Filmer det snackades om 2019

7 filmer alla snackade om 2019 (som du borde ha sett)

Även om 2018 var ett otroligt starkt film-år har 2019 bjudit på ett gäng snackisar med riktiga stornamn i rollerna. Skräck, Disneyklassiker och efterlängtade (och sorgliga!) avslut är ett övergripande tema. Inte sett alla? Än är det inte för sent!

Lejonkungen

Handling: Att beskriva handlingen i filmen Lejonkungen är förmodligen extremt onödigt. Originalversionen har ju trots allt funnits ute sedan 1994. Remaken är en datoranimerad version där vi ännu en gång får följa Simba genom hans uppväxt från det att han förlorar sin pappa, tar dumma beslut baserade på fel fakta, blir kär och till sist kliver upp på lejonklippan som den rättmätiga kungen han är.

Därför bör du se filmen: För att det är klassikernas klassiker när det kommer till Disneyfilmer. Det är inte spänningen i att du inte vet vad som ska hända som ligger i fokus här, snarare hur Disney valt att nytolka alla karaktärer. Nostalgifeeling deluxe! Och lika sorgligt och vackert som alltid!

Once upon a time in Hollywood

Handling: Den åldrande skådisen Rick (Leonardo DiCaprio) har en dalande karriär. Tillsammans med sin stuntman (Brad Pitt) försöker de navigera i ett Hollywood som genomgår förändringar. Tidslinjen hoppar och rymmer även en parallell story där Margot Robbie spelar Sharon Tate, som bor i grannhuset tillsammans med sin man Roman Polański. Den som ser trailern kanske förväntar sig en lätt komedi men så är inte fallet. Var beredd på två och en halv timmes spänningsnostalgi.

Därför bör du se filmen: En fet filmbudget, Quentin Tarantino som regissör och Brad Pitt och Leonardo DiCaprio i samma film. Behöver jag räkna upp fler anledningar? Om ja: För att den är sjukt snyggt filmad, för toppinsatserna av alla skådespelare och för att man inte vill att bilscenerna med cruiseandet i ett 1969-Cali ska ta slut. För den ekonomiske får du maxat antal biominuter för samma peng som en klassisk romcom som normalt pågår i en timme och 30 minuter.

Avengers: End game

Handling: Tillslut kom den sista filmen med Marvels superhjältegäng. Den stora upplösningen som många väntat i åratal på. Filmen tar vid där Avengers: Infinity War slutade och de överlevande superhjältarna försöker rädda det som räddas kan efter Thanos framfart. Detta sker bland annat med hjälp av tidsmaskin, alternativa världar och Tony Starks aldrig sinande tekniska kunskaper.

Därför bör du se filmen: För att det är viktigt med avslut, även om det kan kännas läskigt och definitivt. Och för att filmen hyllats för allt från regin till skådepelarinsatserna, musiken, actionsekvenserna, de visuella effekterna och den känslomässiga tyngden. Dessutom är det den film som dragit in mest pengar, någonsin! Den har på riktigt knuffat ner båda Titanic och Avatar från toppen!

Tips: Har du aldrig sett en Marvelfilm och behöver hjälp med var du ska börja? Läs Baaams guide!

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Handling: Zac Efron gör rollen som Ted Bundy i filmatiseringen av den amerikanska seriemördarens liv. Bundy härjade i USA mellan 1973 till 1978 och mördade unga collegetjejer. Sammanlagt dödade han över 30 personer. Samtidigt levde han dubbelliv hemma med sin fru. Killen som är både trevlig och smart visar sig egentligen vara ett monster. Han lyckas rymma ur fängelset inte bara en, utan två gånger och bestämmer sig för att agera som sin egen advokat i rätten.

Därför bör du se filmen: För att Zac Efron är lysande i den obehagliga rollen men också för att filmen är en intressant och obehaglig skildring av människans dubbla natur. Dock ger dokumentärserien med titeln Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, som också finns på Netflix, en bredare bild av historien. Det går inte att undgå att filmversionen blir lite av en snabbspolning.

Midsommar

Handling: Under sommaren kallades Midsommar för den läskigaste filmen hittills under 2019. Den är en så ovanlig företeelse som en amerikansk-svensk skräckfilm. Handlingen kretsar kring Dani och Kristian, ett ungt amerikanskt par vars förhållande inte är speciellt bra. De bestämmer sig för att åka på en resa till en avlägsen by i Sverige för att delta i ett traditionellt midsommarfirande. Men firandet blir en sektliknande mardröm som man förbjuds att fly från.

Därför bör du se filmen: För dig som gillar skräck känns kombinationen av blomsterklädda midsommarstänger och ljusa bomullsplagg blandat med dov spänningsmusik otroligt obehaglig. Filmskaparna har lyckats förvandla upplevelsen av de många soltimmarna i Sverige på sommaren från mysiga till skräckinjagande. Addera detaljer som förgiftad snaps, offerstämning och klipp med uppskurna magar på det. Här är filmen för dig som vill bli rejält skrämd.

Joker

Handling: Så blev det Joaquin Phoenix tur att tolka den klassiska DC-comics-karaktären Jokern. Filmen utspelar sig under 1981 och vi får följa med Arthur Fleck, innan han blev Jokern. Han jobbar som clown och försöker slå igenom som ståuppkomiker. Det går inte bra och hans opassande skämt slutar ofta med bråk och våld. Hans psykiska problem med ett okontrollerat skratt gör att han ägnar sig åt brott i Gotham City under sitt alter ego.

Därför bör du se filmen: För att hyllningarna kring Joaquin Phoenix prestation som Jokern aldrig verkar klinga av. Filmen har höjts till skyarna av såväl kritiker som biopubliken. Faktum är att den är den första barnförbjudna filmen att dra in en miljard dollar i biljettintäkter. Bara det! Filmen är defintionen av suggestivt obehag och många långsamma scener gör att det vrids i magen av både medlidande och ångest. Letar du efter en actionfilm får du leta vidare, men vill du se en riktigt bra thriller som naglar sig fast i själva huden är detta din kopp te.

438 dagar

Handling: 438 dagar är filmatiseringen av boken med samma namn, som skildrar Martin Schibbye och Johan Perssons jobbuppdrag i Etiopien där de hamnade i fängelse, dömda för terrorism. Titeln syftar på antalet dagar de satt fängslade innan de tillslut släpptes och kunde återvända till Sverige. Allvarliga ämnen som politik och tyst diplomati avhandlas samtidigt som en berättelse om vänskap och mod får ta plats.

Därför bör du se filmen: Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar rollerna som Martin och Johan. Skådespelarna har känt varandra i 25 år, vilket blir tydligt i deras samspel. Du bör framför allt se filmen för att den är en skildring av en händelse som tog stor plats i den svenska mediebevakningen och även blev ett sätt att belysa den viktiga politiska debatten.

LÄS MER:

7 filmer alla snackade om 2018 (och som du borde ha sett)

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2019

Quiz: De här filmerna hade premiär 2019 – hur många har du sett?