Artikeln innehåller reklamlänkar
5 kungliga romaner för dig som väntar på The Crown säsong 3

5 kungliga romaner för dig som väntar på The Crown säsong 3

Barnbruden, Victoria och Tsarens dotter är några böcker som vi gärna läser under hösten!

Den 17 november 2019 är det dags för den tredje säsongen av The Crown, det storslagna kostymdramat på Netflix om drottning Elizabeth II och hennes tid på tronen.

När tittarna återvänder till Buckingham Palace, den här gången under tidsperioden 1964-1977,  har seriens huvudrollsinnehavare bytts ut mot äldre skådespelare för att göra berättelsen mer trovärdig.

Nu är det i stället Olivia Coleman vi ser i rollen som Elizabeth, tillsammans med Tobias Menzies (prins Phillip) och Helena Bonham Carter (prinsessan Margaret).

Vad ska man då fördriva tiden med tills säsong 3 drar igång på Netflix? Det finns en hel del romaner för dig som vill frossa i kungliga draman baserade på verkliga händelser, till exempel Barnbruden, Tsarens dotter och Victoria.

Se fler tips här nedan!


5 romaner med kunglig miljö

Barnbruden (Anna Laestadius Larsson)

Året är 1774 när skeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, blott 15 år gammal – och tilltänkt gemål till kungen Gustav III:s bror Karl. Kommer hon att kunna skänka Sverige den tronarvinge som riket så länge väntat på?

Pocket på svenska från 2018. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Den gyllene hårnålen (Maria Gustavsdotter)

Den gyllene hårnålen är romanen som inspirerats av Gustav Vasas beryktade dotter Cecilia, huvudpersonen i det så kallade Vadstenabullret. När hon lär känna oäktingen Märta Svantesdotter blir det början på en vänskap som det snart kommer att skvallras rejält om.

Pocket på svenska från 2018. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Ers majestäts olycklige Kurt (Ebervall & Samuelson)

Under 1900-talet går den unge Kurt Heijby från att vara en enkel stadsbo till att bli älskare åt självaste kung Gustav V. Men efter flera decennier åtalas han för utpressning – och hamnar mitt i en pinsam skandal.

Pocket på svenska från 2009. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Tsarens Dotter (Gill Paul)

1914. När Ryssland skakas av en politisk revolution befinner sig tsarfamiljen Romanov  i stor fara. För hertiginnan Tatiana och officeren Dimitri riskerar oroligheterna också att sätta punkt för deras passionerade kärlek.

Pocket på svenska från 2019. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Victoria (Daisy Goodwin)

Den 20 juni 1937 kröns Victoria till drottning i Storbritannien, bara 18 år gammal. Men att leda den mäktigaste nationen i världen är inte lätt när man har en kontrollerande mor och en lömsk stab.

Pocket på svenska från 2018. Läs mer och köp här.

Läs mer:

Då har The Crown säsong 3 premiär – se den nya teasern!

Allt vi vet om tredje säsongen av The Crown

Foto: Netflix/Adlibris