Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, bra saker och som vi vill hylla. Månadens Baaambrudar i augusti 2021 är Julia Frändfors och Julia Lyskova, som på det mest självklara sätt underhåller Sverige i allt från podcasten Daddy Issues till granskande webbtv-serier om USA-valet och klimatet.
Två och ett halvt år har passerat sedan Julia Frändfors och Julia Lyskova, då okända för varandra, tryckte på rec-knappen för första gången. Över 120 avsnitt och två webbtv-program senare är de inte längre två främlingar framför en mikrofon, utan har hunnit att bli vänner.

Julia Lyskova och Julia Frändfors har hunnit med 120 poddavsnitt sedan starten för 2,5 år sedan.
Foto: PrivatNär Baaam träffar Julia och Julia rinner svetten, trots fläktar och öppna fönster. Världen går in i sin andra pandemisommar och framtiden är oviss. Något som verkligen har påverkat Julia Frändfors.
– Varannan dag vill jag dö, varannan dag vill jag inte det. Stabil som du hör, svarar hon på frågan om hur de mår.
Julia Lyskova brister ut i skratt.
– Jag pendlar också, men inte så hårt kanske.
Vi alla befinner oss i varsin lägenhet, på varsin skärm, men podduons självklara närvaro får distansen att krympa. Julia och Julia är bjussiga och har nära till skratt. Det är som att få en gratisbiljett in i ett avsnitt som aldrig kommer att släppas.
Frändfors: ”Skulle hellre dö än att starta podd”
Allt började när poddprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman hittade Julia Lyskova på Instagram och bjöd in till ett möte på deras bolag Perfect Day. Julia Frändfors, som jobbade där, minns hur hon såg Julia Lyskova på en skärm första gången.
– De sa ”visst har hon något” och visade en skitirriterande story. Men när vi träffades på riktigt fick jag ett helt annat intryck. Hon var mer än en skrikig tjej på Instagram.
Själva mötet skulle Frändfors inte ha varit med på från början, men det slutade i att hon och Lyskova tog över hela rummet och någon sa att de borde starta en podd. Båda Juliorna kallar mötet för ett sliding doors moment – en slump som ledde till en annan slump: podden Daddy Issues.
Namnet kom till när Julia och Julia insåg att de båda saknade pappor och älskade äldre män.
– Jag har alltid tänkt att jag hellre skulle dö än att starta en podd, det kändes så töntigt. Men vi hade ett jävligt bra namn, säger Frändfors.

Att Julia Frändfors och Julia Lyskova startade podden ”Daddy Issues” var egentligen en slump.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TTJulia Lyskova minns hur hon fascinerades av Frändfors snabba hjärna.
– Jag tänkte ”gud vilken trevlig person och vad lätt hon har att prata om vad som helst.” En bra ingrediens om man ska podda med någon.
Julia Frändfors kände likadant. Hon minns särskilt Lyskovas första ord på mötet.
– ”Jag har ingen integritet”. Det är det sjukaste jag hört någon säga. Jag tänkte ”om jag ska ha en podd så är det med den här människan”, säger Frändfors.
På frågan om deras bild av varandra har förändrats behöver Lyskova tänka efter. Trevande svarar hon att det inte gått så lång tid än. Julia Frändfors avbryter genom att utbrista ”säg nu, jag kommer inte bli arg” och Lyskova svarar:
– Jag tror du tog lite mer socialt ansvar i början, som man gör när man inte känner någon så bra. Nu är du mer okonstlad och jag kan se på 10 meters avstånd om du är på dåligt humör. Det har förändrats, men så är det nog när man blir vänner.
– Du är alltid glad och säger ”hej” på ett gulligt sätt. Det är din personlighet, säger Frändfors.
Frändfors och Lyskova om att bli vän i offentligheten
Idag ses Julia och Julia flera gånger i veckan, både för att spela in podden och för att umgås och prata om det som är för privat för att dela med lyssnarna. Men att ses alltför ofta tror inte någon av dem är sunt.
– Vi gör TV, radio, intervjuer och reklam ihop. Vad är nästa steg? Att sova tillsammans? Då skulle vi ju mörda varandra, säger Frändfors.
