Oscarsgalan

Allt du behöver veta inför Oscarsgalan 2020

Nu närmar sig Oscarsgalan 2020 och här finns allt du behöver veta inför filmbranschens höjdpunkt. Här kan du hålla koll på datum, nomineringar och vad som kommer att hända under galan.

Galasäsongen är igång och med den börjar spekulationerna om vilka som ska nomineras till årets Oscarspriser och vilka som till slut ta hem de prestigefyllda statyetterna.

Här är allt du behöver veta inför årets Oscarsgala!

Då är Oscarsgalan 2020

Oscarsgalan är det stora utropstecknet som avslutar årets galasäsong i Hollywood och i år kommer den att äga rum 9 feburari 2020. Årets gala är den 92:a i ordningen.

Då presenteras de nominerade för Oscars 2020

Nästan en månad före själva galan, den 13 januari, kommer nomineringarna i de olika kategorierna att presenteras. Sista dagen att nominera var den 7 januari. I vissa kategorier, till exempel årets utländska film, finns redan en lista över de nominerade filmerna. Är du intresserad kan du läsa mer här.

Galan hålls i Hollywood

Det är klart att filmvärldens största pris ska delas ut i Hollywood, närmare bestämt på Dolby Theatre. Där har Oscarsgalan hållits sedan teatern byggdes 2001.

De är nominerade till Oscars 2020

När nomineringarna presenterades den 13 januari var det inga stora skrällar. Scarlett Johansson har chansen på två statyetter, både som bästa kvinnliga huvudroll (Marriage Story) och biroll (Jojo Rabbit). Och ingen höjde på ögonbrynen när storfavoriten Joaquin Phoenix nominerades till bästa manliga huvudroll för sin rollprestation i Joker som också är nominerad till bästa film

Du hittar hela listan över de nominerade här.

Andra Oscarsgalan utan värd

Oscarsgalan 2019 stack ut jämfört med de tidigare genom att inte ha någon värd. Då berodde det på att den tilltänkta galavärden, komikern Kevin Hart ofrivilligt sköt ur sig ur projektet genom att twittra homofobiskt.

Det verkar dock ha blivit en succé med en gala utan värd, så tv-bolaget ABC som sänder galan meddelar att de tillsammans med Oscarsakademin har bestämt att göra likadant i år.

Förra året fick rockbandet Queen öppna galan och när det inte fanns någon värd kunde man ge lite mer utrymme åt de stjärnor som delade ut priserna. Vad det blir i år är inte känt än, men vi kan ju gissa oss till att det blir något spektakulärt.

– Vårt mål är att ge publiken en så underhållande show som möjligt och producenterna har satt ihop en plan som kommer att resultera i väldigt underhållande tv, säger Karey Burke från ABC.

Här kan du se Oscarsgalan 2020

Oscarsgalan 2019 sändes inte på svensk tv, utan istället kunde man streama den via Aftonbladet. Det här året, däremot, kommer TV4 att sända galan direkt den 9:e februari. Sändningen börjar med ett uppsnack klockan 22.30 (kvällen den 9:e februari, alltså) och själva galan drar igång 02.00 (natten mot den 10:e februari). Tilde De Paula Eby kommer att sitta i studion och presentera galan därifrån, något hon ser mycket fram emot:

– Jag ser fram emot en fantastisk natt med glitter och glamour. I studion kommer vi att ha gäster som kan allt om film, stjärnorna och de olika kreationerna som ju är en stor del av den här kvällen och natten. Kul att få uppleva det här från första parkett, säger hon i ett pressmeddelande.

Galan sänds både på TV4 och på TV4 Play.

Texten uppdateras när ny information från Oscarsgalan presenteras.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Oscarsgalan 2019: Här är stjärnorna på röda mattan

Golden Globe-galan 2020 – se stjärnorna på röda mattan

Golden Globe-galan 2020 – här är alla vinnare