Filip Berg som karaktären Sebbe som blir kär i Sofie som spelas av Amanda Renberg, i filmen Hip hip hora! som hade premiär 2004.

Amanda Renberg spelade Sofie i filmen Hip hip hora! – här är hon idag

17 år har passerat sedan nostalgifilmen Hip hip hora! hade premiär. Och filmens huvudrollsinnehavare Amanda Renberg blev snabbt en superkändis. Det här gör hon idag!
Fredagsmys från förr – saker vi minns
1:14

Efter reklamen: Fredagsmys från förr – saker vi minns

(1:14)

Slå på ljud

Det var 2004 som ungdomsfilmen Hip hip hora! hade premiär, och den då 17-åriga Amanda Renberg gjorde sin första stora roll som karaktären Sofie som tillsammans med Amanda (Ellen Fjæstad) och Emma (Linn Persson) ska börja sjuan – i en ny skola.

Högstadiet är stort, och inte precis som de tänkt sig. Huvudkaraktären Sofie blir full och däckar på en fest, utslagen fastnar Sofie på bild som någon sedan börjar sprida. Allt faller samman och Sofie förlorar alla sina vänner, och inte blir det bättre när pappa (Björn Kjellman) får höra talas om bilderna... Mitt i allt blir hon vän med Sebbe (Filip Berg), och snart inser Sofie att hon måste hämnas sin förövare.

Sofies rykte förstörs när hon somnar full på en fest när några killar tar provocerande bilder av henne.

Högstadiet, första fyllan och snubbiga snubbar.

Amanda: Hip hip hora! skulle bli mitt genombrott

När Amanda Renberg landade huvudrollen i Hip hip hora! kände hon direkt att det skulle bli hennes biljett in i skådiseliten.

– När jag såg manuset visste jag direkt att det skulle bli mitt genombrott. Jag var förberedd på kändisskapet, så det var inte så jobbigt, berättade Amanda Renberg i Aftonbladet två år efter premiären.

Efter sitt genombrott kunde man se Amanda Renberg i filmer starring bland andra Peter Haber i filmen Små mirakel och stora, senare även i Beckfilmen Sjukhusmorden, och hon har givit sin röst till flera animerade och dubbade filmer.

Amanda Renberg: ”Var för ung för att bli känd”

Strax efter debuten kopplades Amanda Renberg under en period ihop med skådisen Mikael Persbrandt. Amanda Renberg var då blott 17 år, och Mikael Persbrandt strax över 40.

– Det har varit tufft och jag har mått jättedåligt, förklarade Amanda Renberg när hon dementerade det kärleksryktet i Aftonbladet 2005.

För ett par år sedan gjorde Amanda Renberg en intervju med Nyheter24, i vilken hon slog fast att hon nog var för ung, för att bli så känd i början av nollnoll-talet.

— Man borde inte behöva bli känd när man är 17 år, men jag ångrar inget. Det blev så mycket med "Hip Hip Hora" och gymnasiet. Jag hade precis börjat upptäcka livet med alkohol, män - allt sådant. Det var lite tråkigt att man inte hade bättre koll och visste hur man skulle hantera det, berättade hon för sajten.

STOCKHOLM 20030624 - I januari lngfilmsdebuterar unga regissren Teresa Fabik med ungdomsfilmen "Hip hip hora", en film om sexuella trakasserier. Bilden: Amanda Rehnberg som spelar huvudrollen Sofie Foto: Jonas Ekstrmer Kod: 1030 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Backstagebilder på Amanda Renberg under inspelningen tidigt 00-tal

Amanda Renberg på Julgransvernissage med granar personligt designade och dekorerade av 10 personer från modebranschen. Femårsjubileum på Hotel Birger Jarl

Här på jul-mingel ett par år efter premiären.

Det här gör Amanda Renberg idag

2012 valde Amanda bort Sverige, och bodde under en tid i en liten etta i London tillsammans med Mattias. Då knegade hon som modell, skådespelare och även som barnvakt samtidigt som hon besökte en hel del pubbar och utforskade det heta nattlivet.

Idag är Amanda Renberg 33, snart 34 år gammal, och bor tillsammans med sin sambo Mattias sina två döttrar: fyraåriga Emilia och den snart ettåriga Miranda, i Hägersten i Stockholm. Innan hon gick på mammaledighet i början på 2020 arbetade Amanda Renberg som direkttextare på SVT-nyheter (där hon alltså textade nyheterna i direktsändning).

Foto: TT/Instagram/Imdb

Relaterade artiklar
3 nervkittlande filmer som alla kommer snacka om i maj
Ellen Fjæstad spelade Eva i Eva & Adam – här är hon idag
Veronica Maggio om första hektiska tiden med sonen Bosse