9 realityserier du glömt att du älskade – och borde se om

The Simple Life, Jersey Shore och Laguna Beach. 2000-talet bjöd på magisk reality-underhållning – och här är 9 serier du har glömt hur mycket du älskade.

Läs också: Tio år sedan The O.C. – det gör skådisarna (och så ser de ut) i dag

That’s hot! Om du växte upp på 1990-talet sprang du garanterat hem från skolan och kastade dig framför MTV för att se någon av de många realityserier som plötsligt slog igenom på bred front. Hur många minnen har man inte till de serierna? För vem minns inte när Tyra fick ett utbrott på en deltagare i Top Model och skrämde slag på oss alla? Och ingen har väl missat när Jessica Simpson inte visste om tonfisk var fisk eller kyckling i The Newlyweds?

Men mycket har också glömts bort med åren. Här är 9 realityserier du älskade – och som är värda att sträckkolla igenom en gång till.


Project Runway

I programmet slåss aspirerande modedesigners med varandra om platsen att få visa upp sina alster på modeveckan i New York. Programledaren Heidi Klum leder oss genom varje avsnitt och bedömer deltagarna tillsammans med karismatiska modelejon som Nina Garcia och Michael Kors.

Men den som fångade våra hjärtan var såklart Tim Gunn som i rollen som mentor hjälpte deltagarna att hitta rätt i de snåriga utmaningarna. Att det därtill fanns riktigt färgstarka karaktärer i varje säsong gjorde inte att vi älskade serien mindre.

Och har du saknat den mörkröstade och excentriske Santino Rice från säsong 2 hittar du honom som domare i många säsonger av det minst lika magiska programmet RuPaul’s Dragrace.

via GIPHY

Laguna Beach

MTV var i början av 2000-talet kungarna av realityserier och den kanske mest inflytelserika serien var Laguna Beach. I introt står att programmet spelades in i det exklusiva området Laguna Beach i Kalifornien under åtta månader och att allt som sker är sant, frågan är bara hur sant det faktiskt var.

Vi får i vilket fall följa gymnasieeleven Lauren Conrad och hennes vänner när de bråkar, blir förälskade och till sist tar examen. Och hur kära var vi inte i Stephen?! Som tur var lämnade Lauren inte tv-rutan länge för snart dök hon upp i den ännu mer populära serien The Hills…

via GIPHY

The Hills

Om du aldrig har sett The Hills borde du sjukskriva dig från jobbet och sätta på ett maraton nu. I The Hills har Lauren flyttat till Los Angeles och slåss om sin dröm att få jobba i modebranschen. Med henne finns hennes bästa vän Heidi Montag tillsammans med personer som Audrina Patridge, Whitney Port, Spencer Pratt och Brody Jenner.

Serien spelar verkligen på gränsen mellan vad som är sant och vad som är regisserat och även om vi än idag inte fått svar på det kan The Hills eventuellt vara den bästa dramaserie som någonsin gjorts. Från de hjärtslitande bråken mellan Lauren och Heidi om Spencers vidriga beteende till den tvetydiga kärlek-eller-inte-kärleks-relationen mellan Lauren och Brody älskade vi varje sekund och sjöng tvångsmässigt med i introt till Natasha Bedingfields sång Unwritten.

Efteråt fick Whitney Port en egen spin-off serie om sitt liv i New York, The City, och Brody Jenner syns även i Keeping Up With The Kardashians.

via GIPHY

Läs också: 11 år senare – så gick det för The Hills-stjärnorna

The Simple Life

I början av 2000-talet var den rika hotellarvtagerskan Paris Hilton och hennes bästa vän Nicole Richie, dotter till Lionel Richie, the talk of the town. I The Simple Life smed de vidare på den framgången genom att presentera ett genialiskt koncept – två bortskämda rikemansbarn testar vanliga, låginkomstjobb. I programmet får vi se dem göra allt från att städa på hotell till att jobba i snabbmatsrestauranger.

Bäst var dock inte själva uppdragen utan duons dynamik. Dessutom fick vi tack vare serien det ikoniska uttrycket ”That’s hot!” och när serien väl tog slut fortsatte diskussionen om vad som splittrade deras vänskap i åratal framåt. Om du missade hela den här hajpen – tänk att Paris Hilton var större än Kim Kardashian när det begav sig och att Kim faktiskt var Paris assistent. Hon är även med i några avsnitt av serien.

via GIPHY

Jersey Shore

I serien följer vi ett gäng amerikaner med italienskt påbrå, även refererat till som ”guidos”, när de flyttar in i ett hus tillsammans under några veckor i Jersey Shore, New Jersey. Trots att serien i stort gick ut på att de drack obscena mängder alkohol, låg runt med varandra och bråkade som småbarn i sandlådan kunde vi inte slita oss från skärmen. Sällan hade reality känts så äkta som då och vi ville bara se mer av Snooki och Jwoww.

