Partisan Viaplay

5 anledningar att se tv-serien Partisan

Johan Rheborg som skurk och Fares Fares i svensk comeback. Plus otroliga gymnaster på det. Här är fem anledningar att se tv-serien ”Partisan” på Viaplay.

Partisan är namnet på Viaplays miniserie i fem delar med Johan Rheborg och Fares Fares i huvudrollerna. Tv-serien klassas som en thriller och beskrivs såhär:

”En man får ett nytt jobb i de idylliska omgivningarna i Jordnära, ett inhägnat samhälle som driver en framgångsrik ekologisk gård. Men han inser snabbt att deras regler och rutiner är något oortodoxa”.

Men är den bra då? Svar: Ja! Den är både spännande, snygg och obehaglig!


Här är fem anledningar att se Partisan:

För att Partisan är obehaglig och ekologisk – samtidigt

De flesta som hör ordet ekologiskt brukar inte förknippa det med obehag. Växter odlade under bra förhållanden utan bekämpningsmedel känns inte som något läskigt. Snarar tvärt om! Men i Partisan sker en hel del kriminella saker i den ekologiska miljön – och det gör på något sätt obehaget mycket större.  Bredvid de vackra fälten finns rum med kodlås där ingen får komma in. Och bland de perfekta husen och grannfesterna pågår mystiska läkarundersökningar.

För att Fares Fares gör svensk comeback

Fares Fares har fokuserat på sin internationella karriär ett bra tag. Men nu är han äntligen tillbaka i en svensk serie! Och vilken leverans! Hans karaktär Johnny är mystisk, snäll, kaxig, traumatiserad och cool – samtidigt. Det är svårt att inte bli upprörd när avsnitten tar slut. Man vill se mer!

För att Johan Rheborg äntligen får spela skurk

Fredde i Solsidan, förlåt, Johan Rheborg menar jag, är ju en känd snällis på vita duken. Vi är vana att se honom som lyxlirare med repliker som ”kolla glöden, den är ju som thaisiden”. Dessutom har han nyligen själv sagt i en intervju med Aftonbladet att flera inte skulle valt honom med tanke på hans bakgrund som komiker. Men det brydde sig varken regissören Amir Chamdin eller Fares Fares om. Och det går uppenbarligen alldeles utmärkt att spela ond sektledare med humörsvängningar iklädd mjukiskläder och hipsterkeps oavsett komikerbakgrund.

För att gymnastik får ta plats i en tv-serie

Det ekologiska samhället Jordnära har en egen gymnastiktrupp. Deras tränare spelas faktiskt av Linus Wahlgren. Som gammal truppgymnast tycker jag det är väldigt befriande att gymnastik får ta plats i en tv-serie. Dock verkar det pågå extremt obehagliga saker kopplat till gymnasterna (nej, jag kommer inte spoila något) och det är ju såklart mindre trevligt. Så ofta är det hockey eller fotboll i fokus. Men istället för inkast och tekningar snackas det nu om rondater och fristående. Att det är en riktig landslagstränare i truppgymnastik (Johanna Råberg) som koreograferat gymnasterna är ännu coolare. I en intervju med Gymnastik.se säger hon själv att ”Jag hade precis fött barn när detta dök upp, men det gick bra ändå och bebisen fick följa med på möten och inspelningar”.

 

För att Partisan är sjukt snyggt filmad

Är det bara jag eller känns det som att det snackas mer om hur tv-serier är filmade nu för tiden? Efter den internationella succéserien Euphoria känns det som att gemene man fattat grejen med slowmotion och motljus. Eller så är det kanske bara jag som varit långsam på att fatta grejen. I Partisan leker man med allt från ljussättning till längre bildsekvenser utan att kameran rör sig. Och det lyfter verkligen handlingen!

Läs mer:

5 anledningar att se Love on the spectrum på Netflix

Fyra anledningar att se Zac Efrons reseprogram på Netflix

5 anledningar att INTE se filmen 365 days på Netflix