Bianca Kronlöf, Tunn is

Bianca Kronlöf om klimatkrisen: “Vi ska vara förbannade”

I måndags var det premiär för Tunn is, en thrillerserie med klimatkrisen i fokus och Bianca Kronlöf i en av huvudrollerna. För Baaam berättar hon om utmaningen att spela den komplexa karaktären Liv och om sin egen klimatångest.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. I februari är det skådespelaren Bianca Kronlöf, som ofta använder sig av humor för att träffsäkert belysa orättvisor i samhället.

Att Bianca bemästrar flera olika genrer har vi redan fått prov på många gånger om. Komedi, drama och nu också – thriller. I den nya serien Tunn is spelar hon Säpo-agenten Liv, som slits mellan två identiteter – den stenhårda agenten och den extremt drabbade flickvännen. För Bianca har det varit väldigt viktigt att göra rollfiguren mänsklig och komplex.

Bianca Kronlöf spelar Liv i Tunn is

– Det är lätt att starka, kvinnliga roller inte blir så trovärdiga. Ofta skrivs de som att de är gjorda av sten och muskler, gärna med något psykiskt trauma och utan känslor. Därför ville jag blanda att hon är en väldigt känslig person i sitt privata men samtidigt väldigt kompetent i sitt yrkesliv, säger Bianca när Baaam träffar henne.

Tillsammans med regissören Cecilie Mosli har hon jobbat hårt för hitta balansen mellan iron-lady och sårbarhet.

– Det finns en överrepresentation av män i de här rollerna och då vill man ju visa att tjejer också är coola. Men om det inte finns någon spricka blir vi ju inte heller människor.


En omvänd prinsess-saga

Vi har tidigare sett Bianca Kronlöf som Snubben på Youtube, med systern Tiffany i serien Full Patte och som vinnare av årets nykomling på Guldbaggegalan 2016 för rollen i Svenskjävel.

I nya serien Tunn is försöker arktiska rådet, med Sveriges utrikesminister Elsa (Lena Endre) i täten, enas om ett miljöavtal. Samtidigt attackeras ett forskningsfartyg utanför Grönland. Attacken sätter avtalet i gungning och Elsas rådgivare Viktor (Alexander Karim) kidnappas. För att röra om i grytan ännu mer är Biancas karaktär Liv dessutom gravid med Viktors barn.

Viktor Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre och Angunnguaq Larsen i Tunn is

Till skillnad från de klassiska sagorna följer vi inte här en tjej som blir inspärrad någonstans och väntar på att en prins ska rädda henne. Istället är det Liv som är hjälten och ger sig ut för att hitta sin försvunna pojkvän.

– Att få vara den som åker snöskoter, skjuter, är kompetent och tar i från tårna tycker jag är så himla coolt! Min karaktär ger inte upp, hon bara fortsätter.


 

”Vi ska vara förbannade på de som faktiskt inte gör något”

Tunn is kretsar kring klimatkrisen

Bianca Kronlöf tränade hårt inför Tunn is

I serien flätas en rad olika livsöden samman med varandra – men det huvudsakliga temat är klimatkrisen. Ett brännhett ämne som fanns med hela tiden under den tre månader långa inspelningen.

När Baaam frågar vad Bianca själv tänker om klimatet vet hon knappt var hon ska börja. Hon berättar om vad hon försöker göra i sin vardag, som att pilla bort plastgrejen på yoghurtförpackningen, åka tunnelbana och välja att ha på sig en klänning sydd av en gammal gardin. Men hon konstaterar också att det är alldeles för lätt att sitta hemma och hata sig själv för allt man inte gör.

– Stressen och paniken som man lägger på sig själv som individ borde man egentligen lägga på företag och politiker. Vi ska vara förbannade på de som faktiskt inte gör något, för det är industrierna som måste lägga om och pengar som måste investeras i forskning om de här frågorna.

Ändå kan Bianca också känna av den klassiska klimatångesten som många av oss brottas med. När känslan av hopplöshet slår till försöker Bianca tänka på vad hon själv kan göra för att påverka. Att alltid ha klimatet i åtanke när hon röstar, konsumerar och interagerar med andra människor.

– Det är lätt att fastna i något negativt, men det är inte bara individen som är lösningen. Det finns ju massa olika organisationer som man kan jobba i och det tror jag är bättre.


 

Tränat som Säpo-agenterna

När Bianca gör något gör hon det ordentligt. I tidigare produktioner har hon både skrivit, producerat och skådespelat. Inte nog med att hon varit väldigt delaktig i framtagandet av rollfiguren Liv, hon har dessutom tränat extremt mycket inför inspelningarna.

– Jag fattade att alla gubbar hemma i sofforna skulle se min kropp och tänka ”den där lilla myran, du kan väl inte det där”. Så för att motarbeta det första intrycket frågade jag Säpo-agenterna hur de brukade träna.

Hon började boxas, yoga och jogga. För att övervinna sin rädsla för att göra sig illa gick hon också med på att få stryk av sin PT.

– Vi hade pass som bara gick ut på att hon nitade och dunkade skiten ur mig. Och det fick mig att inse att jag är tålig. Jag kan det här!

Tack vare all träning, samtal med politiker som lever med livvakter och sitt eget engagemang hittade Bianca sin inre Liv. En rollfigur som gett henne både fysisk styrka och högre självförtroende.

– Om jag var ute och sprang så tänkte jag ofta att det är Liv som är ute och springer nu. Då var det som att jag orkade mycket mer.


 

Vad var roligast under inspelningen?

– Alla människor och känslan på set, det var ett fantastiskt team!

Vad var svårast under inspelningen?

– Det har varit många extremt emotionella scener. Bland annat en som utspelar sig på ett sjukhus och Liv får panikångest. Även om det bara är ett par scener så var det två inspelningsdagar när jag bara grät och hade panikångest. Sådana scener får mig att tvivla på mig själv ibland och den rösten ska man ju inte låta ta över. Då var det som att jag hittade ett knep – istället för att gå in i nervositeten lät jag det lilla darret som jag hade på insidan vara en del av karaktären.


 

Har du klimatångest? Här är Biancas tre tips:

  1. Sluta vara arg på dig själv, för du kan inte lösa det här ensam. Gå med i en grupp, då kommer du också ha ganska roligt! 
  2. Gör de små sakerna du kan och var glad för det du gör. Hata inte på dig själv för det du inte gjorde. Att hata på andra hjälper inte heller, uppmuntra istället.
  3. Lyft de som tar intiativ att skriva och engagera sig i de här frågorna. Så att de boostas! 

Läs alla tidigare Baaambrudar här!

Mer nöjesinnehåll från oss på Baaam: