Taylor Swift i dokumentären Miss Americana

5 saker vi alla kan lära oss av Taylor Swift i dokumentären Miss Americana

Att våga ta ställning, prioritera de som står dig närmast och hantera skitsnack. I nya Miss Americana på Netflix får vi följa Taylor Swift. Här är fem saker vi kan lära oss av dokumentären!

Taylor Swift tar oss med på en resa från starten av sin karriär, som tonåring, till idag i nya dokumentären Miss Americana. Hon delar bland annat med sig av ögonblicket då Kanye West sabbade prisutdelningen för henne på MTV, visar upp hur delaktig hon är i sitt eget låtskrivande, pratar om ätstörningar och sin mammas cancer. Swift bjuder verkligen in till både de lyckliga och sorgliga stunderna. För den som inte följt hennes karriär ingående känns dokumentären som en ärlig ögonöppnare. Dessutom innehåller den många insikter om vad som faktiskt är viktigt. Här är 5 saker vi alla kan lära oss av Taylor Swift!

Taylor Swift med sin mamma

”Hon är min favoritperson”, säger Taylor Swift om sin mamma i dokumentären.

1. Familjen och vännerna kommer först

I dokumentären pratar Taylor Swift mycket om att hon levt väldigt mycket för andras godkännande. Det var viktigt för henne att få beröm och applåder. Fick hon inte det blev det däremot värre. För flera år sen fick hennes mamma cancer och det fick Taylor att fundera på vad som är viktigt på riktigt.

”Det väckte mig från det här livet där jag brukade kämpa för andra saker”, säger hon själv i dokumentären.

I dagens sociala medier-klimat är det lätt att känna att man måste vara karriärfokuserad samtidigt som man planerar sin nästa drömsemester och helst ska hinna med en aw och ett marathon där emellan. Men vad är egentligen viktigare än familj och vänner?

Taylor Swift i soffan

”Vi gör inte sånt längre”, säger Taylor Swift om att klanka ner på sig själv genom att stirra på paparazzifoton på sig själv.

2. Skeva ideal ska aldrig få oss att må dåligt

I en lång tagning i bilen berättar Taylor Swift om sina ätstörningar. Idag mår hon mycket bättre men säger att hon fortfarande kan triggas av bilder på sig själv till den nivån att hon slutar äta. Förr trodde hon att det var normalt att känna att hon höll på att svimma under eller efter en konsert.

”Nu vet jag att om jag äter mat och har energi blir jag starkare och kan göra alla de där showerna utan problem. Jag är mycket lyckligare med den jag är och bryr mig inte så mycket om någon påpekar att jag gått upp i vikt, för det är något som förbättrat mitt liv”.

Forskning visar att unga tjejer i högre grad påverkas av de smala idealen på sociala medier och att det framför allt drabbar självförtroendet. Att Taylor tar upp ämnet i en dokumentär på en av världens största plattformar för streaming är viktigt och blir framför allt en påminnelse om att vi alla behöver vara vaksamma på hur vi påverkas av ideal.

Taylor Swift på scen

Taylor Swift lyssnar nu för tiden mindre på bruset och fokuserar istället på sig själv och sina mål.

3. Låt inte skitsnack trycka ner dig

Taylor Swift har vuxit upp i rampljuset. Det har tyvärr medfört att hon ständigt granskas.

”I takt med att din karriär ökar ökar även förstoringsglaset”, säger hon.

Allt ifrån vem hon dejtar och vilka kläder hon valt att bära till hur hon presterat och betett sig kommenteras. Ofta i sociala medier. Dessutom har hon och Kanye West en långtgående konflikt efter att han stal showen under prisutdelningen på MTV och dessutom senare släppte en låt med textraden ”I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous”. I dokumentären blir det tydligt att Taylor Swift lärt sig att lyssna mindre på bruset och istället fokusera och jobba hårt för det hon tror på. Det kan vi alla inspireras av.

Taylor Swift i Skavlan

Taylor Swift stod på sig mot sitt manegement och tog politisk ställning.

4. Vi måste våga ta ställning

En av de starkaste scenerna i dokumentären är när Taylor Swift vill ta ställning politiskt, vilket hon undvikit i 12 år. Många av hennes fans är konservativa och under en diskussion i ett rum med flera män och sin mamma säger en av männen ”tänk om vi kom med idén att vi kan halvera publiken på din nästa turné?”. Men Taylor står på sig och levererar dokumentärens starkaste citat: ”Jag vet att det här är rätt och jag behöver vara på rätt sida av historien”.

På Instagram postar hon sedan ett långt inlägg där hon tydligt förklarar att hon inte kommer att rösta på Marsha Blackburn, som kandiderar till senaten i Tennesse, eftersom Blackburn bland annat röstat mot lika lön för kvinnor och äktenskap mellan gaypar. Trots att det kan verka läskigt att höja sin röst och strida mot orättvisor är det viktigt att vi inte struntar i det för att vi är rädda för att förlora vänner eller i Taylors fall, karriären.

Taylor Swift musikvideo till låten Me!

Musikvideon till låten Me! är en stor explosion av regnbågsfärger, enhörningar och pastellfärger.

5. Glöm inte bort att ha roligt

Mellan de djupa samtalen, de rörande berättelserna och de många gånger allvarliga diskussionerna finns stunder då vi får följa med in i Taylor Swifts kreativa värld och vilda fantasi. Vi får se henne överlycklig när hon kommit på en ny refräng och uppspelt när hon förklarar att hennes musikvideo till låten Me! ska bestå av parader, La la-land, dansare, katter, folk i cowboyboots och hennes själv ridandes på en stor enhörning. Hon är så exalterad att hon börjat svettas.

Det är svårt att inte bli glad när man ser någon skratta och planera sitt jobb med så mycket passion. Trots att livet inte alltid är kul får vi inte glömma bort att ha roligt och försöka ägna oss åt saker som skänker oss glädje och skratt.

Läs mer:

Taylor Swift är historisk – mest framgångsrika artisten någonsin

Se första bilderna på Taylor Swift som katt i filmen Cats

Taylor Swift hyllar kroppsneutralitet: Vi har gjort otroliga framsteg