Beatrice Eli om sin musik och sina planer för 2019

Beatrice Eli: ”Livet som artist kändes mer smärtsamt än glädjefyllt”

Artisten Beatrice Eli delar med sig av sina tankar om musikbranschen och berättar om problematiken med att vara en förebild. Samtidigt som hon öppnar upp om hur hennes pappas bortgång påverkat hennes skapande, och om längtan efter att få känna glädje.

När Beatrice Eli var liten drömde hon om att sitta i publiken på P3 Guld. Men det blev bättre än så. 2014 släppte hon sitt debutalbum Die Another Day och året efter kammande hon hem pris för Årets pop på samma gala som hon drömt om att få följa från läktarplats.

– P3 Guld är ett av mina stoltaste ögonblick i karriären. Samtidigt är jag ledsen över att jag inte njöt av det mer i stunden. Det var så mycket som hände det året och jag var alltid ett steg före i tankarna vilket gjorde att jag inte riktigt tog in vad som hände. Så som jag var då vill jag inte vara. Jag vill uppleva och leva på samma gång, säger Beatrice Eli.

Jag blev så trött på att bara få frågor om att vara en förebild att jag tackade nej till att vara med i intervjuer

I samband med att Beatrice Eli slog igenom blev hon en stor förebild för många kvinnor. Hon gjorde ingen hemlighet av att hon är lesbisk och visade tydligt sin frustration över samhällets olika syn på människor. Men till slut blev det för mycket för henne.

– Mitt starka ställningstagande eller snarare ärlighet var det media ville fokusera på. För det är ofta så att vara ickeman, står man för något ska man bara prata om det i intervjuer. Och ofta handlar det om ”hur det är att vara kvinna”. Jag blev så trött på det att jag till slut tackade nej till att intervjuas. Jag ville prata om musik men det var tydligen inte lika intressant.

Beatrice Eli uppträder på Dramaten

Beatrice Eli var nyligen aktuell med föreställningen Showgirl på Dramaten. Foto: Dramaten

Drömmen om musik räddade de tuffa skolåren

Beatrice Eli beskriver början på sin karriär som en Hollywoodfilm. Hon gick på högstadiet och hade fått i uppgift att sjunga en låt av Mary J Blige på musiklektionen i skolan. Intresset för artisteri och musik hade alltid funnits där och Beatrice Eli älskade att dansa och sjunga. Det som överraskade henne den dagen var hennes förmåga att beröra.

– När jag var färdig med min låt hade det samlats massor med människor utanför klassrummet för att se vem det var som sjöng. Det var en häftig känsla och gav mig styrka i att faktiskt våga drömma om att satsa på musik.

– Just då hade jag det supertufft i skolan. Jag skolkade mycket och mådde inte bra. Men efter den dagen var det som att jag fick en uppenbarelse om att det var musik jag skulle hålla på med. Det blev ett skönt försvar när folk ifrågasatte mina dåliga betyg.

Om Showgirl på Dramaten: ”Det har känts supermäktigt”

Ett par år senare blev Beatrice Eli upptäckt av en talangscout via Myspace, en musiksajt där man kan ladda upp låtar och kommentera varandras verk.

– I efterhand förstår jag att allt gick lite väl fort. Jag hade behövt testa mig fram och låta det ta mer tid. Men kombinationen av att ett stort bolag kom in och min egna längtan efter att slå igenom gjorde att det blev för mycket press från start.

Men trots en kritisk titt i backspegeln kan vi konstatera att det har gått bra för Beatrice Eli. Nyligen kunde hon stoltsera med ett slutsålt Dramaten där hon med föreställningen Showgirl fick möjligheten att gå ”all in” på det hon älskar mest.

– Jag är perfektionist och tycker om att göra saker i detalj. Min föreställning på Dramaten har varit extra allt och jag har tillsammans med Minda Jalling, min art director och producent, kunnat skapa en kompromisslös kväll. Det har känts supermäktigt.

Ett av målen med föreställningen var att lyfta femininet och hylla showgirl-kulturen. Framhålla mjuka värden och ge ett intellekt till det som många ser som mindre värdefullt – emotionell intelligens.

– Även om Sverige har kommit långt i kampen för jämställdhet får vi fortfarande inte samma erkännande som män. Vi måste hela tiden bevisa vad vi gör och har gjort vilket ofta leder till att vi inte kan vara lika avslappnade i vårat skapande. Det provocerar mig.

Beatrice Eli släpper ny musik i slutet på 2019 eller tidigt året därpå

Ett av målen med föreställningen på Dramaten var att hylla showgirl-kulturen. Foto: Dramaten

Förlorade sin pappa tidigare i år

Faktum är att Beatrice Eli mentalt tänkte på sin spelning på Dramaten som det sista hon skulle göra. Det var i samband med att hon gav ut sin senaste EP som hon började ifrågasätta vad hon höll på med.

– Jag var arg och besviken på hur hela musikbranschen fungerade. Min förra EP kastades bara bort. Några månader senare dog min pappa och då ställdes verkligen allt på sin spets. Där och då kändes mitt liv som artist mer smärtsamt än glädjefyllt.

Beatrice Eli sticker inte under stolen med att hon känner en viss irritation över hur musikbranschen ser ut och fungerar. Men ändå är hon fast besluten om att kärleken till det hon brinner för att göra inte ska tas ifrån henne bara för att branschen i hennes mening är korrupt.

Jag spenderade mycket tid på att försöka få honom att förstå min sorg vilket gjorde att vi missade många samtal om min glädje.

– I stället för att låta ilskan mot storbolagen ta över försöker jag se på dem som något intressant att studera. Leta efter sprickorna. Det bubblar i musikscenen, det är inte konsten som är problemet. I och med det känner jag också att jag kan klara av det mesta. Det som är min kärna är att jag älskar att sjunga och skapa. Jag har gått i sorg mycket, men vill gå i glädje nu.

Beatrice Eli förklarar att hennes förändrade förhållningssätt till musiken och livet till stor del beror på hennes pappas bortgång tidigare i år. Hon beskriver honom som en glädjefylld och positiv person som verkligen älskade livet.

– Min pappa levde verkligen när han levde. Han kunde ha svårt att ta in att jag hade det tufft och förstod inte alltid att det fanns människor som inte bara ville en gott. Jag önskade verkligen att han skulle förstå vad som var jobbigt för mig och säga ”Beatrice, jag fattar”, men han hade svårt att ta in negativitet. Jag spenderade mycket tid på att försöka få honom att förstå min sorg vilket gjorde att vi missade många samtal om min glädje.

Planerar för att släppa ny musik under 2019

I stället för att se Showgirl som sin sista spelning har Beatrice Eli nu valt att se den som ett avslut på det som varit och ett avstamp i det som komma skall. En ny skiva är planerad till hösten 2019, eller tidigt året därpå, och hon kan redan nu avslöja att den kommer bjuda på en hel del nytt.

– Jag leker mer på det här albumet och bestämde mig tidigt för att inte följa den traditionella mallen över hur en låt ”borde” låta. Jag har inget skivbolag med mig än, och nu ser jag det som en frihet. Jag tror att jag hittat en spricka att verka i, det ska bli intressant att se vart det leder.

Foto: Frida Vega Salomonsson/Dramaten

Läs mer:

10 stunder under 2018 som kvinnor lyste upp i mörkret

Cissi Wallin om musikprojektet: ”En sorts terapi efter allt”

Robyn ger konsert i Stockholm 2019 – och det blir hennes största någonsin