Alba August uppklädd i glitter på 2021 års P3-guldgala.

Alba August om relationen till föräldrarna Pernilla & Bille August

I en intervju med Café öppnar skådespelaren Alba August upp om sin relation med kändisföräldrarna Pernilla och Bille August.
Alba August – 5 Förvånande fakta om kändisen
0:47

Efter reklamen: Alba August – 5 Förvånande fakta om kändisen

(0:47)

Slå på ljud

Alla utom vi-aktuella Alba August är inte bara kändis, hon är kändisbarn också. Med skådespelaren tillika regissören Pernilla August som mamma, och den store danske regissören Bille August som pappa, växte hon upp tillsammans med sina syskon i en riktig liten filmfamilj.

Fast då Pernilla och Bille August separerade då Alba var mycket liten, bodde hon ju mest med mamma i Sverige.

– Vi åkte och besökte pappa ibland på helgerna i Danmark. Vi har alltid pratat mycket skådespeleri, men vi satt inte och diskuterade gamla filmer hemma vid matbordet direkt. Jag och min syster Asta satte ofta upp föreställningar som barn. Vi kunde förbereda oss i månader och sydde upp kostymer och köpte rekvisita. Ur det tror jag att självförtroendet och drömmen att själv bli skådis växte fram, säger Alba August i magasinet Café när hon tänker tillbaka på uppväxten.

Alba August om Pernilla: ”Hon var inte asball bland unga”

Trots att pappa Bille August har kammat hem en Oscarstatyett, och mamma Pernilla August fått flertalet utmärkelser för sina fenomenala insatser (bland annat 14 Guldbaggar), märkte Alba August inte direkt att hon var ett kändisbarn.

– Jag märkte inte av det så mycket i vardagen. Mamma var inte asball bland tonåringar. Det var några på högstadiet som visste att hon spelade Anakin Skywalkers morsa i Star Wars, då blev jag Anakins syrra och kallades Albakin. Men det var mest fyndigt. Först när jag började på scenskolan i Köpenhamn insåg jag hur känd min pappa faktiskt är, att han är en symbol för dansk film.

Alba August på Guldbaggegalan 2021

I Erik ”Jerka” Johanssons nya dramakomedi Alla utom vi ser vi Björn Gustafsson och Alba August i huvudrollerna – som paret Himla och Ola. Under inspelningen av serien var Björn och Alba ett par även i det verkliga livet, men härom månaden berättade paret att de gjort slut.

Förr-förra sommaren debuterade Alba August även som artist med dängan We're not gonna make it, som även spelas i Netflix-serien The Rain – som Alba själv medverkar i! Och i år släppte Alba August sin andra singel, Lights, som hon fick äran att framföra live på årets Guldbaggegala.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Alla utom vi får en säsong 2 – här är allt vi vet
Alba August och Björn Gustafsson om att jobba ihop efter uppbrottet
Alba August hyllas för nya låten – stödet från skådis-kollegorna