80-talsquiz, musikquiz om 80-talet

80-talsquiz: Färdigt musikquiz om 1980-talet

Ska du på 80-talsfest och vill vara quizmaster? Då har du hittat rätt! Baaam har fixat allt åt dig, bara att slå på spellistan och köra igång tävlingen.

Vem älskar inte en riktigt bra temafest? Och vad är väl bättre än ett riktigt bra quiz att toppa festen med? Vi gillar alla att få tävla lite och samtidigt lyssna på bra musik så ett musikquiz är en garanterad stämningshöjare på alla fester. Dessutom är det roligast om man är på lag med andra än de man kom till festen med, så far man också en chans att lära känna varandra också.

Men vi vet, quiz tar tid att göra. Därför har vi gjort i ordning ett färdigt quiz med spellista till dig. Bara att slå på högtalaren och köra igång!


Tävlingen:

1. Utgå från spellistan nedan och kör frågorna i ordning.

2. Först körs en klassisk introtävling på låten. Där får lagen höra några sekunder av låten och kan som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Dra dem poängen på en gång. Gå därefter vidare till frågorna.

3. Därefter ställs två eller flera frågor till låten och lagen kan i regel få 1 poäng för varje rätt svar. Roligast är om man sparar att avslöja svaren på dessa tills quizet är slut.


Spellistan:

Här är spellistan du behöver för att kunna köra quizzet.


Frågorna:


Låt 1: Don’t Stop Believing – Journey

Fråga 1: Hur många är vi inte som vrålat med i karakokelåtar, vid bardiskar och på dansgolvet till Journeys megahit ”Don’t Stop Believing”? Under början av 1980-talet hade Journey sin stora hittid och just ”Don’t Stop Believing” är den bäst säljande låten på Itunes genom tiderna, om man räknar bort de som kom under 2000-talet. Låten kommer från albumet ”Escape” som sålde platinum nio gånger om och faktiskt gjorde att Journey vid ett tillfälle hade tre låtar på den amerikanska tio i topp-listan. Även deras nästa album, ”Frontiers”, blev en megasuccé med fyra låtar på topp 40-listan. Kan du nämna en av dem?
Svar: ”Faithfully”, ”Send Her My Love”, ”After the Fall” och ”Seperate Ways (Worlds Apart)”

Fråga 2: Journeys låtar har fått stort genomslag långt bortom bandets gränser. De har spelats in av otaliga artister, sjungits av det tecknade Family Guy-gänget och bland annat hörs ”Don’t Stop Believing” i det allra sista avsnittet av långkörarserien ”The Sopranos”. Dessutom gjordes en cover på densamma av en stor amerikansk tv-serie som följer ett gäng tonåringar som är med i en kör och som gjorde att en helt ny generation ungdomar upptäckte bandet. Vad heter programmet?
Svar: Glee


Låt 2: The Look – Roxette

Fråga 1: Popduon Roxette, med Marie Fredriksson och Per Gessle i spetsen, är en av Sveriges största musikexporter någonsin. Gruppen har sålt 75 miljoner skivor världen över och har haft fyra singelettor på Billboardlistan i USA. Förutom ”The Look” knep de topplaceringen med låtarna ”Listen To Your Heart”, ”Joyride” och ”It Must Have Been Love”. Den sista uppdaterades faktiskt sedan och blev ledmotiv till en klassisk Hollywoodfilm – vilken?
Svar: Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts (1990)

Fråga 2: Innan de tog över världen med Roxette var Per Gessle med och startade bandet Gyllene Tider. Bandet slog stort i Sverige och reste landet runt på slutsålda konserter. Hitsen bestod bland annat i ”Flickorna på TV 2” och studentklassikern ”Det är över nu”. Men, utöver Per Gessle – kan ni nämna en av de andra fyra medlemmarna i Gyllene Tider ?
Svar: Mats ”MP” Persson (gitarr), Anders Herrlin (bas), Göran Fritzson (klaviatur) och Micke ”Syd” Andersson (trummor)


Låt 3: Let’s Talk About Sex – Salt-n-Pepa

Fråga 1: Med breakdancing, rap, beatboxing och MC:s klev hiphopen in på musikarenan under 1980-talet. Med det fick också det svarta musikskapandet mer inflytande över topplistorna. Artister som Salt-n-Pepa, Afrika Bambaataa och Ice-T togs klivet mot den rapmusik som i dag är en självklar del av musikvärlden. En av låtarna som var först med att kommentera samtiden i hiphopen gjordes gjordes av Melle Mel och Duke Bootee – men brukas kreddas en annan artist, vilken? Och vad heter låten?
Svar: The Message med Grandmaster Flash (1 poäng för låt och 1 poäng för artist).