Båda Juliorna är också måna om att inte berätta för mycket för varandra utanför podden, eftersom de vill få genuina reaktioner. Att de blivit vänner via just podden tycker de bara är positivt.
– Det är mindre stelt eftersom man har publiken med sig som en tredje part. Jag skulle säga att det är stelare om man är helt ensamma, nu är vi skyddade av mickarna och publiken, säger Lyskova.

Julia Lyskova och Julia Frändfors är inte rädda för att prata om svåra saker.
Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT– Man kan inte heller tänka som med en vanlig kompis, man måste också tänka på vad som är bra innehåll. Men i just vår relation har vi ju inget annat att jämföra med, säger Frändfors.
– Med andra vänner kan det gå flera veckor innan man ses, men vi har ju mer som en plikt att ses. Så det blir större kontinuitet. Om podden blir större och större firar vi tillsammans. Inte för att jämföra med par som har barn, men vi har en gemensam skapelse, säger Lyskova.
– Det är vår bebis! utbrister Frändfors.
Frändfors: ”Vi är Sveriges mest underskattade personer”
I podden Daddy Issues är Julia och Julia kända för att vara raka och ofiltrerade. Inför lyssnarna har de gråtit, rett ut trauman och bråkat. Det sistnämnda tog sig uttryck i avsnitt 39 – det omtalade poddbråket. När en diskussion mellan Julia och Julia eskalerade till ett riktigt bråk valde de att inte bryta inspelningen, utan istället reda ut allt i podden.
Även om de aldrig har pratat om bråket efteråt är båda Juliorna överens om att de inte vill hamna i en sådan situation igen.
– Då hade vi bara umgåtts i 39 timmar, men nu har vi lärt känna varandra. Precis som i en kärleksrelation lär man sig vilka knappar man ska trycka på och inte, säger Frändfors.
– Vi var två krafter som körde 110 kilometer i timmen mot varandra och det blev en frontalkrock. Nu rullar vi på i 80-90 istället, säger Lyskova.
Nästan två år har gått sedan avsnittet sändes och ingen av dem ångrar det. Snarare känner de att de inte fått den cred de förtjänar.
– Vi var så jävla modiga. Man kommer inte med smarta, genomtänkta punches när man bråkar, utan man blir ett barn. Det är förnedrande. Men jag tycker att allt som är äkta och sant har ett så jävla stort värde, säger Lyskova.
– Så är det, vi var groundbreaking! Vi är Sveriges mest underskattade personer, säger Frändfors.
Frändfors och Lyskova om att vara personlig – men inte privat
Julia och Julia får ofta frågan om de påverkas privat av att vara så öppna i podden. Men de båda vill understryka att det snarare handlar om ett personlighetsdrag än en ansträngning.
– Vi är bara såna och det har vi varit sedan vi var sju år. Jag kan skämta om att jag mår piss, känner mig ful och vill dö. Att folk tycker att vi är öppna är nog bara för att de är ovana, säger Frändfors.
Julia Lyskova kan hålla med om att de passerat en gräns för öppenhet, men vill ändå göra skillnad mellan det och att blotta sitt privatliv.
– Det visade sig att jag hade integritet. Jag kan skämta om att jag är sur på Jacob för att han inte städar, men jag pratar inte om andra. Det händer saker i våra privatliv precis som i alla andras liv och det finns mycket vi väljer att inte prata om.
Båda Juliorna är också måna om att inte prata om känsliga saker innan de hunnit smälta dem.
– Julia har varit modig och pratat om en destruktiv relation som hon haft, men hade hon varit mitt i den nu hade hon inte pratat om den, säger Lyskova.
– Jag ser fram emot om ett år när jag prata om sånt jag är med om nu, säger Frändfors.
I podden ryms alla känslor, både de som är bra och de som är lite mer skamliga.
– Jag kan skämmas över att jag pendlar så mycket i mitt humör och mående. Ena veckan är det världens bästa liv och andra veckan så mycket ångest. Jag kanske framstår som en dramaqueen, men mitt känsloliv är ju lite av en berg- och dalbana. Om jag ska ha en podd så kommer det synas ändå, säger Lyskova.
