5 bevis på att världen är anpassad för män – och inte kvinnor

5 bevis på att världen är anpassad för män – och inte kvinnor

Telefonerna är utformade efter manshänder, medicinerna anpassade för manskroppar och temperaturen på arbetsplatsen anpassade efter – ja, du gissade rätt – mäns temperatur. I boken Osynliga kvinnor radar Caroline Criado Perez upp bevis för att världen är anpassad för män – och inte kvinnor.

Den brittiska feministiska aktivisten tillika författaren Caroline Criado Perez släppte boken Osynliga kvinnor 2019, men det är först nu som den kommer på svenska. I boken visar hon hur kvinnor systematiskt har ignorerats i framtagandet av produkter och utformningen av vården – och hur fakta om män har fått format vår syn på världen.

Boken Osynliga kvinnor och författaren Caroline Criado Perez. Foto: Rachel Louise Brown

Boken har översatts till mer än 24 språk och har legat mer än 20 veckor på Sunday Times bästsäljarlista. Den har också vunnit Royal Society Science Book Prize och Financial Times Business Book of the Year Award.


5 bevis på att världen är anpassad för män

Temperaturen på jobbet

Tycker du att det är kallt på jobbet? Inte så konstigt. Det är för att man har kommit fram till den perfekta jobbtemperaturen genom att titta på, jajamän, mäns temperatur. Då kvinnors kroppstemperatur generellt är lägre än männens får vi därför stå ut med att arbetsplatsen är fem grader för kall.

Mobilens storlek

Dagens mobiltelefoner är gjorda för att passa den manliga handen, något som Criado Perez lite skämtsamt brukar kalla “one-size-fits-men”. För oss kvinnor är mobiltelefonerna därför inte alls greppvänliga och de får inte heller plats i våra fickor.

Röstverktygen

Men inte nog med att mobilstorleken är anpassad för manliga användare: röstigenkänningen på våra teknikprylar är programmerade för den manliga rösten. Det är till exempel 70 procent mer sannolikt att Googles röstverktyg förstår en man än en kvinna.

Tecken på hjärtattack

Fler kvinnor än män dör i hjärtattacker. Låter det konstigt? Den allmänna uppfattningen är att det är män som drabbas av infarkter, inte kvinnor. Vi får dessutom lära oss att symtomen på en hjärtattack är smärta i bröstet som kan stråla ut i armarna och illamående. Men symtomen skiljer sig åt när det är en kvinna som drabbas, då är symtom som trötthet och andnöd vanliga, så kallade tysta infarkter.

Bilsäkerhet (för män)

Bilar är designade för den genomsnittlige mannen, och krockdockorna som används i studier för att förbättra bilsäkerheten är formade efter manskroppar. Som en direkt konsekvens av det är det 47 procent troligare att du som kvinna skadas allvarligt vid en bilolycka.

Källa: Osynliga kvinnor

5 kvinnor som förändrar världen just nu
Slå på ljud