Delad bild med Scientologins kyrka och en man som står framför en stor folkmassa

7 skrämmande dokumentärer om sekter

Sekter och kulter är lika obehagliga som fascinerande. Baaam tipsar om sju dokumentärer som garanterat kommer ge dig kalla kårar.

Läs mer: 10 fantastiska dokumentärer du borde se på Netflix

1. Wild Wild Country

Dokumentärserien har varit i ropet sedan den släpptes i mars i år. I ”Wild Wild Country” får vi följa den kontroversiella sektledaren Bhagwan Shree Rajneesh när han på 80-talet försöker skapa ett utopiskt samhälle i Oregons öken. Det uppstår konflikter med lokalbefolkningen, vilket kulminerar i en nationell skandal med förgiftning, människosmuggling och vapen. Dokumentärseriens sex avsnitt finns att se på Netflix.

2. Barnhemssekten

I 60- och 70-talets Australien skapar Anne Hamilton-Byrne en apokalyptisk sekt i tron om att hon är en levande Gud. Tillsammans med sin man Bill samlar hon barn runt sig i vad hon kallar för ”The Family”. Barnen tvingas bära likadana kläder, bleka håret, blir slagna och ges LSD för att skapa illusionen om att Anne Hamilton-Byrne är både deras mamma och Messias. Finns att se på SVT Play till och med 15 oktober.

3. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Den kända nyreligiösa rörelsen scientologi synas i sömmarna i en dokumentär som avslöjar kyrkans hierarkier och inre skikt. Med hjälp av intervjuer med före detta medlemmar får du följa resan från att religionen startas till den hemlighetsfulla och inflytelserika rörelse som den är i dag. Finns att se på Netflix.

Läs mer: 10 fantastiska filmer baserade på verkliga händelser

4. Holy Hell

Will Allen, en före detta medlem av sekten Buddhafield på Hawaii, berättar om sina 22 år i sekten och delar med sig av unikt videomaterial. Drygt 100 person följer fortfarande ledaren Michael, trots anklagelser om övergrepp mot följarna. Finns att se på Netflix.

5. Jonestown: Paradise Lost

En dokumentär som återberättar händelserna i Jonestown, Guyana, 1978. Den amerikanska sekten Peoples Temple skapar under ledning av Jim Jones ett samhälle i norra Guyana. Sekten och platsen blir världskänd när över 900 personer dör i vad vissa kallar för kollektivt självmord, andra för massmord. Det är från den här händelsen som uttrycket ”drinking the Kool-Aid” kommer då många av medlemmarna dog genom att dricka Kool-Aid spetsat med gift. Hela dokumentären finns att se på Youtube.

Fler dokumentärtips: Här är 8 true crime-serier du måste se nu

6. Deprogrammed

En berättelse om hur man lämnar och går vidare från en sekt. På 70-talet startar Ted ‘Black Lightning’ Patrick en antikult-rörelse där han ”avprogrammerar” sektmedlemmar, ibland mot deras vilja. Hans metoder har ifrågasatts och en del menar att han bröt mot mänskliga rättigheter. Finns att se på Netflix.

7. Children of God: Lost and Found

En otroligt obehaglig berättelse om den kristna sekten Familjen, även kallad Guds barn. Filmskaparen Noah Thompson har själv flytt sekten som blandar sex med religion och där incest och pedofili förekommit. Sekten har under 70-talets förutspått världens undergång och tror sig själva vara utvalda som jordens sista chans till frälsning. Finns att se på HBO Nordic.

Foto: Netflix, IBL

Här är de 15 viktigaste sakerna jag lärde mig när jag såg Seaspiracy på Netflix

SVT gör dokumentär om Metoo från kvinnornas perspektiv

Efter SVT:s dokumentär om Soran Ismail – nu väcks stark kritik