8 gånger som Disney lyft viktiga frågor

8 gånger som Disney lyft viktiga frågor

Disney består inte bara av sagor, drömvärldar och prinsessor utan kan även lyfta viktiga och tunga frågor som depression, förlust och missfall.

De flesta förknippar nog Disney med en förtrollad drömvärld med prinsar och prinsessor och lyckliga slut. I en hel del av filmerna skildras dock även tyngre ämnen – exempelvis depression i Insidan Ut och förlust och skuldkänslor i Lejonkungen (vem kommer till exempel någonsin glömma scenen när Scar dödar Mufasa?).

Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter
Slå på ljud

Här är åtta gånger Disney lyft upp tunga ämnen – och lyckats riktigt bra.

INSIDAN UT (2015)

Disney-filmen Insidan Ut handlar om huvudrollen Jenny vars familj tvingas flytta från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra så styrs Jenny av sina känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna där de hjälper henne genom det dagliga livet.

I filmen skildras Jennys livskris och depression som riktiga problem och hennes känslor tas på allvar istället för att hon bara framstår som ett argt barn.

UPP (2009)

Filmen Upp lyfter även en del tunga ämnen och handlar om den pensionerade ballongförsäljaren Carl Fredriksson som bestämmer sig för att äntligen uppfylla sin dröm om ett storslaget äventyr.

Rollfiguren Ellie, Carls fru som syns i början av filmen, och hennes rörande livsöde skildras till exempel i filmen. I en av scenerna får hon reda på att hon är gravid och hon hinner inreda och göra i ordning ett barnrum innan hon till slut drabbas av missfall.

RINGAREN I NOTRE DAME (1996)

Ringaren i Notre Dame är Disneys version av berättelsen om Quasimodo och handlar om ringaren i Notre Dame som hålls instängd i katedralens torn av den elake Frollo. När Quasimodo tar mod till sig och lämnar tornet för att besöka den årliga narrfestivalen möter han för första gången flickan Esmeralda.

Filmen tar upp ämnen som utanförskap och mobbing – i filmen mobbas bland annat Quasimodo för sitt utseende och får tomater kastade på sig enbart för att han är annorlunda.

LEJONKUNGEN (1994)

Lejonkungen tar upp tunga ämnen som förlust och skuldkänslor och exakt hur långt somliga är villiga att gå för att få makt. Handlingen kretsar kring den vise lejonkungen Mufasa som luras in i döden av sin bror, den onde Scar. Simba, Mufasas son, tror (på grund av Scar) att han själv är skyldig till faderns död och flyr ut i vildmarken.

TOY STORY 2 (1995)

Handlingen i Toy Story 2 kretsar kring pojken Andy som åker på läger och hans leksaker Woody, Buzz Lightyear och de andra lämnas ensamma hemma. En elak leksakssamlare stjäl Woody och för att få tillbaka Woody lämnar de andra leksakerna huset för att söka efter honom.

Det som många kommer ihåg från filmen är dock den scen där tittaren får reda på mer om cowboytjejens Jessies bakgrund – att hon blev övergiven av sin ägare – vilket gör att filmen fokuserar på viktiga ämnen som ensamhet och en rädsla för att bli övergiven.

ASKUNGEN (1950)

Askungen handlar om en föräldralös flicka som växer upp hos sin elaka styvmor och styvsystrar i slottet som en gång tillhörde hennes far. Hon tvingas att bli deras kökspiga samt sköta allt hushållsarbete.

I filmen blir orättvisan och avundsjukan tydlig, och när de elaka styvsystrarna till slut river sönder Askungens hemmasydda balklänning blir det ännu tydligare att inte alla växer upp i kärleksfulla och lyckliga hem.

MONSTERS INC. (2001)

I Monsters Inc, som handlar om monstret James P. "Sulley" Sullivan som jobbar på ett företag som skrämmer barn på nätterna och därigenom producerar ström åt monsterstaden Monstropolis.

Av misstag släpper Sulley en dag in barnet Bu igenom portalen som leder till Monstropolis, och de blir vänner trots att barn enligt monstervärlden är "giftiga". I det tårfyllda slutet tvingas dock Sully säga hejdå till lilla Bu, och filmen tar på så sätt upp det viktiga i att det ibland är oundvikligt att tvingas säga hejdå till någon man älskar.

TOY STORY 3 ( 2010)

I den tredje Toy Story-filmen skickas Woody, Buzz och de andra leksakerna till en förskola när deras ägare, Andy, börjar på universitetet. I slutet kan man se hur Andy ger bort sina älskade leksaker till flickan Bonnie, vilket sätter ljus på att vi alla växer upp och växer ifrån saker – och att det är helt okej.

Foto: TT

Källa: Buzzfeed

LÄS MER:

24 barnnamn som är inspirerade av Disney-karaktärer

Alla nya filmer och serier på Disney plus i oktober 2020