5 anledningar att se Normala människor på SVT

En kärlekshistoria på ett regnigt Irland som träffar rakt i magen. Det är tv-serien Normala människor i en mening. Här är 5 anledningar att se succén alla pratar om just nu!

Då och då kommer en serie som det känns som att alla pratar om. Normala människor på SVT är en sådan. Sökningar på titeln har exploderat på Google och intresset ser inte ut att avta.

Normal People SVT

Spana in den här grafen över hur sökningarna på Normala Människor ökat på Google!

Tv-serien Normala människor är baserad på författaren Sally Rooneys andra bok med originaltiteln Normal People. Hon är född 1991 och är själv uppväxt på Irland, där boken utspelar sig. Handlingen kretsar kring Connell och Marianne. De går i en skola där han är populär medan hon är en ensamvarg som är smart men otrevlig mot lärarna. De hittar varandra och vi får följa deras kärlekshistoria som förändras i takt med att tiden går. På college är det plötsligt Marianne som är den populära.

Här är 5 anledningar att se Normala människor:

För hur kärlek porträtteras

Ni vet när man tycker om någon och man tittar på personen på ett speciellt sätt? Det spelar ingen roll hur gammal man är. Alla som är kära gör såhär. Det går dessutom att se på folk att de är kära när de har den där blicken. Men den känns inte som det lättaste att fånga på film eftersom den är intim och ömtålig. Det har man dock lyckats med i Normala människor. När Connell spelar rugbymatch är det som att Marianne ser honom i slow motion utan att det blir cheesy. Det är dessutom första gången vi får se henne le i serien. Man blir glad.

För att Normala människor belyser utstötthet från flera perspektiv

Förmodligen har vi alla känt oss utstötta någon gång i livet. I Normala människor lyckas man visa utstötthet i flera dimensioner. Dels det klassiska vidriga, där en grupp kollektivt bestämt sig för att hacka på någon. Men också det moraliska dilemmat i att riskera att själv bli utstött ur sin grupp när man står upp för den utstötta. Det blir extra intressant när spelplanen byts ut från skolan till college och Marianne och Connell byter roller. Plötsligt har han svårt att hitta vänner medan hon trivs som fisken i vattnet. Det blir en viktig påminnelse om att sätta sig i någon annans skor och att det inte är så lätt att ”bara försöka vara med”.

För att replikerna i Normala människor träffar rakt i magen

Många gånger i serier som handlar om kärlek kan saker och ting kännas alldeles för smöriga. Så är det inte här. I första avsnittet kysser Connell och Marianne varandra för första gången. Hon är blyg men säger ”det var fint” och börjar börjar plötsligt fnissa. Connell säger ”vad gör du? Du beter dig som att du aldrig blivit kysst förut”? Marianne svarar ”det har jag inte”. Det är ärligt, modigt och rakt. Samma sak är det första gången hon erkänner att hon tycker om honom. Då säger hon bara ”jag gillar dig”, rakt ut. Vi slipper hela det vanliga Tindertjafset vilket känns som en skön konstrast mot mycket annat.

För att Irland är så förbannat vackert

Visst, Sex and the city med sina skylines och lyxiga restauranger i all ära. Eller Sex Education som utspelar sig i vad som ser ut som en idyllisk semesterort (vilket är Wales). Men oj vad skönt det är med en serie som utspelar sig i konstant spöregn på Irland. Det känns som något annat. Kanske bidrar ösregnet till känslan av icke-smörighet? Det blir i alla fall någon slags tända-brasa-läsa-bok-stämning över allt som känns fin. När solen skiner känns det liksom 100 gånger mer speciellt jämfört med det konstanta Hollywoodsolskenet.

För att sommarhuset i Italien går att hyra på riktigt

Det är inte ovanligt att hus och miljöer i tv-serier är kulisser. Det brukar dock inte hindra tittare från att drömma om att bo eller besöka platserna. Och även om det inte är en kuliss brukar det inte bara gå att åka dit. Men faktum är att Mariannes drömmiga sommarhus i Italien går att hyra på air bnb. Och det är inte ens dyrt! Villan ligger ungefär 35 kilometer från Rom och kostar mellan 300-420 kronor natten. Och ja, du får tillgång till den drömmiga poolen också!

Läs mer:

5 saker du inte visste om Tiger King på Netflix

SVT:s glädjebesked: Eagles får en tredje säsong

Jag har sett första avsnittet av Too hot to handle på Netflix – här är 39 tankar jag hade