The Circle på Netflix

Allt du behöver veta om ”The Circle” på Netflix

Det finns en ny realityserie i stan. Och den heter ”The Circle”. Men vad handlar den egentligen om? Och vilka tävlar? Här kommer allt du behöver veta!

Vad handlar The Circle om?

The Circle är ett realityprogram som från början kommer från Storbritannien, men nu finns på Netflix i en amerikansk version. Programmet har kallats för en mashup av Big Brother, Catfish och Black Mirror och går ut på att personer får flytta in i varsin lägenhet i samma hus. De kan bara kommunicera med varandra via en röststyrd skärm, som kallas The Circle. Under programmets gång får de tävlande skapa varsin profil med bilder och en beskrivning. De kan starta gruppchatter med varandra eller chatta privat. Ju längre de tar sig i programmet, desto mer kan de uppdatera sina profiler.

För att få makt i spelet behöver spelarna ranka varandra, baserat på intryck av profiler och chattar. Då och då får de även uppdrag och tävlingar som kan ge dem fördelar i spelet. Grejen är att du inte behöver spela som dig själv. Du får vara en catfish om du vill. Ytligt? Ja. Men också väldigt talande för hur vi bedömer varandra utifrån sociala medier. Ibland medvetet, ibland omedvetet.

De två spelare som vid varje rankningstillfälle placerar sig högst blir så kallade influencers, får en blå bock och får tillsammans avgöra vilken spelare som ska blockas. Det innebär att den spelaren åker ut. Innan hen åker hem får hen välja att besöka någon av de andra spelarna. Detta medför att spännande situationer uppstår eftersom ingen av spelarna faktiskt vet sanningen om de andra.

Den som blir mest populär i slutet vinner 100 000 dollar.


Vem är berättarrösten i The Circle?

Den som driver The Circle framåt och därmed agerar berättarröst och kommentator samtidigt är Michelle Buteau. Hon är en amerikansk stand up-komiker, skådespelare och poddare som medverkat i flera filmer och tv-serier. Bland annat filmerna Someone Great och Always Be My Maybe samt tv-serierna First Wives Club och Tales of the City.

Något som piggar upp är hennes ironiska kommentarer under seriens gång. Hon är inte rädd för att pika deltagarna när de levererar cringeiga (är det ens ett ord?) citat när de försöker flörta med varandra i sina röststyrda privata chattar. Tänk er ”hej circle, jag tränar mycket squats, skicka”… Följt av ”hej circle, lägg in en persikoemoji, skicka”.


Vilka deltar i The Circle?

Alla deltagare flyttar inte in samtidigt. Då och då ramlar nya spelare in och får hoppa in i det befintliga spelet. De som deltar är:

Alana, 25

Jobbar som modell för bad- och underkläder. Spelar som sig själv.

Sammie, 24

Jobbar som beteendetekniker med barn på autismspektrat. Spelar som sig själv.

Chris, 30

Frilansar som konstnär och grafisk designer och älskar smink. Spelar som sig själv.

Antonio, 24

 

Är professionell basketspelare i Spanien. Spelar som sig själv.

Seaburn, 29

Jobbar som handläggare på socialen. Catfishar och spelar som sin flickvän Rebecca.

Shubham, 23

Jobbar som vr-designer, älskar Marvel och tycker inte om sociala medier. Spelar som sig själv.

Joey, 25

Jobbar som bartender och älskar sin mamma över allt annat. Spelar som sig själv.

Karyn, 37

Vad hon jobbar med framkommer inte i programmet. Hon catfishar under namnet Mercedeze (som är henne riktiga mellannamn). Bilderna är på en person hon inte känner.

Miranda, 26

https://www.instagram.com/p/B603buBlWeE/

Kallas också Randi. Också oklart vad hon egentligen har för jobb. Känns inte som att ”free spirit” och ”lone wolf” räknas som yrkestitel riktigt. Hon spelar som sig själv.

Alex, 32

Arbetslös men jobbade tidigare i ostbutik. Älskar katter och opera men catfishar under namnet Adam med bilder på person han inte känner.

Sean, 25

Jobbar som sociala medier-ansvarig för klädföretag med plus size-storlekar. Catfishar under sitt riktiga namn, men använder sin kompis bilder.

Bill, 27

Jobbar inom bilindustrin. Tycker inte om sociala medier men spelar som sig själv.

Ed, 23 och Tammy, 52

Ed jobbar som helikopteringenjör och tog med sig morsan i spelet. De spelar tillsammans som Ed. Frågan är om mami hjälper eller stjälper. Hon vill ofta att Ed ska använda ”emojos”, som hon säger…


När släpps avsnitten i The Circle?

Netflix har för en gångs skull valt att inte släppa alla avsnitt av en serie på samma gång. Totalt innehåller The Circle 12 avsnitt. Dessa släpps i tre omgångar av fyra avsnitt. Premiären var den 1 januari. Nästa omgång släpptes den 8 januari och sista rundan släpps den 15 januari.


Var är The Circle inspelat?

I programmet möts vi ständigt av drönarbilder på Chicagos skyline. Men faktum är att programmet är inspelat i Salford i England. Alltså på samma plats där säsong 2 av den brittiska versionen av programmet spelas in. Titta på eluttagen så ser du att de inte är amerikanska!


När kommer säsong 2 av The Circle?

Netflix har ännu inte bekräftat om det blir en andra säsong av The Circle. Serien pågår ju trots allt just nu.

LÄS MER:

Netflix i januari 2020 – här är alla nya filmer och serier

Hur många av de bästa tv-serierna från 2010-talet har du sett?

Älskade du You? Här är fem andra serier du kommer gilla