jon snow i serien game of thrones

Allt vi vet om Game of Thrones säsong 8

Vi är många som har höga förväntningar inför ”Game of Thrones” åttonde och sista säsongen. Baaam har sammanställt allt du behöver veta om premiärdatum, antalet avsnitt och spännande spoilers.

Obs! Varning för spoilers!

Den åttonde och sista säsongen av ”Game of Thrones” närmar sig och snart kommer ditt tv-liv åter igen att fyllas med drakar, white walkers, strider och intriger. Baaam har sammanställt allt du behöver veta om den kommande säsongen.

Läs mer: Game of Thrones är slut – här är fyra serier att ersätta den med

När har säsong 8 premiär?

Vi vet sedan tidigare att säsongen har premiär först 2019, och nu har HBO även bekräftat att avsnitten kommer att sändas under den första hälften av 2019. Maise Williams har tidigare sagt att säsong åtta har premiär i april 2019, men det har inte bekräftats av HBO.

Hur många avsnitt blir det?

Säsong åtta kommer att bestå av sex avsnitt, det berättade skaparna redan 2016. Det är dock mycket möjligt att avsnitten är längre än de tidigare dryga 60 minuterna, kanske även så långa som en spelfilm. Det sista avsnittet i säsong sju var till exempel 82 minuter långt.


De kanske filmar flera olika slut

”Game of Thrones” har tidigare haft problem med läckta manusunderlag och avsnitt. För att minimera risken för läckor filmar man flera olika slut, detta enligt HBO:s programchef Casey Boys. I en intervju med The Hollywood Reporter berättar Emilia Clarke att även hon misstänker att det görs flera olika slut. Man ska dock komma ihåg att till och med GoT har sina begränsningar när det kommer till budget och att filma flera olika, påkostade sista avsnitt är kanske inte helt rimligt.

De återvänder till Dragonpit

Dragonpit, platsen där bland andra Jon, Daenerys, Cersie och Jamie alla möts i säsong sju, kommer att vara med även i säsong åtta. Detta vet vi efter att inspelningsplatsen, en romersk amfiteater i Sevilla, bokades för tv-inspelningen.

Läs mer: 21 saker du förmodligen inte visste om The Handmaids Tale

De har redan filmat klart

Manusen till den åttonde säsongen var färdigskrivna redan förra sommaren och man började filma i oktober 2017. De senaste veckorna har flera av skådespelarna sagt adjö till serien på sina sociala medier, vilket bekräftar att många har filmat klart. Nu väntar en hel del klippning, specialeffekter och efterarbete.


Överlever Aria?

Maise Williams, som spelar Aria Stark, lade tidigare i juli upp ett inlägg på Instagram som fick alla att spekulera i hennes öde. Bilden, som föreställer ett par blodiga sneakers, ackompanjeras av hashtaggarna #lastwomanstanding och #barley. Är detta en spoiler? Kommer Aria att överleva ända in i slutet? Eller är det bara en random hashtag? Svaret får vi troligen först 2019.

Det kommer att bli ett blodbad

”Game of Thrones”, som är känd för att brutalt döda sina huvudkaraktärer, var ovanligt återhållsamma i dödandet av viktiga karaktärer förra säsongen. Men det ser ut som att de sparat krutet till sista säsongen. Fransensca Orsi på HBO har berättat om när hon medverkade på den sista gemensamma läsningen av manuset där skådespelarna högt läste hur karaktärerna dog, en efter en. Det hela avslutades med tårar och applåder. Det finns till och med en komplex algoritm som räknar ut hur stor risk de olika karaktärerna har att dö. Med andra ord – se till att ha näsdukar redo.

Missa inte! Så mycket tjänar skådespelarna i Game of Thrones

Budgeten är enorm

Variety har rapporterat att säsong åtta kan bli seriens dyraste säsong någonsin med en budget på 15 miljoner dollar per avsnitt. För att jämföra kostade säsong två sex miljoner dollar per avsnitt och säsong sex tio miljoner per avsnitt.

Det kommer antagligen vara en stor strid vid Winterfell

Bilder från inspelningsplatsen för Winterfell visar vad som ser ut som förberedelser för en stridsscen. Samtidigt ryktas det om att vi kanske får ser Daenerys armé ”The Unsullied” strida i snö för första gången.

Det kommer att vara fler flashbacks

I den sjunde säsongen fick vi i flashbacks se en ung Ned Stark, Lyanna Stark och Rhaegar Targaryen. Och vi kan med stor sannolikhet förvänta oss fler flashbacks i säsong åtta. Skådespelaren som gör rollen som Rhaegar Targaryen har nämligen synts till i Belfast, där de spelar in många av GoT-scenerna.

Foto: HBO

Mer nöjesinnehåll från oss på Baaam: