Lovecraft country HBO

5 anledningar att se Lovecraft country på HBO

En resa på jakt efter en försvunnen pappa i ett 1950-talets USA. Lovecraft country är HBO:s nya påkostade skräckserie som rymmer både tentakelmonster och en mörk historia. Här är 5 anledningar att se den.

Lovecraft country är titeln på HBO:s nya påkostade tv-serie. Den definieras som ett fantasy- och skräckdrama och är bland annat är inspirerat av skräck-författaren Howard Phillips Lovecrafts verk.

Handlingen utspelar sig i 1950-talets USA och kretsar kring karaktären Atticus Freeman som reser igenom det segregerade USA för att hitta sin försvunna pappa. På vägen uppdagas allt fler mörka hemligheter och han måste hantera tentakelmonster och skottlossningar samtidigt.


Här är 5 anledningar att se Lovecraft country på HBO:

1. Inledningen i Lovecraft country

Tänk Game of Thrones möter Star Wars möter Get out möter Stranger Things. Så känns inledningen av Lovecraft country. Det är krig, det är rymdskepp som bränner ner ett slagfält och det är svartvita sekvenser. Lägg även till: Ett enormt bläckfiskmonster och en kvinna som strålas ner från ett rymdskepp. Jag har bara sett en minut och 31 sekunder av serien men det är svårt att inte fortsätta titta.

2. Manuset är skrivet av Misha Green

Mischa Green är manusförfattaren som framför allt är känd för att ha skapat den amerikanska tv-serien Undergound. Hon är 35 år och det är hon som skapat och skrivit Lovecraft country. Innan dess har hon varit anställd som manusförfattare för tv-serierna Sons of Anarchy och Heroes. Att döma av hennes pågående kometkarriär kan jag knappt vänta på vad hon kommer skapa här näst!

3. Jordan Peele är en av de exekutiva producenterna

Jordan Peele är komiker, skådespelare, manusförfattare och regissör. Hans regidebut ägde rum 2017 med den hyllade filmen Get Out. För den vann han en Oscar för bästa originalmanus året därpå. Han blev därmed den första svarta författaren att vinna pris i kategorin. I Lovecraft country är han en av de exekutiva producenterna och det märks. Efter första avsnittet fick serien fina recensioner, framför allt när det kommer till skådespelarnas insatser och sättet man gestaltar de systematiska problemen i den amerikanska historien.

4. Lovecraft country döljer inte segregationen

HBO-serien utspelar sig i 1950-talets USA med utbredd segregation. Jim Crow-lagarna är tydliga. Redan tidigt i serien tvingas två av karaktärerna sitta längst bak i bussen. I taket finns en skylt som talar om att ”den här delen av bussen är reserverade för färgade personer”. De rasistiska scenerna är många och det blir snabbt tydligt att Lovecraft country – förutom att vara en spännande skräckserie – visar upp ett hemskt förflutet och därmed lyfter en ständigt aktuell fråga: rasismen som tyvärr fortfarande finns i vårt samhälle.

5. Familjerelationerna i Lovecraft country berör

Enligt Buzzfeed blev hela casten som en stor familj tillsammans under inspelningen av Lovecraft country. Många scener var tuffa och mentalt påfrestande att spela in vilket förde skådespelarna närmare varandra. Och trots de många allvarliga scenerna – och monsterscenerna – så rymmer serien många fina kärleksfulla stunder. Det är konserter, dans i regn, sång till radio i gamla bilar och kärleksfulla telefonsamtal med långsamma leenden.

Läs mer:

5 anledningar att se tv-serien Partisan

5 anledningar att se Love on the spectrum på Netflix

5 anledningar att INTE se filmen 365 days på Netflix