Frändfors och Lyskova om avundsjukan: ”Det fulaste man kan känna”
Avundsjuka är något som båda Juliorna vill vara öppna med att de känner ibland. Julia Lyskova beskriver det som ”den vanligaste känslan” och något som kan vara både högt och lågt.
– Det är klart att jag blev avundsjuk när Julia var med i olika paneler på TV4 och undrade varför de inte frågade mig. Jag kan bli avundsjuk på att hon blivit så jävla snygg och att hon har en trädgård.
Men Lyskova vill också poängtera att det går att vara avundsjuk utan att vara missunnsam.
– Jag tror att det kan vara nyttigt att säga det högt, så länge man också kan ge en komplimang. Om man känner avundsjuka och inte säger något kan det komma ut på ohärliga sätt.

Julia Lyskova och Julia Frändfors tycker att det är viktigt att man vågar erkänna att man känner avundsjuka.
Foto: PrivatJulia Frändfors beskriver avundsjukan som ”det fulaste man kan känna” och tror att den kan förvandlas till bitterhet om man inte pratar om den.
– Jag skäms jättemycket över att jag kan vara avundsjuk och missunnsam. Men jag försöker prata om det i podden. Då försvinner det också lite, annars blir det ju infekterat.
Om webbtv-serien Julia & Julia & Jorden: ”Vi är inte Greta Thunberg än”
Att Julia och Julia som duo är ett framgångskoncept har nog ingen gått miste om. Utöver podden har de tillsammans med Aftonbladet programlett två webbtv-serier: Julia & Julia & USA samt Julia och Julia och Jorden. Övergången från podd till TV ser de båda som ett naturligt steg, men det har inte alltid varit helt lätt.
– Man tror att man vet hur man för sig och pratar… , börjar Lyskova och Frändfors fyller i:
– Snälla rara! Det är så hemskt! Ser jag ut sådär när jag lyssnar på någon? Det har varit mycket ångest.
– Jag visste inte att jag hade tics och fem dubbelhakor, säger Lyskova.
– Men det är så himla bra KBT. Jag får leva med det, jag kan inte gå tillbaka och be dem spela in ett nytt program där jag sträcker på ryggen. Man tvingas bort från sin egen ytlighet, säger Frändfors.
Att acceptansen för sig själv kommer med tiden har de båda fått uppleva.
– När jag såg första avsnittet tänkte jag ”åh gud jag är så ful och ser så konstig ut”, men nu tänker jag bara ”där är jag”, säger Lyskova.

Julia Frändfors och Julia Lyskova säger att tv-inspelningarna varit KBT i att se sig själv utifrån.
Foto: PrivatTV-mediet är något som Julia och Julia drömt om sedan de var små. Frändfors beskriver det som ”a dream come true” och är glad att hon fått dela upplevelsen med Lyskova. De båda uttrycker en enorm tacksamhet för att de fått lära sig att programleda, men också för att de uppmuntrats att vara sig själva.
– Det har inte varit någon regi. Vi tilläts avbryta och ställa de frågor som kom upp i våra hjärnor. Vi fick vara två dampungar och därför har det känts så roligt för oss, säger Frändfors.
I Julia & Julia & Jorden träffar de människor och experter som är engagerade i klimatfrågan. Men trots 8 avsnitt, varav ett med Stefan Löfven, känner Juliorna att de bara krafsat på en dörr.
– Jag har gått från att vara i princip klimatförnekare för några år sedan, till att ha en liten aning om det. Vi skulle kunna göra 200 program till om klimatet och jorden, säger Frändfors.
– Jag är imponerad av de yngre generationerna, delar av dem, som är så jävla vettiga och pålästa. De arbetar aktivt för att motverka miljöproblem och det gör mig hoppfull, säger Lyskova.
– Nu har man blivit en miniaktivist och hoppas att det man gör i vardagen faktiskt gör skillnad. Men vi är inte Greta Thunberg än, vi gör så gott vi kan med det lilla vi har, säger Frändfors.
Lyskova: ”Att jobba som skådis passar väldigt bra med ADHD”
I början av sommaren fick Julia Lyskova en annan dröm uppfylld, då hon skådisdebuterade i den svenska tv-serien Thunder in my heart. Hon berättar att det hittills är det roligaste hon gjort jobbmässigt.
