Bilder på Wade Robson och Michael Robson i dokumentären Leaving Neverland.

7 fakta om Michael Jackson som inte går att bortse från

Det har bildats två läger bland de som har sett dokumentären Leaving Neverland om Michael Jackson. Vissa är lika förskräckta som övertygade om att pedofilanklagelserna är sanna, medan andra är misstänksamma mot männen som nu träder fram som offer. Men det finns en del komprometterande fakta för Michael Jackson – här är några av dem!

I HBO-dokumentären Leaving Neverland, som just nu visas på SVT play, beskriver två nu vuxna män åratal av sexuella övergrepp och våldtäkter. Och förövaren, säger de, är Michael Jackson, kungen av pop.

Wade Robson och James (Jimmy) Safechuck var båda sju år gamla när övergreppen började. I Safechucks fall började det i Paris under Bad-turnén då Michael Jackson ska ha introducerat honom för onani, och efter det eskalerade övergreppen snabbt.

– Michael ville att jag skulle böja mig fram och hålla isär skinkorna. Det var hans grej. Då onanerade han, berättar Jimmy Safechuck om den första tiden.

Wade Robson och James Safechuck som blev offer för Michael Jacksons sexuella övergrepp.

James Safechuck och Wade Robson i dokumentären Leaving Neverland. Foto: HBO/TT

I Wade Robsons fall började övergreppen hemma hos Michael Jackson, i Neverland.

– Han var en av de snällaste, mest omtänksamma, kärleksfulla människor jag någonsin mött. Han har hjälpt mig enormt mycket i min karriär, med min kreativitet – allt sådant. Och han förgrep sig också på mig sexuellt under sju år, säger Wade Robson om Michael Jackson i början av dokumentären.

Läs mer: Anklagelserna mot Michael Jackson på 5 minuter – från 1992 till idag

Råder delade meningar

I flera år ska de båda pojkarna ha utsatts för övergrepp och våldtäkter i Michael Jacksons residens, Neverland. I alla fall om man får tro vittnesmålen i dokumentären. Jackson-familjen menar dock att de båda männen ljuger för att få ekonomisk vinning, och de har också stämt HBO på 100 miljoner dollar.

Även hardcore-fans världen över rasar mot anklagelserna som framförs i dokumentären. Samtidigt har vissa butiker slutat spela Michael Jacksons låtar och flera radiostationer har förbjudit hans musik.

Kort sagt kan man säga att Leaving Neverland har delat världen i två delar: de som tror på Jimmy och Wade, och de som tror på Michael.


7 komprometterande fakta om Michael Jackson

Journalisten Maureen Orth började rapportera kring anklagelserna mot Michael Jackson för Vanity Fair redan i början av 90-talet. Hon menar att det finns mer fakta än den som visas i dokumentären Leaving Neverland, fakta som delvis gjordes känd redan under de första vändorna av anklagelser, 1993 och 2003. Här är några av punkterna hon framhåller.

1. Köpte sig fri

Michael Jackson betalade 25 miljoner kronor i förlikning efter Jordan Chandlers anklagelser om sexuella övergrepp i början av 90-talet. 18 miljoner gick till Jordan, föräldrarna fick 2,5 miljoner vardera och resten gick till advokatkostnader. Enligt Michael Jackson betalades pengarna ut för att undvika något ”långt och utdraget”.

2. Delade säng med pojkar

När Michael Jackson var 34 år gammal delade han säng med då 13-årige Jordan Chandler – under en månads tid. Jackson sov även i Jordans säng när han besökte honom hos hans pappa.

I dokumentären Living with Michael Jackson (2002) får artisten frågan om han inte anser att det är märkligt att en vuxen man sover tillsammans med barn från andra familjer. Michael Jackson svarar då att han inte ser något fel med det.

3. Hudförändringar på penis

Jordan Chandler ritade speciella märken föreställande hudförändringar på Michael Jacksons penis som sedan jämfördes, och stämde överens, med riktiga bilder tagna av utredare. Hudförändringarna berodde på Michael Jacksons sjukdom, vitiligo.

4. Larmen runt sovrummet

Hallen utanför Michael Jacksons sovrum var en säkerhets-zon. Bjällror ringde så fort någon närmade sig sovrummet.

5. Fingeravtryck på porrtidningar

Under en husrannsakan hittades en resväska fylld med porr under Michael Jacksons säng. Inuti porrtidningarna fann man Jacksons fingeravtryck – och pojkarnas.

6. Pappornas självmord

Två av de fyra utsatta pojkarnas fäder, Jordan Chandlers och Wade Robsons, har begått självmord.

7. Dyra presenter

Michael Jackson köpte väldigt dyra presenter till pojkarnas mammor. Jimmy Safechucks mamma fick ett hus, Jordan Chandlers mamma fick ett diamantarmband, och han hjälpte Wade Robsons mamma att få permanent uppehållstillstånd.

Källa: Vanity Fair, CNN, VultureDaily Mail, The Sun

Läs mer:

Nu släpps omtalade dokumentären om Michael Jackson på SVT

Radio- och TV-kanalerna som vägrar spela Michael Jacksons musik

Anklagelserna mot Michael Jackson på 5 minuter – från 1992 till idag