Tv-serier med många säsongen

7 tv-serier att plöja under julen – med minst sex säsonger

Vissa plöjer tv-serier som andra byter underkläder och för dessa personer kan det ibland känns lönlöst att påbörja en serie med endast en säsong. Lugn, Baaam räddar din jul. Här är fem serier med flera säsonger, till alla er plöjare där ute.

Som plöjare av tv-serier är en säsong liksom ingenting. En helg och du har matat alla avsnitt utan problem. Självklart har du under året trots detta tittat på nya succéserier som Euphoria, Sex Education och You, som bara hunnit komma med en säsong. Man vill ju inte missa något. Men sen då? Att vänta ett år på säsong två känns lika hårt som slutet i Game of Thrones.

En 5-säsongs serie, som för en vanlis känns som ett enormt Mount Everest att bestiga är för en plöjare snarare en trerättersmeny. Det tar en stund, du blir mätt, men du skulle kunna gå ut och köpa en korv på mojen redan en halvtimme senare. Inför julledigheten krävs snarare än 12-rätters avsmakningsmeny med tanke på vilken rymd av tid mellandagarna skapar. Här kommer därför serietips för dig som kräver minst fyra säsonger.

Och ja, vi är medvetna om risken över att tipsa en plöjare om serier som funnits ett tag. Förhoppningsvis hittar du minst en du inte sett – och då blir valet lätt!


Sex and the city

Risken när man är en plöjare är att frasen ”Jag har redan sett allt”, yttras så fort någon kommer med ett serietips. Kanske är det läge att faktiskt vila i det och ta avstamp i just den känslan. Sex and the city får ändå kategoriseras som en riktig klassiker när det kommer till tv-serier. Alla som växt upp på 90-talet har förmodligen sett dubbelavsnitten mellan klockan 18-19 på TV3. Men har du sett alla avsnitt i rätt ordning? Om inte är det kanske läge att återbesöka Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte. Följ med på singelresor och lev dig in i brustna hjärtan, vilda fester och coola karriärer i New York. Kanske måste du även ta dig en ny funderare över om du är team Aidan eller team Big?

Antal säsonger: 6

Du hittar den: På HBO


Sons of Anarchy

Har vi någonsin sett en sån spikrak karriärkurva uppåt än den när Charlie Hunnam spelade huvudrollen som Jax Teller i MC-serien Sons of Anarchy? Det går i princip inte att inte tycka om honom. I serien får vi följa hans liv, där han är omgiven av våld och brott, samtidigt som han växer upp och vill göra bättre val. Med lojaliteten till familjen och klubben i ständigt fokus, samtidigt som han försöker navigera bland alla konflikter och våldsamma hot. Gripande, spännande och allt mer grotesk ju längre in i serien du kommer. Ett bonustips för dig som redan sett serien: Det finns en nyare spinoff-serie på HBO (obs, endast två säsonger, men alltid något), kopplat till Sons of Anarchy, med titeln Mayans M.C. Där får vi följa ett annat MC-gäng, Sons of Anarchys största rivaler under originalseriens gång.

Antal säsonger: 7

Du hittar den: På Netflix


Lost

Grejen med Lost är att konceptet först känns sjukt simpelt. Ett gäng kraschar med ett flygplan på en ö. Sen blir allting jätteinvecklat och massa mystiska saker händer på den tropiska ön. Samtidigt får vi följa flera parallella historier eftersom att tidslinjen hoppar för att visa karaktärerna i sina vanliga liv, innan flygkraschen. Plötsligt känner du dig jättesmart när du tycker dig ha listat ut olika samband kring alla de mystiska händelserna. Sedan känner du dig lika osmart eftersom du hade fel. Tittade du som Lost som väldigt ung kommer du garanterat få en aha-upplevelse om du ser den nu när du är äldre. Lite som att du aldrig förstod dåliga skämt som barn, men nu tyvärr gör det, fast det här är en bra känsla. Att serien är en av de dyraste som någonsin spelats in, har fått flera priser och är skapad av geniet J.J Abrams minskar inte anledningarna till att den är med på den här listan.

Antal säsonger: 6

Du hittar den: Eftersom serien släpptes innan vi välsignades med streamingtjänster får du flörta med någon som har DVD-boxen


Gossip Girl

Boken som blev succéserie. Har du missat Gossip Girl? Grattis! Då har du hela 121 avsnitt framför dig med intriger från överklassen i New York. Aldrig förr har någon, i samma utsträckning som Blake Lively, lyckats med konststycket att se avslappnad och uppklädd ut samtidigt. Hennes looks förtjänar typ en egen behind the scenes dokumentär. Precis som i Lost (likheterna slutar väl här dock) finns elementet av mystik. Vem är egentligen denna anonyma Gossip Girl som skvallrar om New Yorks elit? Lyx, kärlek, svek, intriger och looks paketerat i ett skimrande format med smaskigt skvaller och oväntade underdogs.

Antal säsonger: 6

Du hittar den: På Netflix


Game of Thrones

Ingen kan väl ha undgått hysterin kring Game of  Thrones som kulminerade i mitten av maj i år när det allra sista avsnittet sändes? En effekt som drabbar vissa när ”alla pratar om något” är motvillighet att titta. En tyst protest att inte göra som alla andra. Till alla er: Det är lugnt nu och det är dags att sänka garden. Ja, du kanske såg första avsnittet och tyckte att ”nej, men vad är det för för märklig Sagan om Ringen- möter trollkarlen från Oz-historia”, innan du gav upp. Men jag lovar, det är värt det! Vissa superserier kräver ditt engagemang i fyra avsnitt innan du blir totalt fast. Serien är baserad på böckerna från George R.R. Martin och kretsar kring de sju kungadömena i Westeros och kriget om den åtråvärda järntronen.

Antal säsonger: 8

Du hittar den: På HBO


True Blood

Ett år innan Vampire Diaries (bonustips!) kom och gjorde vampyrserier ännu populärare hade True Blood premiär. Handlingen kretsar kring det lilla samhället Bon Temps i Louisiana, och alla har underbara sydstatsdialekter. Titeln kommer av att en forskare i serien lyckats framställa syntetiskt blod, med namnet Tru Blood, som gör att vampyrer inte behöver leva i det dolda, utan försöker leva sida vid sida med människor. Men som i alla vampyr-serier och filmer någonsin visar det sig vara lättare sagt än gjort. Det som inledningsvis är en vampyrserie på normal spänningsnivå blir mot de senare säsongerna allt mörkare och obehagligare med inslag som förhäxade orgier. Bubblare är att Alexander Skarsgård spelar ond klubbägande vampyr i flera säsonger.

Antal säsonger: 7

Du hittar den: På HBO


Cityakuten

Innan Grey’s Anatomy (ytterligare bonustips!) kom och fullständigt tog över sjukhus-serie-världen var Cityakuten en trogen långkörare. George Clooney tog sin an rollen som doktor Doug Ross mellan år 1994-2000. Förutom att serien fungerar som en ordbok för hypokondrier i och med de extremt många fallen som tas emot på sjukhuset skildrar den även vänskap, kärlek, konkurrens och hur det är att ha en riktigt taskig kollega på jobbet. Ett plus i kanten är att den har flest säsonger av alla serier som nämns i den här texten.

Antal säsonger: 13(!)

Du hittar den: Hittar du en person med Lost-boxen finns det stor chans att personen även har Cityakuten på DVD

LÄS MER:

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2019

Årets 20 mest populära tv-serier – här är hela listan

Grease blir tv-serie på HBO – här är allt vi vet