Fråga 2: Låten har faktiskt gjort i en svensk version kallad ”Budskapet” av Timbuktu 2013, med anledning av en stor social, svensk nyhetshändelse som pågick under det året. Vad var det som hände då?
Svar: Upploppen i Husby och andra förortsområden.

Fråga 3: Men svarta artister syntes såklart också i andra genrer under 1980-talet. Tillsammans med Prince var Michael Jackson den första afroamerikanska artisten vars videos gick på rundgång på MTV. Men vem var det som blev den första kvinnliga, afroamerikanska artisten som fick in – inte bara en utan två – videos på MTV under 1980-talet?
Svar: Donna Summer med låtarna ”She Works Hard for the Money” och ”Unconditional Love” (1983)


Låt 4: La Isla Bonita – Madonna

Fråga 1: Det går inte att ens nämna 1980-talet utan att ta upp årtiondets mest framgångsrika kvinnliga artist – Madonna. Under hela 80-talet avlöste hennes hittar varandra och albumet True Blue, där ”La Isla Bonia” var med, blev det bästsäljande albumet av en kvinnlig artist på hela decenniet. Staden San Pedro på ön Ambergris Caye sägs vara inspirationen till låten – men vilket karibiskt land tillhör den ön?
Svar: Belize

Fråga 2: En annan av Madonnas megahits är såklart låten ”Material Girl” från albumet Like a Virgin (1984). Musikvideon till låten var kraftigt inspirerad av en Hollywoodfilm från 1954 – vilken? Och vem spelade huvudrollen i den?
Svar: ”Gentlemen Prefer Blondes” och Marilyn Monroe (1 poäng för filmen och 1 poäng för skådespelaren)


Låt 5: Greatest Love of all – Whitney Houston

Fråga 1: 1980-talet var Whitney Houstons storhetstid och än i dag är hon en legend i musikvärlden. Hon är den mest prisbelönta kvinnliga artisten genom tiderna och har sålt över 200 miljoner album världen över. Men låten ”Greatest Love of all” spelades faktiskt först in av George Benson 1977 och gjordes för filmen The Greatest som handlade om boxaren Muhammed Ali. Men vad hette han innan han konverterade till isalm?
Svar: Cassius Marcellus Clay Jr

Fråga 2: 1989 träffar Whitney artisten Bobby Brown på Soul Train Music Awards och tre år senare gifter de sig. Men relationen är turbulent och kantas av otrohet och drogmissbruk. Det finns dock en annan känd Bobby Brown, en som det redan 1979 sjungs om i en humoristisk och explicit låt som faktiskt inte ens fick spelas på radio i USA. Vem gjorde den låten?
Svar: Frank Zappa


Låt 6: Born in the USA – Bruce Springsteen

Fråga 1: En av 1980-talets största rockstjärnor är såklart Bruce Springsteen. Hans album Born in the USA är en av de bäst säljande albumen genom tiderna och fick inte mindre än 7 singlar på topp 10-listan i USA. Albumets titellåt är en bitter kommentar till hur USA behandlade Vietnamveteraner och är tydligt kritiskt mot USAs regering. Det gick dock en viss president över huvudet och fick honom satt säga: ”America’s future rests in a thousand dreams inside your hearts. It rests in the message of hope in the songs of a man so many young Americans admire—New Jersey’s own, Bruce Springsteen”. Vilken president sa det?
Svar: Ronald Reagan

Fråga 2: ”Dancing in the Dark” var en annan stor hit från den plattan och låg som bäst på en andraplats på Billboardlistan. I videon till låten dras en då okänd skådespelare upp på scen och gav så en skjuts till dennes karriär. Vem var det?
Svar: Courteney Cox


Låt 7: Never Gonna Give You Up – Rick Astley

Fråga 1: 1987 gick Rick Astleys hit ”Never Gonna Give You Up” från hans debutalbum upp på förstaplatsen i 25 länder. Men så fick låten en oväntad comeback 2007 då den blev ett internetfenomen där man lurade folk att klicka på en länk men istället började en video med låten att spelas. Fenomenet gjorde att artisten utsågs till Best Act Ever på MTV Europe Music Awards 2008 – men vad kallades fenomenet?
Svar: Rickrolling

Fråga 2: Samma år som Astley debuterade släppte en svensk artist ett debutalbum som blev en stor succé här på hemmaplan – ”Fyra bugg & en Coca Cola”. Vem var artisten? Och vad var bugg för något i det här fallet?
Svar: Lotta Engberg. Bugg var en slags tuggummi.


