kathleen zellner från making a murderer

Advokaten Kathleen Zellner från Making a Murderer presenterar nya bevis

Superadvokaten Kathleen Zellner från Netflix-succén Making a Murderer har presenterat nya bevis i fallet Steven Avery. Detta menar hon kan få den livstidsdömde mannen frikänd.
Originalinnehåll från Netflix som har premiär i april
1:29

Efter reklamen: Originalinnehåll från Netflix som har premiär i april

(1:29)

Slå på ljud

Första säsongen av Netflix hyllade true crime-serie Makning a Murder kom 2015 och skildrar det olyckliga fallet Steven Avery, mannen som satt i fängelse i 18 år för ett brott som det senare visade sig att han inte begått.

Historien kunde ha slutat där men bara några år efter frigivningen blev Steven Avery gripen på nytt misstänkt för mordet på 25-åriga Teresa Halbach. Averys systerson, Brendan Dassey, greps och dömdes också som delaktig i mordet, endast 16 år gammal. Frågan som ställs i säsong 1 är, har allt gått rätt till i de bägge fallen?

Allmän uppfattning: Steven Avery är oskyldigt dömd

Många som sett dokumentären har övertygats om att Steven Avery och Brendan Dassey kan vara oskyldiga. År 2016 skulle Brendan Dassey släppas fri fot mot en rad villkor så som att han inte fick kontakta morbrorn Steven Avery eller offret Teresa Halbachs anhöriga – men det stoppades.

I säsong 2 från 2018 företräds den livstidsdömde Steven Avery av en ny advokat, Kathleen Zellner. Hon kliver in i serien och säger:

– Du måste vara en idiot om du anlitar mig och är skyldig, för jag kommer att ta reda på sanningen.

Under säsongens gång presenterar hon sina teser och sågar den gamla bevisningen. När Kathleen Zellner nu presenterar ytterligare bevis i form av en motion till rätten väcks hoppet på nytt om att få i vart fall Steven Avery frikänd, rapporterar Newsweek.

Nytt vittnesmål rör Teresa Halbachs bil

Det handlar om ett vittne som påstår sig ha sett någon putta Teresa Halbachs bil in på Steven Averys mark samma dag som den upptäcktes där av polisen. Personen som puttade ska enligt det material som advokaten lämnat in till rätten, ha varit Brendan Dasseys bror, Bobby Dassey, som redan dömts som medskyldig i fallet. Han ska enligt vittnesmålet även ha varit i sällskap med en oidentifierad man. Advokaten Kathleen Zellner menar att vittnesmålet talar till Steven Averys fördel.

– Det här vittnet uppger det viktigaste beviset hittills i målet. Han misskrediterar statens egna huvudvittne samt kopplar denna nya person till mordet, säger hon i en kommentar till sajten.

– Polisen fick in och ignorerade det här tipset. Steven hade inte dömts om det här beviset hade tillkännagivits.

Vittnet Thomas Sowinski ignorerades av polisen

Det nya vittnetsmålet stärker den teori som Zellner jobbar efter, att Halbach mördades på en annan plats och att någon placerade hennes bil på Averys tomt för att sätta dit honom och Brendan. Vittnet som är ett tidningsbud vid namn Thomas Sowinski menar att han hörde av sig till polisen kort efter att han gjort iakttagelsen och då fick höra att man redan kände till uppgiften, varför han heller inte ombads att lämna in ett formellt vittnesmål.

Förvarsadvokaten har sedan tidigare pekat ut Bobby Dassey och Scott Tadych, bröderna Dasseys styvfar, som skyldiga till mordet. Den oidentifierade man som vittnet såg putta bilen, menar Zellner, kan ha varit Scott Tadych.

Källa: Aftonbladet, Newsweek

Foto: TT

Relaterade artiklar
Redan sett Tiger King? Se The Innocence Files på Netflix
6 teorier om vem den skyldige är i Making a murderer
3 fångar som frigivits av Kathleen Zellner