Alicia Agneson

Alicia Agneson: ”Jag vill få slut på köphetsen”

Hon har helt slutat köpa nyproducerade kläder och hoppade av skolan för att satsa på sin dröm. Alicia Agneson slog igenom i tv-serien Vikings och vet vad hon vill. Innan hon fyllt 25 ska hon stå med en Oscarsstatyett i handen.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. Maj månads Baaambrud är ingen mindre än Alicia Agneson, skådespelerskan som slog igenom i tv-serien Vikings.

Egentligen skulle hon bara haft en mindre roll i HBO-serien. Det var tre år sedan och hon medverkar fortfarande. Under den tiden har hennes karaktär Freydis både hunnit befordrats till drottning och avlida. I den sjätte och sista säsongen är hon tillbaka som en ny karaktär, den ryska prinsessan Katia.

– Jag tackade faktiskt nej till min första roll eftersom den var jätteliten och jag knappt hade några repliker. Sedan valde de att bygga på karaktären och ge mig en konversation med huvudrollen. Helt plötsligt blev det intressant igen, säger hon.


Alicia Agneson i Vikings på HBO

Alicia Agneson i HBO-serien Vikings. Foto: HBO

”Trodde att det var ett sjukt skämt”

Efter att ha filmat och återvänt till London, där hon bor, tänkte hon att det var synd att det var över så snabbt. Så blev det inte. Produktionen tyckte om henne så mycket att de valde att skriva om manus och ge hennes roll mer utrymme.

Något av en deja vu-situation uppstod när säsong fem var slut och Alicias karaktär dött. På seriespråk betyder ju det att jobbet är klart.

– Men jag fick ett samtal några veckor senare där produktionen sa att de gjort ett misstag när de tagit bort mig. Jag sa att ”jag är ju stendöd”. Men då sa de att de tar tillbaka mig som en rysk prinsessa med svart hår. Jag trodde att det var ett sjukt skämt, men sedan blev det så.


Alicia Agneson Baaambrud 2020

Alicias karaktär dog i femte säsongen av Vikings. Men i sjätte och sista säsongen är hon tillbaka som en ny karaktär. Foto: Katrine Jung

Hoppade av skolan för att flytta till London

Alicia Agneson har hunnit fylla 24, är ursprungligen från Eskilstuna men började gymnasiet i Stockholm. Redan efter ett halvår i skolan valde hon att hoppa av eftersom hon bestämt sig för att flytta till London. Ett beslut hon idag kallar ”lite sjukt”, samtidigt som hon konstaterar att hon inte tänkte så då och heller inte gärna ser tillbaka.

– Jag är stolt över mig själv för att jag tog det beslutet. Jag extraknäckande på tre olika jobb när jag flyttade hit för att få det att gå ihop.

I London började hon på en yrkesutbildning för att bli professionell musikalartist. Men efter ett par månader hoppade hon av. Hon använder ordet impulsiv för att beskriva sig själv.

– Jag var 16 år och pendlade mellan London och New York. Det var en berg-och dalbana men plötsligt kände jag att jag börjat förstå hur det funkar i båda städerna och ville börja jobba.

Alicia Agneson

”Jag mejlade alla agenter i hela London”, säger Alicia om hur hon gjorde för att börja jobba direkt. Foto: Taavi Tiidt

Sagt och gjort. Inför terminsshowen på utbildningen gick hon till biblioteket och köpte en motsvarighet till Sveriges gula sidor, fast för agenter.

– Jag mejlade alla agenter i hela London, skrev att jag var från Sverige, ville börja jobba nu och att de jättegärna fick komma till min show. Det var många som kom och direkt efter signade jag min första agent, lämnade kursen och började jobba.

I flera intervjuer har du sagt att du vill ha en Oscar innan du är 25, hur går det?

– Haha, det här kommer ”haunt me”. Jag får väl köpa en minigris och döpa den till Oscar för att komma ur det här. Nej, men för mig så handlar det inte om att jag vill ha något materialistiskt som ska säga att jag är bra på det jag gör. Jag vill göra något revolutionärt som påverkar och berör människor. 25 har alltid varit mitt mål och jag jobbar stenhårt nu. Det här är inget skämt längre. Jag har sagt till min agent att vi måste ligga i.


Har slutat köpa nyproducerade kläder

Sedan ett år tillbaka har Alicia slutat köpa nyproducerade kläder. Hon handlar bara vintage och second hand. Det beslutet tog hon efter en semester i Karibien.

– Istället för att hänga på stranden blev jag helt förfärad över hur klimatet ser ut i de här länderna. Det slutade med att jag spenderade semestern med en välgörenhetsorganisation och plockade plast utmed havet. När jag kom tillbaka efter resan kände jag att det här måste jag göra någonting åt. Jag har svårare att ändra mina flygvanor med tanke på mitt jobb så jag bestämde mig för att börja med retail-industrin. Jag är omgiven av människor och jobb där det är mycket köphets med rabattkoder och nyproduktion. Jag vill visa för andra att vi kan göra en förändring och jag vill få slut på köphetsen. Det här har också gjort att jag hittat nya fantastiska sätt att klä mig och vara kreativ på.

Hur ser din garderob ut?

– Oj, den är faktiskt galen. Den är lite som Carrie Bradshaws garderob i Sex and the city. Tyll, färger och hattar.

Om du måste välja dina tre bästa plagg, vilka blir det?

– Det här blev svårt. Men ett av dem är en jeansjacka jag plockade upp på Melrose Avenue i LA. Den är handgjord med skimrande kristaller över hela jackan. På ryggen står det love. När jag sätter på mig den känner jag mig som den coolaste 90-tals tjejen i hela världen. Efter att jag köpte den inhandlade jag rollerblades, eftersom jackan förtjänade det. Det andra plagget blir en långklänning i 20-talsdesign med champagnefärgad underklänning och svart pärlbrodyr som jag hade på mig när jag sjöng jazz och uppträdde i London. Det sista plagget måste bli mina snickarbyxor. Jag älskar att vara finklädd men får jag inte ha mina snickarbyxor och gå i skogen och plocka svamp blir jag på dåligt humör.

Alicia Agneson Bafta 2020

Alicia gick på årets Baftagala i en klänning gjord av gamla cykelslangar.,designad av svenska hållbarhetsmärket By Frida Em och stylad av Kate McGuire. Foto: Alecsandra Dragoi

Tittar man på din Instagram ser det ut som att du är tillsammans med Margaux storebror, Theo Dietz, är det så?

– Ja, det stämmer. Det är ganska nytt. Sedan jag träffade honom har jag bott i två olika länder och snart i ett tredje. Vi försöker ses så ofta vi kan. Det kan ju vara svårt med förhållanden när man reser runt mycket. Men är man kär så hänger ju inte det där med logik med alltid, haha.

Hur träffades ni?

– Jag kanske borde kollat med Theo vilken den officiella storyn är innan jag svarar på det här? Men jag skulle på middag med min barndomsvän Viktor Frisk. Vi skulle ses själva men han byter ofta planer i sista minuten. Jag var jättetrött och när jag kommer till restaurangen är det full kalabalik och ett helt gäng människor. Bland annat Theo. Vi satt och pratade hur länge som helst och jag kände direkt att han var jätterolig och lite konstig, som jag. När han började prata med någon annan kände jag direkt att ”nej, det där gillar jag inte”. En dag senare fick jag ett sms där han frågade när jag var i Sverige nästa gång så att han kunde övertyga mig om att vi måste gå ut. Jag kände att det var bold. Men så blev det så. Han hade rätt hela tiden. Sedan dess är det vi.

Läs alla tidigare Baaambrudar här!