Anna Ryrberg spelade Rosa i Livet enligt Rosa – det gör hon idag

Anna Ryrberg spelade Rosa i Livet enligt Rosa – det gör hon idag

Vi var väl inte ensamma om att sitta bänkade framför Livet enligt Rosa på det tidiga 00-talet? Anna Ryrberg spelade rollen som Rosa – här är hon idag!
5 saker typiska för 00-talet
1:40

Efter reklamen: 5 saker typiska för 00-talet

(1:40)

Slå på ljud

I början av 00-talet blev Anna Ryrberg Rosa med hela svenska folket, eller ja, den något yngre halvan då. Ja, vi var inte få som älskade tv-serien Livet enligt Rosa, som senare också kom att bli film, Rosa: The movie. Livet enligt Rosa som sändes på SVT är baserad på den tecknade serien med samma namn, som gick att läsa i den goa tidningen Kamratposten. Tv-serien har till och med kammat hem en kristall i kategorin Bästa barnprogram 2005.

Kanske blev serien en sån succé för att vi kunde relatera så till Rosa? 12-åriga Rosa som drömde om att bli popstjärna och filmade sig dagligen, likt en videoblogg (eller likt dagens vloggar på Youtube), och som hade helt vanliga, lagom dramatiska problem med både vänskap och kärlek.

Under inspelningarna av Rosa: The movie.

Nanna Blondell som spelade Rosas storasyster Blenda, Cilla Thorell som spelade mamman i familjen och Anna Ryrberg, som spelade Rosa.

Anna Ryrbergs liv efter rollen som Rosa

Anna Ryrberg gick på audition för rollen som Rosa av en slump, och sen blev den hennes! Men efter rollen som Rosa blev det inget mer skådespeleri för Anna. Kort efter inspelningarna av Rosa provspelade hon för en annan roll, men fick den till sist inte – och efter det har hon inte sökt någon mer roll.

– Det var egentligen inget väldigt genomtänkt eller aktivt beslut att sluta. Inspelningarna och allt runtomkring höll på hela högstadiet och jag tyckte det var väldigt roligt. Det var en del som skulle fortsätta på den banan och sökte gymnasieskolor med inriktning på teater, jag funderade på det men var nyfiken på annat också. Jag började på en ekonomilinje och tyckte gymnasiet var väldigt kul, och sen fortsatte jag bara på det spåret, förklarar hon i en intervju med Hänt Plus.

Under inspelningarna av Rosa: The movie.

Under inspelningarna av Rosa: The movie.

Det gör Anna Ryrberg idag

Men att det inte blev något mer av skådiskarriären är ingenting som Anna, som idag fyllt 30 år, hänger läpp över!

– Jag jobbar på en private equity-firma. Vi investerar i bolag som är med och löser globala utmaningar. Innan det var jag i London och jobbade på en investmentbank, säger hon och förklarar för Hänt Plus att hon inte ångrar att skådiskarriären lades på hyllan, på grund av att hon idag trivs väldigt bra på sitt jobb.

Skådespelar fortfarande efter rollerna i Livet enligt Rosa

Men det finns de från tv-serien som faktiskt fick en lysande skådiskarriär på senare dar. Som Charlie Gustafsson, som spelade Robby T, som vi bland annat sett i den hyllade SVT-serien Vår tid är nu. Och Nanna Blondell, som spelade Blenda, som just nu är aktuell i Netflix-filmen Red dot.

Anna Ryrberg och Freddy Åsblom som Rosa och Ville under inspelningarna av filmen.

Anna Ryrberg och Freddy Åsblom som Rosa och Ville under inspelningarna av filmen.

Foto: TT, SVT

Relaterade artiklar
Det gör Ebba och Didrik från tv-serien med samma namn idag!
Irriterande teknikproblemen vi minns från 80- och 90-talet
Det hände med popbandet Raymond & Maria – försvann från rampljuset