Bästa filmerna från 90-talet – här kan du se dem nu

Bästa filmerna från 90-talet – här kan du se dem nu

Sugen på en nostalgitripp på filmkvällen? Vi listar några av de mest hyllade filmerna från 90-talet – och var du kan se dem nu.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Kaxiga karaktärer, snabba glasögon och massor av värme. 90-talsfilmerna har verkligen något eget.

Nedan listar vi 11 hyllade filmer från decenniet som du kan se på de vanliga streamingtjänsterna just nu.

1. Pretty Woman (1990)

 Pretty Woman hade premiär 29 juni 1990 i Sverige.

Höga stövlar och löst sittande skjortor! Miljonären Edward Lewis stöter på den prostituerade Vivian Ward och hyr henne som sällskap under en businessresa. Men snart växer känslor fram.

Den här Julia Roberts-drömmen kan vi ju bara se hur många gånger som helst!

Kan ses på: Viaplay eller SF Anytime

2. Pulp Fiction (1994)

Uma Thurmans karaktär Mia Wallace inspirerade en hel generation till hellugg.

Den här gangsterrullen av Quentin Tarantino nämns ibland på listor över de bästa filmerna någonsin. Blodiga slagsmål och stenhårda gangsters kan vi checka av i handlingen. Och såklart – Uma Thurmans raka lugg som fick en hel generation 90-talskids att klippa likadan.

Kan ses på: Viaplay

3. The Matrix (1999)

Lacklinne och snabba glasögon? Ja tack!

Rött eller blått piller? Har du aldrig hängt med på den kända Matrix-referensen? Då är det kanske dags att se filmen nu. Lackrockar, snabba solglasglasögon och filosofiska tankeställare om människans existens hör till sakerna du inte kommer missa under filmens gång.

Kan ses på: Netflix

4. Clueless (1995)

Starka karaktärer och underbart 90-talsmode, Clueless har allt vi vill ha.

High School på 90-talet – kan det bli bättre? I Clueless försöker populära Cher Horowitz  tillsammans med sin bästis hjälpa skolans nya tjej Tai att få en ny, cool, image. Chers pappa är rik stjärnadvokat och deras hus i Beverly Hills är enormt.

Filmen som blev kult nästan direkt bygger dessutom löst på Jane Austens roman Emma från 1815. Kul!

Kan ses på: Netflix

5. Romeo + Juliet (1996)

1600-talets Verona är utbytt mot fiktiva ”Verona Beach” i filmen.

I den här underbara tolkningen av Shakespeares Romeo och Julia spelar Leonardo DiCaprio den manliga huvudkaraktären och Claire Danes Julia. Istället för att handlingen utspelar sig i 1600-talets Verona tar den plats på en fiktiv ort, ”Verona Beach”, på 90-talet. Romeo och Julias familjer är precis som i originalet rivaler, men istället för svärd och borgar utspelar sig här konflikterna på beachen och med skjutvapen. Den här rullen utlovar både action och snyft!

Kan ses på: Viaplay eller SF Anytime

6. The Talented Mr. Ripley (1999)

Kan det bli bättre än playboys i 50-talsmode med 90-talstouch?

Tom Ripley (spelad av Matt Damon) är expert på att imitera andra människors livvstilar. Av en slump skickas han från New York till Italien för att hämta hem en bortskämd överklasskille, Dickie Greenleaf (spelad av Jude Law). Inför Dickies far låtsades Tom känna hans son och nu måste han göra allt för att lyckas fånga sonens intresse i Italien. De lär känna varandra men när något plötsligt går fel tar Tom till extrema metoder för att täcka spåren. Psykologiska thriller i underbar 50-talsmiljö!

Kan ses på: Google Play

7. Titanic (1997)

En snyftare vi återvänder till gång på gång.

Inspelad i slutet av 90-talet skildrar Titanic den klassiska kärlekshistorien mellan arbetarklassgrabben Jack (spelad av Leonard0 DiCaprio) och Rose (spelad av Kate Winslet) från överklassen. De blir kära på fartyget och, ja, vi vet ju alla vad som händer sen. En snyftare vi kan se hur många gånger som helst.

Kan ses på: Viaplay

8. Boogie Nights (1997)

Boogie Nights skildrar 70- och 80-talets porrindustri i Kalifornien.

I den här klassiska rullen blir Eddie som är skådespelare upptäckt av en porregissör. Snart blir han en stor porrstjärna i sena 70-talet och tidiga 80-talets Kalifornien.

Kan ses på: Viaplay, SF Anytime eller Google Play

9. En djävulsk romans (Cruel Intentions) (1999)

Reese Witherspoon gör rollen som rektorns präktiga dotter Annette Hargrove i En djävulsk romans.

En vadslagning mellan två styvsyskon blir snart något annat för dem båda. Sebastian som slagit vad om att han kommer lyckas förföra – och krossa hjärtat på – rektorns dotter (spelad av Reese Witherspoon) innan skolan börjar efter sommarlovet börjar snart känna riktiga känslor för henne. Hans styvsysters vad handlar istället om att den påhittade romansen aldrig kommer att lyckas men när hon ser vad som håller på att hända manipulerar hon situationen till att få katastrofala följder.

Kan ses på: Viaplay

10. Fucking Åmål (1998)

Fucking Åmål har blivit känd över hela världen sen den hade premiär i Sverige år 1998.

Ett måste på listan! I vad som ska föreställa 90-talets Åmål blir 16-åriga Agnes kär i Elin. Agnes känner sig ensammast i världen medan Elin är skolans populäraste tjej som enligt ryktet hånglat med alla killar. Den här Lukas Moodysson-regisserade succéfilmen är redan en kult-titel i det svenska kulturarvet.

Kan ses på: HBO

11. Will Hunting (1997)

Ett stängt mattegeni med svår uppväxt? Det här dramat myser vi till.

Ännu en Matt Damon-titel på listan. I den här historien är 20-åriga Will (Matt Damon) en strulig muskelknutte – men också självlärt geni. Han dagar består av pubrundor och slagsmål. När Will av en slump en dag får visa vad han går för och löser ett otroligt komplicerat matteproblem på nördskolan MIT där han jobbar som städare, inser professorn Gerald Lambeau (spelad av Stellan Skarsgård) Wills talang. Nu erbjuds han en väg in i samhället men måste först lösa sina psykologiska problem.

Kan ses på: Netflix

Listan gjordes 6 maj 2020, streamingtjänsterna kan ändra sitt utbud.

Foto: TT

Källor: Imdb, Netflix, TV.nu

LÄS MER: 

10 geniala beslut kvinnor tagit i filmer

Nostalgitrender vi minns från tidiga 00-talet

17 riktiga feel good-filmer som du kan se på Netflix