Artikeln innehåller reklamlänkar
Dystopiska böcker.

8 dystopiska böcker du inte kommer kunna slita dig ifrån

Är du på jakt efter boktips? Här har vi samlat några riktigt läsvärda dystopiska böcker av kvinnliga författare – som du kommer att ha svårt att lägga ner.

Har du fastnat för dystopisk litteratur? Kanske har du fått blodad tand av böcker som Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood eller Kallocain av Karin Boye? Det är förståeligt. De dystopiska romanerna är ofta riktiga nagelbitare och väcker många intressanta tankar till liv.

Ofta när man talar om dystopisk litteratur är det manliga författare som Aldous Huxley eller George Orwell som nämns, och det tycker vi är synd. Det finns ju så otroligt många spännande dystopier skildrade av kvinnliga författare! Så, i den här artikeln har vi samlat en lista med några dystopiska favoriter i bokhyllan – och författarna är kvinnor.

Trevlig lässtund!

Kallocain – Karin Boye

Nio år före George Orwell gjorde dundersuccé med klassikern 1984 skrev Karin Boye sin dystopi, Kallocain, som handlar om hur staten försöker kontrollera människor genom övervakning, avlyssning och sanningsserum.

Barn skickas iväg till särskilda uppfostringsläger och varje människa ses som ett kugghjul – viktiga för samhällsapparaten men fullständigt utbytbara.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Egalias döttrar – Gerd Brantenberg

I landet Egalia heter det inte människor utan kvinniskor. Där är det kvinnorna som pussar sina män på kinden innan de går till jobbet, och männen som stannar hemma för att ta hand om hem och barn och som undrar om de kommer att ha råd med nya kläder till fruns nästa firmafest.

Pojken Petronius drömmer om att bli en sjökvinna, men det är förstås emot normen. Till slut bryter han sig loss och går med i en maskuliniströrelse – han vill ha ett samhälle där alla är lika värda.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood

Få har väl missat tv-serien The Handmaid’s Tale som är baserad på Margaret Atwoods bästsäljande bok, Tjänarinnans berättelse. I den har kristna fundamentalister bildat en totalitär stat, där patriarkatet är starkare än någonsin. Kvinnor tillåts inte äga något och förlorar till och med sina namn.

Till följd av miljöförstöring har fertiliteten gått ner till kritiska nivåer, och de kvinnor som fortfarande är fertila tvingas leva som tjänarinnor i de rika männens hushåll där de ska befruktas under rituella våldtäkter.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Minnet av vatten – Emmi Itäranta

Kina har erövrat Europa, och det som kallas för Skandinaviska Unionen har ockuperats av staten Nya Qian. Vatten är en bristvara, och mobiler och datorer är ett minne blott. På grund av vattenbristen dricker människorna smutsigt vatten i desperation och blir sjuka – och de som trotsar vattenlagarna för att få tag på rent vatten riskerar husarrest eller avrättning.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Väggen – Marlen Haushofer

En kvinna ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram åker paret till närmaste by – men de kommer aldrig tillbaka. När kvinnan går ut för att leta efter dem stöter hon emot en osynlig vägg, bakom vilken allt är dött – djur, människor, allt stelnat som vore de statyer.

Kvinnan förstår att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom?

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Makten – Naomi Alderman

En märklig kraft har slagit rot i världen som ger tonårsflickor förmågan att ge dödliga elektriska stötar genom sina fingertoppar. En förändring som kastar omkull världsmaktordningen och skapar ett matriarkat där männen är livrädda för kvinnorna.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Cirkeln – Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg

Sex gymnasietjejer i bruksorten Engelsfors får veta att de är häxor och att en uråldrig ondska jagar dem. Höstterminen har precis börjat och en gymnasieelev har hittats död på skoltoaletten. Folk tror att det rör sig om ett självmord, men så är inte fallet.

Tillsammans måste tjejerna nu lära sig att hantera sina krafter för att rädda världen.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Enhet – Ninni Holmqvist

Dorrit Weger skrivs in på reservbanksenheten för biologiskt material. 50 år, barnlös och utan att ha gjort sig nyttig på några andra sätt. Enligt beslut fattat efter folkomröstning så skrivs hon därför in tillsammans med andra umbärliga för att ställa upp på medicinska och psykologiska tester, samt inte minst viktigt: att donera organ, ett efter ett, tills hon anmäls för ”slutdonation”.

Till en början finner hon tillvaron på Enheten trösterik. Men när hon träffar Johannes, och mot alla odds blir gravid, blir tillvaron på Enheten lika olidlig som den framstår för oss på utsidan.

Läs mer och köp boken här! (länk till butik)

Läs mer:

9 böcker vi alla låtsas som att vi har läst – och varför du bör läsa dem

Presentpanik? 11 bra böcker att ge bort – eller att behålla själv