squid-games-netflix-2021-BAAAM

8 saker du inte visste om skådisarna i Squid game

Får du inte nog av Squid game – Netflix-serien på allas läppar? Här har vi samlat ännu mer spännande info om skådisarna som medverkar i succéserien!
Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta
0:51

Efter reklamen: Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta

(0:51)

Slå på ljud

Alla pratar om Squid game, världens mest strömmade Netflix-serie genom tiderna. Det är inte bara i Teams-möten och kring fikaborden som det surras om succéserien – även sociala medier kokar av cirkulerande Squid games-memes. På Tiktok trendar även utmaningen i att baka den traditionella kakan dalgona, som för övrigt fått ett uppsving på gator och torg i Sydkorea.

– Regissören berättade att de skojade om att serien skulle skapa en dalgona-hysteri. Och så blev det ju till slut, säger kulturjournalisten Lee Gyu-Lee enligt SVT.

suid game -kakan

Regissören Hwang Dong-hyuk har själv uttalat sig om att han inte har någon andra säsong på gång (just nu) gällande Squid game. Han började med manus redan 2008 och har sagt att det långa arbetet med serien var en uttröttande process. Han stänger dock inga dörrar!

8 saker du inte visste om skådisarna i Squid game

Utöver att serien innehåller galna detaljer och gett upphov till helt crazy teorier så har vi ju även den eminenta skådespelarensemble som förgyller hela serien. Därför har vi valt att gräva djupare i deras arkiv och nedan presenteras en lista med intressant fakta om skådisarna i Squid game.

Lee Jung-jae (Seong Gi-hun) äger också en restaurang

Efter succén med det dystopiska överlevnadsdramat Squid game har huvudrollsinnehavaren Lee Jung-Jae blivit en om möjligt ännu större stjärna i hemlandet Sydkorea.

Jung-jaes, 48, karaktär i serien är den spelberoende Seong Gi-Hun som nu behöver komma över en hel del kosing för att överleva de spelhajar som ligger honom hack i häl. Lee Jung-jae började sin karriär som modell, och 1999 kammade han hem pris för Bästa skådespel under Blue Dragon Film Awards-galan för sin insats i City of the Rising Sun. Lee Jung-jae har även medverkat i filmer som An Affair och Housemaid. Men utöver skådespeleriet och modellandet brinner han även för det italienska köket! Lee Jung-jae äger nämligen den italienska restaurangen Il Mare (efter filmen med samma namn, i vilken han stod som huvudrollen) i Daehangno, Sydkorea.

Anupam Tripathi (Ali) flyttade till Korea 2010

scen ur squid game

Anupam Tripathi (till höger) är en indisk skådespelare baserad i Sydkorea.

Anupam Tripathi, 32, är född i Indien men 2010 flyttade han till Korea för att studera konst på Korea National University of Arts. Anupam Tripathi har medverkat i flertalet koreanska produktioner innan sin insatts i Squid game. Bland annat i hans debutfilm Ode to My Father, 2014, och tidigare i år gav han sin röst till en karaktär i Netflix-serien The 8th Night.

Heo Sung-taes (Jang Deok-su) drastiska viktuppgång inför rollen

Han blev nationell framträdande som Ha Il-soo i thrillerfilmen 2016 The Age of Shadows.

I serien snappade han upp rollen som den ruffiga gangstern Jang Deok-su, och innan det har vi sett Heo Sung-tae i filmroller i bland annat Beyond Evil, 2021, och The Outlaws, 2017. Och han går in i sina roller med stort engagemang, inför sin medverkan i The Fortress (2017) fick han lov att lära sig det snudd på utdöda språket manchuiska, som ett fåtal manchuer i provinsen Heilongjiang i Manchuriet i nordöstra Kina talar. Och inför sin roll i Squid game var han tvungen att lägga på sig 15 kilo – på bara en månad.

– Jag hade ett annat inplanerat projekt som kom att bli framskjutet på grund av pandemin, men sedan blev jag kontaktat av hela Squid game-teamet, berättade han för en lokal tidning nyligen och fortsatte berätta att det slog negativt på hans hälsa:

– Jag gick upp 15-17 kilo på en månad... Mina muskler har förtvinat och jag har ont i knäna. Min hälsa är i botten. Nästa gång jag blir erbjuden en roll som kräver en sådan viktuppgång kommer jag nog ta till och tänka ett extra varv, gör han klart.

