bianca ingrosso kollage

Bianca Ingrossos mensvideo – detta har hänt

I en ny och ifrågasatt reklamkampanj för mensskydd agerar Bianca Ingrosso ansiktet utåt åt menscykelns fyra olika stadier. Kritikerna menar att hon glamoriserar och sexualiserar upplevelsen.
Bianca om sin längtan efter att bli en ung mamma
Slå på ljud

Bianca Ingrosso, 26, är en av Sveriges största influencers. I den rollen ingår samarbeten av olika slag och ett av hennes senaste är det med intimproduktsföretaget Deodoc. Företaget säljer produkter som intimdeo, glidmedel, tamponger och bindor.

Fyra olika faser i menscykeln

I en film som företaget tagit fram tillsammans med Bianca ska hon gestalta mencykelns fyra olika faser: under mens, efter mens, ägglossning och PMS. Det gör hon genom att bära olika plagg och använda sitt kroppsspråk och sina ansiktsuttryck.

I första scenen illustrerar Bianca känslan av att ha mens genom att hon bär en röd silkesklänning. Hon tar sig för magen och hon krossar ett granatäpple i knytnäven. Bianca tittar in i kameran och slänger bak med huvudet som för att visa på lidande.

Scenen efter handlar om hur hon känner sig efter mensen. Här bär hon en ljusblå mjuk tröja, ett stort leende och gör en blinkning mot kameran. I nästa scen har Bianca ägglossning. Hon bär en tyllklänning i en skir laxrosa ton, hon smeker sin nacke, för fingrarna till sin öppna mun, himlar med ögonen och låter vinden fladdra i håret.

Sista scenen visar Bianca i en svart klänning med nitar. Nu har hon PMS, äter pizza och ger finger åt kameran.

Tidigare fällning hos Reklamombudsmannen

Deodoc fick stor uppmärksamhet sedan Bianca Ingrosso visat upp deras tamponger. I ett avsnitt av Wahlgrens värld stoppade Bianca en tampong från Deodoc och en tampong från ett annat märke i varsitt glas med vatten. Syftet var att visa på hur Deodocs tamponger som är gjorda av bomull inte släpper ifrån sig fibrer på samma sätt som tamponger av syntet. Bianca och företaget gjorde även reklam för produkten i sina sociala medier.

Organisationen Reklamombudsmannen dömde ut budskapet som vilseledande, rapporterar Breakit. I beslutet menade man att det felaktigt kunde uppfattas som att syntetiskt material är skadligt för den vaginala hälsan och att det rent av kan riskera att förstöra för en framtida graviditet. När Bianca Ingrosso nu deltar i en ny reklamkampanj för Deodoc är det en annan form av kritik som riktas mot henne och företaget, rapporterar Expressen.

Kritiken mot videon

Medan vissa ser reklamen som ett lekfullt och smart sätt att belysa kvinnans varierande mående under en menscykel, menar andra att Deodoc och Bianca får det att verka sensuellt, sexigt och glamoröst med mens. Felicia Sörensen titulerar sig feministisk frilansfotograf på Instagram. Hon skriver:

”Många har sett Deodocs samarbete med Bianca Ingrosso, där menscykeln framstår som något sexigt och romantiskt. (…) Sexig. Opåverkad. Sensuell. Inte ord de flesta använder för att beskriva sin menscykel.”

Felicia Sörensen uppmanar även sina följare att anmäla reklamen till Reklamombudsmannen.

Tidigare fällningar av Bianca Ingrosso

Det är inte första gången Bianca Ingrosso är i blåsväder. Reklamen för hennes eget sminkmärke Ciara Cosmetics har bedömts som könsdiskriminerande av Reklamombudsmannen, RO, hela tre gånger, och fått en så kallad fällning av organisationen vid lika många tillfällen.

För ett år sedan, februari 2020, gjorde Bianca reklam för intimdeo vilket fick många följare att då liksom nu reagera starkt. Kritiken var att Bianca spär på ungas stress över att vara och dofta perfekta även i underlivet, något ELLE rapporterade om.

Deodocs svar på kritiken

Expressen har varit i kontakt med Deodoc som på mejl svarar så här på kritiken:

”Målsättningen är att man ska förstå att menscykeln består av fyra faser och hur fantastisk kvinnokroppen är. Istället för att mens ska ses som något jobbigt vill vi att budskapet ska vara en påminnelse om hur fantastisk kvinnokroppen är.”

Bianca Ingrosso själv har ännu inte postat videon i sina kanaler eller kommenterat kritiken mot den. Hon har däremot re-postat inlägg på sin Instagram Story om hur hon får mycket kritik för sådant hon medverkar i, mycket mer än andra influencers får.

Foto: TT, Instagram

Relaterade artiklar
Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics fälls för tredje gången
Klart! Nu förbjuds sexistisk och rasistisk reklam i Stockholm
Kendall Jenners svenska kampanj för Calvin Klein anmäls
Därför vägrar Bianca Ingrosso ändra reklamen efter fällningen