Spel som är som the Sims

Älskar du The Sims? Här är 5 andra spel du kommer vilja testa

Vad gör man när man redan byggt sitt drömhus, sin dröm-Sim och fått sitt drömjobb? Här är 5 spel du kommer att älska om du tycker om The Sims men söker en ny utmaning.

Till följd av coronaviruset är vi många som nu socialt isolerar oss och stannar hemma mer än vanligt. Och när vi där efter ett (besatt!) tag tröttnat på Tiger King och redan lärt oss att göra en inbakad fläta har många vänt sig till spelens värld – vilket har fått dator- och tv-spelandet att gå upp rejält. I en undersökning som techföretaget Verizon genomfört kunde man se att spelandet ökade med hela 75 procent när karantänen infördes i USA.

Många är vi som i detta drömt oss tillbaka till en lättare tid och börjat spela Sims igen. En av de som provade detta var Baaams redaktör Louise som i förra veckan drog igång spelet för första gången på 20 år.

– Det krävdes en pandemi för att till och med jag skulle få nog av tv-serier, skrev hon då.

Men vad gör man om man känner att The Sims redan fått sin beskärda uppmärksamhet genom åren? Vad kan man gå vidare med då? Baaam har djupdykt i spelens förlovade land och hittat fem andra spel som du garanterat kommer att älska om du gillar The Sims.


Animal Crossing: New Horizons


Konsol: Nintendo Switch

Animal Crossing är en spelserie som bäst kan beskrivas som en extremt gullig blandning av Farmville, Sims och Minecraft. Om det är själva byggandet i kombination med att hitta nya vänner, inreda ditt hem och fixa en bra outfit som du gillar med Sims är detta spelet för dig.

Det nya spelet New Horizons börjar med att tvättbjörnen Tom Nook skickar iväg dig och andra stressade människor till en öde ö för att koppla av. Väl på ön skapar du en egen karaktär och får ett tält att kalla hem – men resten är upp till dig. På din ö kan du skaka loss DIY-recept ur träden, bli vän med dina nya grannar, fiska upp ovanliga fiskar, samla på fossiler, odla, bygga hus, inreda och faktiskt konstruera en hel stad. Du är dock i skuld till Tom efter resan till ön så du kommer att ha lite uppdrag du kan göra för att kunna betala tillbaka din skuld.

Om du är den som lätt blir besatt av att göra fixa ett fint vardagsrum med exakt rätt tapet kan du lätt fasta i timmar i Animal Crossing. Att möblerna i butiken dessutom byts ut varje dag gör att du kommer vilja logga in ofta för att inte missa den mintfärgade diner-soffan när den väl dyker upp. Dessutom kan du bjuda in upp till åtta vänner till din ö för att hjälpa dig att bygga och samla saker – och sedan kan ni bege er till deras öar och se hur de bor.

Tropico 5


Konsol: Playstation 4, Xbox One, Xbox 360, Microsoft Windows, Mac OS

Tycker du att Sims är kul men saknar Sim City? Då kommer Tropico vara din melodi. I det här spelet blir du diktator över din egen paradis-ö där du börjar med att bygga en stad i kolonialtiden. Du kommer sedan att få leda din stad och dess invånare genom en rad historiska epoker – från upptäcksresande till världskrig – och på vägen lyckas vinna val (eller helt ta bort demokratin) och behålla makten. Du behöver forska fram nya byggnader, hitta handelsrutter som drar in pengar och samarbeta med andra supermakter. Hur du göra det är helt upp till dig att bestämma. Känner du för att vara en godhjärtad ledare som ger matcheckar och idkar fred? Helt okej! Eller är du mer den som tar makten med militärkraft och med järnhand tar bort all frihet för folket? Det går också an, så att säga.

Valmöjligheterna här är lika många som det finns människor på jorden och inget spel blir det andra likt. Men det är inte helt enkelt! Förlorar du ett val är det över för dig och du får surt börja om igen från början av den delen av spelet. Så det gäller att vara smart! Och ett tips är att verkligen spela igenom en testomgång innan du börjar så du har koll på alla funktioner när du väl ger dig i kast med din egen stad. Det är krångligt, men det är också oerhört givande när man väl lyckas vinna och den boosten kan vi alla behöva i dessa coronatider.

Harvest Moon: Light of Hope


Konsol: Nintendo Switch, Playstation 4, Android, IOS, Microsoft Windows

I Harvest Moon beger du dig ut på en resa för att starta ett nytt liv och få lite trevligt miljöombyte. Men vädret har andra planer och ditt skepp sjunker till havets botten och du driver i land i en hamnstad som slagits sönder av stormen. Det är nu upp till dig att bygga upp staden igen. I spelet kan du odla grödor, sköta boskap och samla på dig material du kan behöva för att kunna börja reparera allt som gått sönder. Dessutom stöter du under spelets gång på vänner, kan skapa relationer och bilda familj. Kanske kan du slutligen rädda hela staden?

Harvest Moon passar dig som gillar att ta dig fram i ditt Sims-spelande genom att knyta kontakter och komma framåt i livet. Det kommer att bli utmanande men vad vore väl ett spel utan lite motstånd?

Minecraft


Konsol: Alla

Minecraft behöver kanske ingen närmre beskrivning men för den oinvigde kommer här en snabb recap. Spelet går ut på att du släpps ned i en ny spelvärld som består av en rad olika blockformade landskap. I början har du varken resurser eller verktyg så du behöver börja hugga ned träd med händerna (jo, det går!). Men snart nog kan du börja konstruera bättre verktyg som gör att du kan utvinna bättre resurser och långsamt dyker de oändliga möjligheterna upp.

Om det är att få din Sim att överleva du gillar samtidigt som du bygger en egen värld kommer du att älska detta. Här kan du skapa de mest fantasirika hus – det finns bokstavligt talat inga gränser. Användare har byggt allt från perfekta kopior av Taj Mahal till drömlika sagovärldar.

Men se upp! Spelar du i Survival-mode kommer monster fram på natten så det gäller att hitta det där första skyddet för mörkret snabbt!

Stardew Valley


Konsol: Alla

Stardew Valley är ett indiespel som utvecklades av Eric ”ConcernedApe” Barone. Det är ett så kallat simulerat rollspel där spelaren tar rollen som en karaktär som försöker fly bort från stressen i stan (känns detta scenario bekant vid det här laget?) för att ta över sin bortgånge morfars farm kallad Stardew Valley. Även här passar spelet den Sims-älskare som tycker om både att skapa en karaktär, bygga ett hus och påbörja ett liv för denne.

I spelet kan du odla grönsaker, ta hand om djur, leta efter mineraler, sälja saker på marknaden, bli vän med byborna och till sist både gifta dig och skaffa barn. Det finns därtill en rad olika uppdrag man kan ta på sig för att tjäna pengar eller ta sig framåt i spelet. Genom att göra det kan man få tillgång till nya landområden eller spelmöjligheter. Dessutom kan man spela spelet online tillsammans med vänner – så vad väntar du på?

Här kan du läsa ännu mer om spel:

14 saker du minns om du spelade The Sims
Jag spelade Sims för första gången på 20 år – här är 33 tankar jag hade
I dag släpps nya Animal Crossing – enda spelet du behöver i karantän