– När man får göra något som man drömt om i flera flera år, då blir man lite hyper. Att jobba som skådis passar också väldigt bra om man har ADHD. Man blir hämtad, någon väljer ut ens kläder och man får ett schema för var man ska vara vilken tid. Det är praktiskt och helt fantastiskt underbart. Jag är så jävla blessed.
I serien spelar Julia Lyskova Antonia, en karaktär som kastar sig in i saker och varken tänker efter eller ältar särskilt mycket. För att hitta rätt i rollen inspirerades hon av just Julia Frändfors.
– Hon är modigare än mig på vissa sätt, men jag är modigare känslomässigt. Jag tänkte en del på Frändfors när jag gjorde det karaktärsarbetet. Jag kunde tänka ”hur skulle Julia ha känt och agerat i den här situationen?”.
Amy Deasismont, som både skrivit och regisserat serien, spelar huvudpersonen Sigrid. Ploten kretsar mycket kring Sigrids relation till sin manipulativa pappa och Julia Lyskova tycker att det är bra med en serie som gestaltar ett barns relation till sin pappa.
– Mödraskapet är så jävla analyserat och dissekerat. Jag tycker faderskapet är ett stort frågetecken, det kan ju vara för att jag inte känner min pappa, men det behövs absolut mer. Pappor kan inte fortsätta vara en barbapappa i bakgrunden, de är ju människor med tankar, känslor och relationer. Det finns jättemånga lager i hur det är att vara pappa.
Frändfors och Lyskova om att komma levande ur en pandemi
När Baaam frågar Julia Frändfors vad hon har på gång svarar hon ”inte ett skit”. Pandemin gjorde att hon blev av med sin anställning och nu hänger mycket i luften.
– Hösten 2021, fy! Jag har aldrig varit med om att något känns mer som ett oskrivet blad. Alla andra höstar har det varit så himla solklart vad man ska göra, säger hon.
Men det finns ljus i mörkret. För Julia Frändfors personliga utveckling har pandemin gjort gott, framförallt för att hon landat i vad hon själv mår bra av.
– Jag har hittat vad som betyder mest. Absolut, jag kan skoja om att att jag vill dö varannan dag. Men jag känner mig väldigt tacksam och lyckligt lottad över min familj. Jobb kommer och jobb går, det viktigaste är att ens familj lever, att alla är friska och att man fucking överlevde det här pissåret.
– Gud va fint, säger Julia Lyskova.
Den insikten gör att Julia Frändfors försöker se världen med andra ögon.
– Vi går en så mysig framtid till mötes. Om du går ut på gatan nu, notera stämningen på stan: folk ler mot varandra som att det vore 1920-talet. Alla är svältfödda på mänsklig interaktion och i vanliga fall hade jag stört mig på det mesta, men jag är bara så glad att vi överlevt den här tiden.
– Vem har du blivit? I love it! säger Julia Lyskova.
Vad ska ni göra när pandemin är över?
– Jag blir nervös. Jag tycker samhället har hamnat i ett så bra tempo nu. Jag hoppas att folk fattar att det finns något i lugnet också. Man behöver inte stressa eller ha ett fullt schema för att vara duktig, säger Lyskova.
– Jag vet inte om det finns något ”efter pandemin”, det är som att man lever med en brännskada på själen resten av livet. Som att leva med en sorg, man får bara försöka hitta tillbaka, säger Frändfors.
– Jag ser också fram emot att kunna vara på en jävla krog till 03, tillägger Lyskova.
– Jag skulle precis säga att det är så jävla skönt att de stänger tidigt. 22:30 är perfekt, säger Frändfors.
– Jag tar tillbaka det! 03 är för sent, det borde vara olagligt, säger Lyskova.
Hur länge podden Daddy Issues lever vidare återstår att se.
– Det blir väl minst ett år till, säger Lyskova.
– Ja, ett år har vi i oss! Men vi är ju så härliga i rörlig bild också, så vi sitter och väntar på vårt stora genombrott, säger Frändfors.
Foto: TT