Tips på filmer att kolla hemma

7 ångestdämpande filmer och serier att se medan du är i karantän

Vad kan man göra samtidigt som man tar sitt samhälleliga ansvar för att minska smittospridningen av Coronaviruset? Svaret är: Streaming! Här kommer 7 tips på ångestdämpande filmer och serier!
5 Serier att se framemot 2021
1:09

Efter reklamen: 5 Serier att se framemot 2021

(1:09)

Slå på ljud
Undrar du också vilka serier som kommer under 2021. Vi har listat 5 vi ser framemot.

Du kanske är en av de vars gym stängts ner på grund av Coronaviruset. Eller så kanske du tillhör någon av alla de som skulle gått på en konsert som nu är inställd. Eller så tillhör du en riskgrupp och kommer spendera mer tid hemma den närmsta tiden.

Som tur är lever vi i en tidsålder där streamingtjänsterna bara blir fler och filmutbudet större. Frågan ”Vad hade vi gjort utan Netflix?” har kanske aldrig varit mer aktuell. För att undvika att spä på ångesten är denna tipslista helt fri från katastrof- och pandemifilmer.

Men innan vi börjar vill jag bara påminna alla om att tvätta händerna. Här har vi samlat ett antal melodier du kan nynna på för att lära dig tvätta tillräckligt länge.

7 icke stressande filmer och serier att se medan du är i karantän

Love is Blind – Netflix

Har du inte sett Netflix nya realityserie Love is Blind ännu är det hög tid för det! Det finns en anledning till att internet exploderar av memes kring den här serien – den är beroendeframkallande! Ett antal män och kvinnor dejtar varandra i små så kallade pods, ett rum med en soffa. De är åtskilda med en vägg och kan inte se varandra förrän de väljer att förlova sig. Går någon av dem ner på knä får de se varandra innan de flygs till Mexico för en paradisresa för att sedan flytta ihop på prov och slutligen gifta sig. Cringe-ögonblick deluxe inklusive en vindrickande hund utlovas. OBS: Du kan behöva en skämskudde eller två (men det är inte så illa att du behöver pausa, bara nästan)!

Eagles – SVT

Förra säsongen av tv-serien Eagles hade premiär i mars 2019. Nu är äntligen den andra säsongen här! I ungdomsserien får vi följa Felicia och hennes bror Elias, barn till den före detta NHL-stjärnan Mats Kroon. Hockey blandas med kärleksproblem – både hos tonåringar och deras förändrar. Snyggt filmat och rörande berättat. Avsnitten släpps löpande och är bara 20 minuter långa, vilket gör de perfekta att se medan du typ kokar pasta eller gör kvällens hudvårdsrutin. Ångestfaktorn är mestadels låg även om allvarliga ämnen gestaltas. Det vägs upp av många fina moments. Typ: Gulligt syskonpar borstar tänderna tillsammans och har lite svårt att kommunicera, fast båda fattar att de bryr sig om varandra.

Konsten att städa med Marie Kondo – Netflix

Får du lätt ångest av stökiga lägenheter är detta inte en lugnande serie för dig. Men den japanska städexperten Marie Kondo har förmågan att muntra upp vem som helst genom ordning och reda. ”I love mess”, brukar hon säga. Det är för att hon älskar att organisera. Passa på att lära dig allt om hur du viker dina kläder för att göra din garderob harmonisk, vilka saker du kan göra dig av med och hur du ska tänka för att hålla ditt hem rent. Det här är kanske den perfekta tidpunkten att en gång för alla göra den där rensningen du alltid pratar om!

Poms – Viaplay

Finns det något mysigare än filmer där äldre personer börjar på en sport ihop? Jag tror inte det! Diane Keaton gör huvudrollen i den mysiga och rörande filmen Poms där hon startar ett cheerleadinglag för tanter. De som är trötta på den vanliga vattengympan signar upp på vad som ska visa sig handla om så mycket mer än cheerleading. Varmt för lilla hjärtat! Utan att avslöja något vill jag dock varna för en sorglig sidohistoria. Men rörd, det blir man!

Booksmart – Viaplay

Den har kallats för en ny version av den välkända filmen Superbad. Men här är de kvinnliga huvudrollerna i fokus. Amy och Molly har valt att endast prioritera skolan för att komma in på rätt college. Plötsligt inser de att eleverna som festat också lyckats komma in på sina förstahandsval. Panik! Amy och Molly bestämmer sig därför för att ta igen allt de missat på fyra år – under en kväll. På gränsen till för psykedelisk i vissa scener (de råkar bli höga och tror att de är levande barbiedockor…) men ändå rolig. Smart och modern komedi! Jag vill skriva skojfriskt manus, men vill inte låta som en boomer.

Sex Education – Netflix

Säg ett ämne som serien Sex Education inte tar upp när det kommer till sex? Allt från runkmani och könssjukdomar till skilsmässor och brustna hjärtan avhandlas. I säsong två av serien får vi lära känna Otis, Maeve, Eric, Ola och Adam ännu bättre. Att hitta sig själv får ta stor plats liksom kvinnlig frigörelse och att känna sig annorlunda. Att Sex Education utspelar sig i världens vackraste miljö i Wales gör att jag tycker du borde trycka på play genast, om du inte redan sett den. Isåfall kan du se den igen! Vad kan vara mer lugnande än gröna ängar och röda hus omsorgsfullt men personligt inredda?

McMillions – HBO

Vad är ett film- och seriemarathon utan en dokumentär? Många dokumentärer handlar ju om mord eller sportprestationer (det ena absolut mer ångestframkallande än det andra). Men McMillions handlar om den stora lotteribluffen som utspelade sig kring McDonalds i USA på 90-talet. Kunder trodde att de hade chans att vinna en miljon dollar – men det visade sig vara en total bluff. Mark Wahlberg är en av de exekutiva producenterna här och jag vet inte om det bara är jag men dokumentären känns väldigt Markig. Mycket FBI-snubbar i intervjuer och ”Vem är uncle Jim?” följt av trådar som dras på karta. Spännande, men förhoppningsvis inte FÖR spännande för dig! Byt annars till städ-tv.

Läs mer:

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i mars

Fanny om arbetet med Eagles: ”Viktigt att ge karaktärerna egen stil”

Corona: Får man pengarna tillbaka vid inställda evenemang?