Jung Ho-yeon (Kang Sae-byeok) skådisdebuterade i Squid game

Rollen som Kang Sae-byeok, en flykting från Nordkorea som också kallas för ”spelare 067”, var HoYeons allra första.

För sex år sedan utsågs Jung Ho-yeon, 27, till Sydkoreas Next top model av tidningen Vogue, detta två år efter hon medverkat i modell-tävlingsprogrammet med samma namn (i vilken hon slutade på en andra plats). Jung Ho-yeon som nu spelar speldeltagare 067 började sin karriär som 16-åring, och vi har sett henne på omslag för ELLE, Vogue, Nylon, Harper's bazaar och Dazed genom åren. Hon har även stått som ansiktet utåt för modemärken som Marc Jacobs, Fendi, Max Mara, Dolce & Gabbana, Emilio Pucci, Chanel, Miu Miu, Louis Vuitton, Jean-Paul Gaultier och Hennes & Mauritz.

Lee Yoo-mi (Ji-yeong ) skulle egentligen spelas av en man

Vi vet som sagt inget än, men regissören Hwang Dong-hyuk har sagt att en eventuell säsong 2 kan komma att fokusera på spelledarens liv, The front man.

Lee Yoo-mi fick äran att axla rollen som spelare 240 – Ji-yeong som just blivit frisläppt från fängelset efter mordet på sin våldsamma pappa. Filmregissören Hwang Dong Hyuk har tidigare berättat att rollen till en början var tänkt till en man.

– När jag till en början skrev rollen för tio år sedan, så gick Ji Yeong under namnet Ji Yong, förklarade han för KoreaBoo.com och poängterade att han vid närmare eftertanke kände att serien behövde fler kvinnor.

Jag insåg att det är något med kvinnor och deras solidaritet som gör att allt blir mer övertygande.

Park Hae-soo (Cho Sang-woo) fick uppleva premiär x 2

Park Hae-soo blev pappa för första gången i samband med premiären på Netflix!

Park Hae-soo är mest känd för sina huvudroller i tv -serien Prison Playbook och nu då främst för sin insatts i Squid game. Han har också medverkat i filmer som By Quantum Physics: A Nightlife Venture och Time to Hunt. Lite fun fact om Park Hae-soo är att han blev pappa för första gången bara 12 dagar efter premiären av Squid game. Park Hae-soo står även i akt att medverka i den koreanska versionen av Netflix-serien The Money Heist.

Lee Byung-hun (The Front Man): första sydkoreanska skådisen att dela ut en Oscar

Han har bland annat medverkat i filmerna Joint Security Area, The Good, the Bad, the Weird och Red 2. Innan Squid game var han mest känd för sin roll som Storm Shadow i filmerna G.I. Joe: The Rise of Cobra och G.I. Joe: Retaliation. Och enligt amerikanska ELLE var han även den första sydkoreanska skådisen att dela ut en Oscar 2016, detta tillsammans med Modern Familys Sofía Vergara. Bara år tidigare, 2012, var Lee Byung-hun tillsammans med skådiskollegan Ahn Sung-ki de första koreanska skådespelarna att lämna fot- och handavtryck vid Grauman's Chinese Theatre, vid 6925 Hollywood Boulevard i Hollywood.

Kim Joo-ryoung (Han Mi-nyeo) – har en lång karriär i ryggen

Nu spelar 45-årigen den lite luriga karaktären Han Mi-nyeo men hennes skådespelarkarriär sträcker sig ända till det tidiga nollnolltalet. Kim Joo-ryoung har medverkat i bland annat Memories of Murder (2003) and Plum Blossom (2000).

Just nu är det många som uppskattar hennes generositet på sociala medier, där hon numera delar med sig av en drös med bakom-kameran-bilder från Squid games.

Foto: TT/Instagram/Netflix

Relaterade artiklar
8 galna teorier om Squid game – som faktiskt kan stämma
13 Squid Game-memes som kommer få dig att garva
Älskade du Squid Game? Här är 7 tips på liknande serier