Amy Poehlers komedi Wine Country krossar Bechdeltestet totalt

Tack, Amy Poehler! Äntligen en film med NOLL konversationer mellan heterosexuella män!

Har du hört talas om Bechdeltestet? Testet mäter hur kvinnor framställs på vita duken med några få, mycket enkla kriterier. För att klara det måste en film uppfylla följande:

  • ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer
  • … som har en dialog
  • … om något annat än män.

År 2019 låter det som en självklarhet, men faktum är att många filmer fortfarande får underkänt i Bechdeltestet. De nominerade för bästa film på årets Oscarsgala är ett trist exempel på det. Statistik visar nämligen att snittet för kvinnlig dialog i denna kategori ligger på ynka 29 procent, enligt tidningen Forbes.

Netflix-rullen Wine Country kan däremot skryta med helt andra siffror – för här förekommer inga konversationer mellan heterosexuella män alls.

Filmen är Amy Poehlers regidebut och hon har castat flera kända kollegor (och nära vänner) från humorprogrammet Saturday Night Live till komedin. Tina Fay, Maya Rudolph, Rachel Dratch och Ana Gasteyer är några av namnen på rollistan, förutom Poehler själv då.

En bild på komikern och skådespelaren Amy Poehler, aktuell med Netflix-filmen Wine Country.

Amy Poehlers komedi Wine Country krossar Bechdeltestet med råge.

I Wine Country möter vi Rebecka (Dratch), som firar sin 50-årsdag med en kompisresa till det amerikanska vinmeckat Napa Valley. Dock kommer karaktärerna i den här komedin inte att bete sig som medelålders kvinnor förväntas göra i filmens värld, berättar Poehler.

– Kvinnorna jag känner i 40- och 50-årsåldern är otroligt intressanta, roliga och lyckade. Det finns så många berättelser att lyfta fram som inte handlar om rädslan att bli lämnad, säger hon i en intervju med Vanity Fair.

Wine Country har premiär på Netflix den 10 maj.

Se trailern till Netflix-filmen Wine Country:

 Läs mer:

Lykke Li arrangerar ny festival – med bara kvinnliga artister

Nasa planerar världens första rymdpromenad med enbart kvinnor

Ny forskning: Sverige är världens bästa land för kvinnor

Foto: Netflix//TT