samlat 12 filmer på temat som får dig att känna ”det kunde ha varit värre”.

Läs mer: Ta hand om dig! 6 appar som hjälper dig minsta din oro

Snökaoset är på många håll i landet ett faktum och hela Sverige väntas genomlida en nationellt isvecka – när SMHI:s alla mätstationer visar på minusgrader under en hel vecka. Snön öser ner, det är rövkallt ute och du vill med stor sannolikhet stanna inne dyngets alla timmar.

Så hur fördriver du som är insöad (eller bara vägrar gå ut) bäst tiden? Genom att plöja filmer där karaktärerna är ännu mer frusna än vad du är, såklart. Baaam listar 12 filmer som kommer få dig att känna ”det kunde ha varit värre”.


Groundhog Day

En meteorolog tvingas återuppleva samma dag om och om igen, vilket innebär att han måste trotsa snöstormar och snöslask om och om igen.

Fargo

Originalet är en film från 1996 men ”Fargo” har även gjorts som en serie. I den snötäckta staden i North Dakota är bilförsäljaren Jerry i stort behov av pengar. Han anlitar två män för att kidnappa sin egen fru och tvinga sin rika svärfar att betala en lösensumma men stöter på problem när polischefen Marge sätts på fallet.

The Day After Tomorrow

Du som tänkt att världens undergång kommer vara i form av en ny istid får rätt i den här filmen. Vi får följa klimatforskaren Jack när han försöker ta sig från Washington D.C. till New York för att möta upp sin son. Detta samtidigt som en plötslig klimatkatastrof tvingar in jorden i en istid. I jämförelse känns några dygn med minusgrader inte längre så farligt.

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Narnia är en riktigt klassisk vinterfilm. Fyra barn går genom en garderob och upptäcker sagolandet Narnia. En ond häxa har lagt en förbannelse över landet så att det alltid är vinter. Tillsammans med lejonet Aslan försöker barnet frigöra Narnia från häxans styre.

The Shining

”The Shining” levererar skräck i snöstorm. Författaren Jack tar ett jobb som vaktmästare på ett hotell när det hålls stängt under vintern och tar med sig sin familj. Men de onda krafter som finns på hotellet får snart Jack att blir mer våldsam – samtidigt som hotellet blir insnöat och familjen isolerad från omvärlden.

Läs mer: Är du redo att skaffa barn? Här är testat som ger svar

Alive

En verklighetsbaserad film om en flygolycka i Anderna på 1970-talet. Efter att ett passagerarplan havererar i den snötäckta bergskedjan i Sydamerika försöker en liten grupp passagerare överleva. De pressas till sina absoluta gränser när valet står mellan överlevnad eller kannibalism.

Winter’s Bone

Jennifer Lawrence genombrottsfilm om 17-åriga Ree Dolly som letar efter sin försvunna far i den fattiga landsbygden på Ozarkplatån i USA. Hon möts av hot, lögner och skvaller från sin släkt, samtidigt som familjen riskerar att bli hemlösa. Det är även, såklart, riktigt kallt och jävligt.

Frozen

Det går ju inte att ha en lista med snöfyllda filmer utan att inkludera ”Frozen”. Handlingen kan du säkert redan: Den nykrönta drottningen Elsa framkallar av misstag en evig vinter över kungariket Arendal. Hon flyr upp i berget och systern Anna ger sig efter henne i hopp om att stoppa den eviga vintern.

Snowpiercer

En sci-fi-film som utspelar sig i en framtid då ett misslyckad klimatexperiment har framkallat en ny istid på jorden. Större delen av livet på jorden utrotas förutom några få överlevare som bor på det klassuppdelade tåget Snowpiercer.

Missa inte! Bloggarna vi älskade, hatade och följde slaviskt – det gör de i dag

Happy Feet

En supermysig om kejsarpingviner som finner sig partner genom att sjunga. Detta blir ett stort problem för Mumble, som inte kan sjunga. Han har dock en annan talang – stepp!

Serendipity

Om du är sugen på en riktigt cheesy romantisk komedi så är det här valet för dig. Jonathan och Sara möts en vintrig kväll i New York och tycke uppstår. Flera år senare är de båda i relationer men osäkerhet gör att de börjar leta efter varandra istället.

Turist

En typ av skidsemester som jag hoppas ingen har nu under sportlovet. En svensk familj är på semester i Alperna. När de en dag möts av en lavin får Tomas panik och lämnar sin fru Ebba ensam med deras två barn. Händelsen skapar en spänning i familjen och tvingar Tomas att ifrågasätta sin självbild.

Foto: Warner Bros, TriArt