Allt vi vet om Josephine Bornebusch.

9 saker du inte visste om Josephine Bornebusch

Josephine Bornebusch är aktuell med den andra säsongen av dramakomedin Älska mig, men vem är hon egentligen utanför kameran? Här är nio saker du kanske inte visste om skådespelerskan!
10 kändisbarn som blivit tillsammans
Slå på ljud

Som 18-åring slog hon igenom i tv-klassikern Rederiet och i dag har de flesta sett henne spela den ikoniska rollen som Mickan i Solsidan.

Nyligen gjorde hon även succé med dramakomedin Älska mig – en serie som är skriven och regisserad av henne själv, samtidigt som hon spelar huvudrollen Clara. Serien blev streamingtjänsten Viaplays mest populära någonsin när den släpptes i fjol, och den 13 september har den andra säsongen av serien premiär.

Hon har dessutom en rad andra projekt på gång samtidigt. I höst har hennes långfilm Orca premiär – en film som handlar om social distansering och ett projekt hon drog igång så sent som i våras. Nästa år är det även tänkt att Harmonica, ett musikdrama som hon och skådespelaren Jonas Karlsson har skapat, ska ha premiär.

9 saker du inte visste om Josephine Bornebusch

Här listar vi ett gäng saker du kanske inte visste om Josephine Bornebusch – allt från filmdebuten som 2-åring till att hon faktiskt har fotograferats av Bruce Weber för Vanity Fair en gång i tiden.

Gjorde filmdebut som 2-åring

Josephine har skådespelat sedan barnsben och filmdebuterade redan som 2-åring i Marie-Louise Ekmans Moderna Människor från år 1983.

Är döpt efter en man

Josephine Bornebusch hela namn är Leila Jerrie Josephine Bornebusch. Namnet Leila kommer från hennes gudmor och Jerrie från hennes gudfar.

Josephine Bornebusch under inspelningarna av den andra säsongen av Älska mig.

Josephine Bornebusch under inspelningarna av den andra säsongen av Älska mig.

Är uppväxt i en hippiefamilj

Josephine Bornebuschs föräldrar är krögaren Per Langöe-Christiansen och scenografen Cian Bornebusch. I en intervju med ELLE har skådespelerskan sagt att de bodde i ett gammalt tingshus i Storängen i Nacka, och att det var en bohemisk uppväxt.

– Jag är uppväxt i en hippiefamilj där alla dörrar var öppna jämt, folk kom och gick, lite knasiga och trasiga, och det sprang höns i trädgården, sa hon då.

Slog igenom i Rederiet

Även om filmkarriären började tidigt dröjde det innan det stora genombrottet kom – som 18-åring spelade hon karaktären Madeleine Boisse de Blaque i klassiska Rederiet. 

Debuterade som filmregissör 2018

Hon debuterade som filmregissör med LasseMajas Detektivbyrå – Det första mysteriet (2018) och följde upp med tv-serien Älska mig (2019) som både manusförfattare, regissör och en av huvudrollsinnehavarna.

Josephine med maken Erik Zetterberg.

Josephine med maken Erik Zetterberg.

Träffade maken på krogen

Josephine är gift med Erik Zetterberg sedan år 2010 och de träffades en utekväll på Riche i Stockholm.

– Det var någon kväll. Vi hade väldigt kul ihop bara. Han var rolig. Vi har exakt samma humor och garvar åt samma saker, har hon tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Det dröjde dock två månader innan de sågs igen och under tiden lärde de känna varandra via mejl.

– När vi sedan hade vår första dejt visste man ju så mycket om den andra. Efter den dejten har vi levt ihop, sa hon till Expressen.

Paret har två barn tillsammans, födda 2015 och 2016.

Har fotograferats för Vanity Fair

Josephine Bornebusch och Alexander Skarsgård spelade mot varandra i romantiska komedin Hundtricket år 2002. Året efter poserade de avklädda tillsammans i Vanity Fair, närmare bestämt i ett specialnummer där den världsberömda fotografen Bruce Weber åkte till Stockholm för att fotografera både kända och okända svenskar i underkläder.

”Året är 2003 och vi plåtas av Bruce Weber för Vanity Fair. Jag har hår”, har Bornebusch skrivit om händelsen på Instagram.

Har bott i New York

2017 flyttade Josephine med familj till Tribeca på Manhattan i New York eftersom maken Erik fått jobb på Amazon. Innan dess befann sig Josephine och barnen i Dublin i tre månader, där hon spelade hon där hon regidebuterade med LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet. Efter flytten till New York fick hon jobbpendla till Stockholm. Tanken var att de skulle stanna i fem år, men det blev bara ett.

– Hela familjen älskade New York, men det gick inte riktigt ihop. Så en kväll satte vi oss ner: Ska vi stanna kvar och tacka nej till de här grejerna? Eller ska vi åka hem? Då kände vi att ”äh, vi åker hem”. Vissa frågar vad det var som hände, men det var ett gemensamt beslut. Helt odramatiskt. Vi hade tänkt vara där i fem år, men det blev ett, har hon sagt i en intervju med Amelia.

Har gått i terapi

I en intervju med ELLE år 2011 berättade Bornebusch att hon hade gått i terapi ett par år tidigare och att hon bara hade bra erfarenheter av det.

– Jag behövde det, där och då, det var fyra fem år sen, jag kände mig otillräcklig och kunde aldrig känna mig nöjd. Jag var oroad över mycket. Ibland tar jag saker med en klackspark, ibland ältar jag ihjäl mig: Vad tycker folk om mig? Man höjer alltid sina mål: får jag bara det jobbet, bara resa dit, blir jag lycklig. I terapin lärde jag mig att den strävan är positiv, det är det som för en framåt, bara man emellanåt förmår njuta i stunden också, berättade hon då.

Foto: TT

LÄS MER:

Josephine Bornebusch gör relationsserie om social distansiering

Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson sjunger i nytt musikdrama

Älska mig är den nya serien av Josephine Bornebusch – se teasern