Serier som liknar You

Älskade du You? Här är fem andra serier du kommer gilla

Känner du också ett akut behov av liknande tv-serier efter att ha sett klart säsong 2 av You? Lugn! Här kommer en lista med stalkigt material att streama.

Som vanligt väntar man ungefär ett år på att andra säsongen av en serie man tyckt bra om ska ha premiär. Och när det gäller Netflix släpps ju alla avsnitt på samma gång. Att försöka ha en tanke om att se ett avsnitt i veckan blir för mig ungefär samma resultat som att ge en femåring en chokladask och säga att hen bara får ta en bit…

Med andra ord såg jag hela säsong två av You på 24 timmar. Sedan drabbades jag av akut abstinens efter stalker-streaming. För dig som är likadan kommer här en lista på tv-serier med samma tema.

The Fall

Jamie Dornan spelar otäck mördare i den läskiga serien The Fall med tre säsonger. Samtidigt som han förföljer och mördar kvinnor lever han dubbelliv med fru och barn hemma i Belfast. Gillian Andersson spelar erfaren polis som tar upp jakten på mördaren. Hon har hyllats för sin feministiska roll där hon tar plats i den mansdominerade poliskåren. Vill dock utfärda en varning här att serien kan skapa problem att tvätta bort smink framför speglar på grund av detaljerade stalker-sekvenser i badrum.

Dexter

På tal om dubbelliv så porträtterar serien Dexter förmodligen dubbelliv mer än någon annan serie. Dexter Morgan jobbar som kriminaltekniker och är specialiserad inom blodanalys. Samtidigt är han seriemördaren som alltid lyckas komma undan. Lägg till familjeliv i den ekvationen och det hela blir ett snäpp värre. Blodigt i hela 8 säsonger.

Unbeliavable

Serien Unbelievable är inspirerad av den Pulitzer Price-vinnande artikeln An Unbelievable Story of Rape från 2015, samt radioprogrammet This American Lifes avsnitt om fallet där 18-åriga Marie utsätts för ett sexuellt övergrepp i sitt hem. En man bryter sig in i hennes lägenhet, men lämnar inga spår efter sig. Hon anmäler, men blir ifrågasatt av både familj och polis. Det får henne att dra tillbaka anmälan. Men det visar sig att gärningsmannen är på fri fot och fortsätter begå liknande brott. Tung att se, men viktig serie där brottsoffren sätts i fokus.

Pretty Little Liars

Det som börjar med vad som verkar vara en hämdauktion i skolan eskalerar säsong efter säsong till ett sjukt drama där ett tjejgäng terroriseras av en karaktär som kallar sig för A. De utsätts för brott, utpressas mot varandra och lever i skräck under flera år. Obehagliga sms, övervakning och mord blandas med normala tonårsproblem som läxor, bråk med lärare och kärleksdraman. Bli inte lurad av att det ser ut som vilken high school serie som helst i början. Saker och ting förändras snabbt…

Gossip Girl

För dig som känner att du behöver en paus från allt blodsplatter, stalking och hotfulla sekvenser är Gossip Girl en räddare i nöden. Serien handlar om en mystisk skvallerblogg som har koll på allt och lite till om New Yorks elit. Men vem är självaste Gossip Girl? Vem skickar in alla tips? Och hur långt är personen beredd att gå? Drama, kärlek, mode och lyx bland rika tonåringar och deras ännu rikare föräldrar.

LÄS MER:

Netflix i januari 2020 – här är alla nya filmer och serier

Hur många av de bästa tv-serierna från 2010-talet har du sett?

De mest sedda tv-serierna och filmerna på Netflix under 2019