7 gånger Mia Skäringer bevisat varför hon för alltid har en plats i våra hjärtan

7 gånger Mia Skäringer bevisat varför hon för alltid har en plats i våra hjärtan

Det är få personer som lyckas med att vara både folkkära och provokativa på samma gång. Men det gör verkligen Mia Skäringer Lázár och här är sju gånger hon har bevisat det.

Läs också: 5 gånger Stina Wollter lärt oss att man alltid ska vara sig själv

När hon ifrågasatte ”det perfekta livet”

Att Instagram har filter känner de flesta till – ändå mår många unga dåligt över det liv som målas upp i sociala medier. Mia beslöt sig för att ifrågasätta varför vi söker bekräftelse till den grad att det kan liknas vid en masspsykos.

När hon talade ut om psykisk ohälsa

Mia har nått oerhörda framgångar med sina komiska roller under många års tid. Men framgångarna har också haft ett pris och för ett år sedan sjukskrevs hon för utmattningssyndrom. Något hon då valde att berätta om i ett personligt och känslosamt inlägg på sin Facebooksida.

När hon satte fingret på hur olika vi behandlar män och kvinnor

Män och kvinnor behandlas olika, det är oket vi i patriarkatet lever under. Och det tog sig Mia Skäringer an att belysa i en jämförelse mellan hur hon hade hanterats om hon levt med ett missbruk – jämfört med hur män behandlas.

”Medan kvinnan sjukskriver sig av ångest för vad alla ska tro dyker mannen upp fortfarande berusad på jobbet. Han blir förstådd och omhändertagen i sin trasighet. Inte sällan även hypad och åtrådd”.

Läs också: Nu tar filmsajten IMDB ställning för feministm – ”F”-märker filmer

När hon backade Amy Schumer

När komikern Amy Schumer uppträdde i Stockholm 2016 började en man plötsligt att skrika att hon skulle ”visa brösten”. Amy, som det proffs hon är, försökte prata med mannen men fick inget gehör och till slut fick han slängas ut. Det fick Mia, som själv satt i publiken, att se rött.

”Har du någon gång fått en kuk nerkörd i din hals mot din vilja. Eller blivit knullad när du varit medvetslös?” skriver hon.

När hon bråkade med Isabella Löwengrip om systerskap – och sedan slöt fred

”Bråket” mellan Mia och Isabella Löwengrip är en rörig historia som tog upp mer spaltmeter än som kanske var rimligt. I botten handlade det om en reklamvideo Isabella gjort och som inte togs väl emot hos Mia som då gjorde en parodi på videon – vilket fick Isabella att skriva ett inlägg på sin blogg.

”Just när det kom från Mia Skäringer sved det lite. Jag har älskat hennes kamp för kvinnor, för att man ska få vara som man är, se ut som man vill och hur hon har ifrågasatt normer och ideal. Men så kommer ett klipp som det här. Kvinnor klankar ner på andra kvinnor. Jag blir besviken. När ska det sluta?”, skriver hon i bloggen.

Då svarade Mia att hon aldrig kommer att stötta en kvinna bara för att hon är en kvinna. Kort efter detta sluter de båda fred.

Läs också: ”Not your baby” – 25 peppande tröjor med feministiskt tryck

När hon stod upp mot sexuella trakasserier

Det är klart att kvinnor i århundraden kämpat mot sexism och sexuella trakasserier – långt innan #metoo-revolutionen. Men det har sällan varit enkelt. Mia har gjort det till en sport att hitta klockrena jämförelser mellan henne och kända män som sätter fingret på hur långt vi har kvar att jobba. För hur skulle det sett ut om det inte var Plura som stod i köket utan en rund kvinna med häng, cigg i mungipan och bar överkropp?

När hon gav Birro svar på tal

Mia är inte den som tvekar att säga ifrån när hon upplever att något är skevt. Det gäller såklart även Marcus Birro. I en av sina krönikor tar han debattören Joakim Lamotte i försvar och hävdar att hans arbete i grunden är gott (bland annat genom att uppmärksamma sexualbrott) men att det bara får utstå hat och personangrepp. Rubriken lyder ”Lamotte gör mer för feminismen än feministerna”. Det landade inte väl hos Mia som gav de bägge en rejäl känga.

Läs också: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

Foto: IBL