Filmen 365 dagar på Netflix

5 anledningar att INTE se filmen 365 days på Netflix

Urdåliga repliker, fruktansvärd kvinnosyn och en romantisering av övergrepp. Det bjuder filmen 365 days på. Här är fem anledningar att INTE se den.
6 smarta Netflix-hacks
1:35

Efter reklamen: 6 smarta Netflix-hacks

(1:35)

Slå på ljud
Här är sex smarta tips som kommer ta ditt Netflix-tittande till nästa nivå.

Filmen 365 days (eller 365 dni som är den polska originaltiteln) på Netflix har klättrat upp högst på topplistan. Tyvärr. Handlingen kretsar kring kvinnan Laura. Hon åker på semester ihop med sin kille som är ett svin mot henne. Under semestern blir hon kidnappad av Massimo. Han är medlem i den sicilianska maffian och påstår sig vara ”kär” i Laura. Och nu tänker han spärra in henne i ett år för att ”ge henne chansen” att bli kär i honom med.

Här är 13 memes för dig som redan sett 365 days och behöver stöd

365 days är en av få filmer jag faktiskt behövt stänga av. Den vidriga kvinnosynen, den totala avsaknaden av rimlig handling och den sjuka romantiseringen av övergrepp fick mig att gå och lägga mig istället. Låt mig bespara er besväret av denna filmupplevelse.


Här är 5 anledningar att inte se filmen 365 days:

1. Handlingen i 365 days beskrivs på ett obehagligt sätt

På Netflix beskrivs 365 days på följande sätt: ”Hon känner sig kvävd i sitt förhållande. Men kommer luften bli lättare att andas i en annan mans fångenskap?”. Visst kan filmer beskrivas med en obehagligt formulerad mening. Problemet är att den här meningen bara är startskottet till resterande handling som ger en dålig eftersmak. Filmen är inte gjord med finess när det kommer att porträttera dominans. Snarare tvärt om. Känslan av Massimos beteende mot Laura är snarare maktmissbruk.

2. Replikerna i 365 days är extremt dåliga

”Are you lost babygirl?”. Det är alltså den mening som den sicilianska maffiabossen Massimo använder sig av innan han kidnappar Laura. Samma mening fortsätter han använda genom filmen.

För en stund blir de dåliga replikerna nästan komiska. Men skrattet fastnar i halsen när de många grafiska sexscenerna, som är rena övergrepp, spelas upp.

3. Kvinnosynen i 365 days är hämtad från 1800-talet

Laura är först inte alls kär i Massimo (surprise?!). Hon är ju trots allt kidnappad, avsvimmad och vaknar upp i en främmande lägenhet – instängd. Men efter dyra middagar, shopping av klänningar och glittriga klackar, extremt aggressivt sex och ett mord ”för hennes skull” är hon plötsligt kär.

Sällan har en film känts så sunkig. 1800-talet ringde och ville ha tillbaka sin kvinnosyn!

4. 365 days romantiserar övergrepp

Det är skillnad på dominans a la Fifty Shades of Grey och rent maktmissbruk. I Fifty Shades of Grey förekommer till exempel så kallade säkerhetsord under de grafiska sexakterna. Det kommer inte på tal i 365 days. Massimo tar till exempel strypgrepp på Laura vid upprepade tillfällen. Värst är det den gången han säger att han inte kommer att röra henne förrän hon känner sig redo (vilket ju är sinnessjukt i och med att han redan kidnappat henne). Bara sekunder efter den repliken tar han stryptag på henne när hon försöker fly.

Under en flygresa på sitt privatplan har Massimo bundit fast Laura i sätet med flera bälten och även knutit ihop hennes händer. Utan hennes medgivande tar han på hennes kropp på ett uppenbart sexuellt sätt.

Senare i filmen kedjar han fast henne i en säng, trots att hon tydligt visar att hon inte vill det. Massimo väljer då att ta in en prostituerad kvinna som suger av honom framför Laura som är fastkedjad med förklaringen ”låt mig visa dig vad du missar”. Scenen med den prostituerade kvinnan är grov och vi får se hur Massimo våldsamt trycker ner hennes huvud med båda händerna över sitt kön.

5. 365 days hyllas tyvärr på Twitter

En hel del på Twitter har satt ner foten och påpekat att 365 days romantiserar sexuella övergrepp. Men förvånansvärt många skriver att de älskar filmen och att de vill åka till Sicilien för att vänta på en egen Massimo. En hel del tycker också att Chirstian Grey kan slänga sig i väggen och att vi har en ny kung av sexiga filmer. Problemet i sig är inte att filmen handlar mycket om sex, eller vilken typ av sex. Problemet ligger i den skeva maktbalansen i sexet.

Det faktum att så många beskriver ett ofrivilligt strypgrepp mellan två personer som inte känner varandra som najs bidrar inte till jämställdhet inom sexuella relationer. Det känns snarare som ännu ett sorgligt bidrag till den porrskadade världen vi lever i. Det faktum att filmen enkelt finns tillgänglig på världens mest kända streamingsajt – dessutom högst upp på topplistan – gör bara saken värre.

Läs mer:

13 memes du måste se om du sett (den asdåliga) filmen 365 days

13 reaktioner på Sex Education som kommer få dig att bli rörd

Jag har sett första avsnittet av Too hot to handle på Netflix – här är 39 tankar jag hade

Relaterade artiklar
5 anledningar till att se den nya svenska serien Alla utom vi
16 tankar när jag såg SVT:s Persona non grata – Soran Ismail
15 tankar jag hade när jag såg Tunna blå linjen avsnitt 10