Att Abercrombie & Fitch erbjöd sig att betala medlemmarna i serien för att de inte skulle ha på sig deras kläder till att lokalpolitiker bad MTV att lägga ned showen bidrog bara till att dess populäritet sköt i höjden ännu mer. Och missade du serien när det begav sig får du snart en ny chans, i sommar ses nämligen gänget igen för en storslagen återförening.

via GIPHY

The Newlyweds

I dag är popstjärnan Jessica Simpson borta ur rampljuset men en gång var hon så stor att Pink hade med henne i en låttext och Eminem hånade henne i ”We Made You”. Under den här tiden gifte hon sig även med artisten Nick Lachey och fick realityserien The Newlyweds.

Den stora behållningen i serien var alltid Jessicas charmiga naivitet och gulliga okunskap. För vem vet egentligen om tonfisk är kyckling eller fisk? Eller varför det heter buffalo wings när bufflar inte har vingar? Ingen vet. Jessica, vi är med dig.

via GIPHY

Läs också: 1990-talets bästa comeback – Sabrina Tonårshäxan återvänder till tv-rutan

Queer Eye for the Straight Guy

Nyligen hade den sprillans nya varianten av Queer Eye premiär på Netflix – och vi skrattade, grät och bara älskade varje sekund av det (Can you beliiiieeeve?!). Och i väntan på nästa säsong är det kanske dags att se originalet som startade allt.

I Queer Eye hjälper fem homosexuella killar en heterosexuell kille att få ordning på sin garderob, sin lägenhet, sitt skägg och sin allmänna inställning till livet. I slutet av avsnittet har han genomgått en makeover och ska, vanligtvis, på dejt för att imponera på tjejen han länge haft en crush på. Vi vet, det är banalt men det är också genialt. Programmet gjorde också mycket för att låta homosexuella män få synas i mainstream tv och vem ville inte bli vän med Carson Kressley? Om du är besviken att han inte är med i nya Queer Eye kan du dessutom se även honom som domare i RuPauls Dragrace – mer färgstark än någonsin.

via GIPHY

America’s Next Top Model

Innan reality-tävlingsprogram slog igenom på bred front fanns Top Model – och finns än i dag då serien är inne på sin 24 (!) säsong. I programmet slåss unga tjejer som drömmer om att bli modeller om chansen att få ett modellkontrakt, allt i ledning av den allsmäktige Tyra Banks.

Till en början är serien minst sagt oglamorös, för att visa tjejerna hur livet som modell egentligen är, men allt eftersom budgeten växer blir det lyxigare och lyxigare. Dessutom hanteras i de senare säsongerna problematiken med att bara visa smala och väldigt unga tjejer genom att ha en hel säsong med plusize-modeller. Trots det är serien verkligen inte oproblematisk, det har bland annat förekommit blackface i den, och det ska man nog heller inte förvänta sig av en show som hyllar modellvärlden.

Du borde däremot se den för magiskt drama. Som när 50 Cent blev arg på Jael och knuffade ned henne i en pool, Tyras nu ikoniska utbrott på deltagaren Tiffany Richardson – och typ allt med Janice Dickinson. Men mest längtade man varje säsong efter make over-avsnittet – mestadels för att se vilka av tjejerna som eventuellt skulle börja gråta när de klippte deras hår.

via GIPHY

The Osbournes

Vi hade ingen aning om att vi ville följa familjen Osbournes liv när programmet först lanserades – men efter bara ett avsnitt var vi fast. Den gamla heavy metal-sångaren Ozzy är lika delar tragisk och rolig i sin förvirring, hans fru Sharon stenhård och barnen Jack och Kelly helt galna. Allt som bäddat för succé.

Dessutom kom programmet riktigt nära familjen i svåra ögonblick, dels när Ozzy överlever en fruktansvärd olycka och när Sharon får besked om att hon har cancer och hennes kamp för att klara det.

The Osbournes är verkligen allt vi inte visste att vi ville ha – och mer än så. Att familjens tredje barn Aimee därtill vägrade vara med och tvingade programmet att blurra alla bilder hon kunde tänkas synas på i huset gör det bara med intressant. Dessutom har Ozzy själv erkänt att han var hög under hela programmets gång och har därför inte sett ett enda avsnitt. Nog vill du se detta nu?

via GIPHY

Läs också: 32 tv-serier du följde slaviskt om du var ung på 90-talet

Foto: IBL