Rollfiguren Li Shang har plockats bort i nya Mulan

Befälhavare Li Shang försvinner i nya Mulan

Disneys remake av berättelsen om Mulan kommer att te sig något annorlunda är originalet. Rollfiguren Li Shang har nämligen plockats bort. Här är anledningen!

Disney arbetar för fullt med att ge sina gamla klassiker nytt liv i form av uppdaterade inspelningar – och en av berättelserna som kommer att adapteras är Mulan.

Originalfilmen, som hade premiär för drygt 20 år sedan, är baserad på en gammal kinesisk legend om en kvinnlig krigare som klär ut sig till man för att få leda sin fars armé. Väl på plats i armén möter Mulan befälhavare Li Shang, och med tiden utvecklar de ett intresse för varandra.

Nu står det dock klart att Li Shang inte kommer att vara med i Disneys remake av filmen. Anledningen? Relationen mellan Mulan och befälhavaren är ojämlik och därför ”opassande”, menar filmens producent Jason Reed.

– Efter metoo-rörelsen känns det särskilt obekvämt att ha en befälhavare (i maktposition) som föremål för hennes attraktion. Vi tyckte att det var opassande, säger Jason till filmsajten Collider.

Fansen är kritiska

Li Shang ersätts i stället av två nya rollfigurer – befälhavaren Tung och soldaten Chen Honghui. Varpå den sistnämnda är den som kommer att fånga Mulans hjärta.

– Jag ser den här filmen som en variant av den animerade versionen och originalberättelsen. Jag tog ett annat grepp vad gäller Li Shangs rollfigur. Jag kan inte berätta så mycket än, men han (Chen Honghui, reds. anm.) är multidimensionell på ett sätt som publiken kommer att förstå när de ser filmen.

Beslutet att plocka bort karaktären Li Shang från remaken av Mulan har dock mötts av skarp kritik. Flera fans hävdar nämligen att originalbefälhavaren inte alls utnyttjade sin maktposition, och kritiserar samtidigt det faktum att Li Shang, som den första Disneyfiguren som kunde klassas som bisexuell, inte längre representeras i berättelsen.

Mulan skulle ha haft premiär den 27 mars i år, men på grund av corona har premiärdatumet skjutits fram på obestämd framtid.

Foto: TT

LÄS MER: 

Disney gör en serie om Gaston från Skönheten och odjuret

24 barnnamn som är inspirerade av Disney-karaktärer

Här är filmpremiärerna som skjuts upp på grund av corona