6 favorittippade filmer du bör ha koll på inför Oscarsgalan

Så många filmer, så lite tid. Baaam preppar dig inför Oscarsgalan och listar filmerna du behöver se, eller i varje fall läsa lite om, inför Oscarsgalan.

Läs mer: 10 skådisar som spelade riktiga människor – och vann en Oscar

Dunkirk

Med åtta nomineringar är Dunkirk i toppskiktet på årets Oscarsgala. Bästa film, bästa foto och bästa regi är tre av de totalt åtta nomineringarna filmen har samlat på sig. Dessutom hade filmen premiär i somras, vilket innebär att filmen numera finns lättillgänglig att se. Krigsfilmen blev hyllad av såväl publik som kritiker och är absolut värd att ses.

The Shape of Water

Favorittippade ”The Shape of Water” leder i antalet nomineringar – hela 13 stycken har den kammat ihop. Regissören Guillermo Del Toro har anklagats för plagiat men har bestämt avvisat anklagelserna. Den magiska och fantasifulla historien om en kvinna som blir kär i en havsvarelse går att se på bio nu.


Läs mer: Här är alla Disneyfilmer som släpps i år – och 2019

Get Out

Få filmer har präglat det populärkulturella året så som ”Get Out”. Skräckfilmen om en svart man som besöker sin vita flickväns familj är unik i sin story och vann allas hjärtan under 2017. Den tävlar i den mest prestigefyllda kategorin bästa film men kan även vinna priser för bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus. Filmen kom ut på biografer i februari förra året och finns nu att hyra eller köpa.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Filmen om en ensam mamma som, frustrerad över den polisens oförmåga att lösa mordet på hennes dotter, sätter upp tre stora affischer utanför staden. ”Three Billboards” har fått fina recensioner och är bland annat nominerad till bästa film, bästa kvinnliga huvudroll och bästa originalmanus. Filmen går att se på biografer.


Lady Bird

”Lady Bird” är något så ovanligt som en film om relationen mellan en mor och dotter. Hollywood producerar massvis med far och son-filmer, men mor och dotter-filmer lyser med sin frånvaro. Filmen har hyllats av kritiker och var öppningsfilmen på Stockholms feministiska filmfestival. Greta Gerwig är en av endast fem kvinnor som har blivit nominerade i kategorin bästa regi. Dessutom kan filmen vinna i kategorierna bästa film, bästa kvinnliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll och bästa originalmanus. Du kan se filmen på bio just nu.

Call Me By Your Name

En romantisk och vacker film om en 17-årig kille som inleder en relation sin pappas amerikanska, och betydligt äldre, assistent. Filmen utspelar sig i 80-talets Italien och kommer lämna dig med en varm och hoppfull känsla. ”Call Me By Your Name” är nominerad till bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus efter förlaga. Se filmen på närmsta biograf.

Läs mer: Ilska mot Måns Zelmerlöws samekolt – ”Lika illa som n-ordet”

Bubblare:

Darkest Hour – Nominerad till flera priser och kan säkerligen ta hem en del då filmakademin älskar både älskar biopics och smink som förändrar utseendet. Men vi känner personligen att den idoliserande filmen om Winton Churchill inte är superspännande.
I, Tonya – Håll koll på Margot Robbies nominering för bästa kvinnliga huvudroll och Allison Janneys nominering för bästa kvinnliga huvudroll.

Foto: IBL