Låt 8: The Final Countdown – Europe

Fråga 1: The Final Countdown slog ned som en bomb 1986 och blev CBS Records Internationals bäst säljande singel någonsin. Och vad är väl mer åttiotal än syntiga sounds, pudellockar och trallvänliga refränger? Men vad kallades sångaren och frontfiguren i Europe? Och det går att få bonuspoäng – för vad var hans namn egentligen?
Svar: Joey Tempest och Rolf Magnus Joakim Larsson

Fråga 2: Låten har dock fått lite ironisk kritik från vetenskapsvärlden för några av raderna i texten. I första versen lämnar de jorden och när andra versen inleds är de på väg mot Venus. Det som förbryllat är textraden: ”With so many light years to go” eftersom Venus inte alls ligger några ljusår från jorden utan mindre än 0.001 ljusår bort. Vad är egentligen ett ljusår? Och kan ni ordna alla planeter i vårt solsystem i rätt ordning från solen? (1 poäng för rätt svar på ljusår och 2 poäng för alla planeter i rätt ordning)
Svar: Ett ljusår är den sträcka en ljusstråle färdas i vakuum under ett år. Och ordningen på planeterna är som följer: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Pluto är sedan 2006 inte en riktig planet utan en dvärgplanet.


Låt 9: Careless Whisper – Wham!

Fråga 1: 1981 bildades bandet Wham! av sångarna George Michael och Andrew Ridgeley. Med influencer från funk och soul hade bandet först en tuff image och sjöng om tonårsångest men snart tog en annat ideal över – solbränna, blekt hår och kritvita leenden. Med ”Careless Whisper” smygstartade också George Michael sin solokarriär och låten blev ikonisk med sitt saxofonsolo som samplats många gånger om sedan dess. Det startade också en trend med något omotiverade saxofonsolon i alla möjliga låtar – bland annat i i punklåten ”Die Mauer” med Ebba Grön. Vem var frontfigur i det bandet?
Svar: Joakim Thåström

Fråga 2: Under 1985 arrangerades megakonserten Live Aid på Wembley Stadium i England och John F. Kennedy Stadium i Philadelphia till förmån för svälten i Etiopien. Det är en av de största tv-sändningarna någonsin och sågs av nästan 2 miljarder människor i 150 länder. Under konserten uppträdde George Michael tillsammans med Elton John och sjöng bland annat hiten ”Last Christmas”, vilket var en av de mest säljande låtarna i Storbritanniens historia innan just Elton John slog den med en låt 1997. Med vilken låt gick han om?
Svar: Candle in the Wind, som skrevs om för prinsessan Dianas begravning.


Låt 10: Another One Bites the Dust – Queen

Fråga 1: Några som också uppträdde på Live Aid-galan var rockbandet Queen som redan haft enorma framgångar under 1970-talet och under 1980-talet fortsatte att producera hits. Under 1981 gjorde bandet dock något ovanligt då de för allra första gången samarbetade med en annan stor artist på singeln ”Under Pressure” – vem?
Svar: David Bowie

Fråga 2: Under slutet av 1980-talet började rykten gå om att Queens karismatiska frontman Freddie Mercury drabbats av AIDS, något varken han eller bandet kommenterade. Men allt eftersom månaderna gick blev det allt svårare att dölja och i den sista videon bandet spelade in, till singeln ”These are the Days of Our Lives”, behövdes Freddie sminkas hårt för att kunna dölja sin sjukdom. Dagen innan han tragiskt gick bort var första gången han bekräftade att han led av sjukdomen – vilket år dog Freddie Mercury?
Svar: 1991

Fråga 3: 2018 kom så filmen Bohemian Rhapsody som är en hyllningssaga till bandet Queen och inte minst till Freddie själv. Filmen har hyllats av kritiker och kammat hem diverse priser, bland annat för den oerhört bra gestaltningen av Freddie Mercury. Vem spelade honom i filmen?
Svar: Rami Malek

Här hittar du ännu mer nostalgi:

38 program som gör dig nostalgisk om du var barn på 90-talet
16 nostalgiparfymer du minns från 00-talet
16 datorspel du spelade om du var barn på 90-talet

Foto: IBL