Billie Eilish

Billie Eilish vill hjälpa fans som lever med självmordstankar

Kändisskapet gav sångerskan Billie Eilish ångest och hon hamnade i en depression med självmordstankar. Nu vill hon hjälpa andra som dras med likadana tankar om att skada sig själva.

Billie Eilish succé under det senaste året lär inte ha gått någon förbi. Hon släppte sitt debutalbum When we fall asleep, where do we go? 2019 och resten är historia. Nu har hon fått inte mindre än fem Grammy Awards för sin musik och hon har legat etta på Billboardslistan.

Men även om det är idel glada miner från Billie Eilish nu har det inte alltid varit så – långt ifrån. I en intervju som sändes på CBS inför Grammygalan berättar hon om sina svarta år där tankar på att skada sig själv eller till och med ta sitt eget liv har drabbat henne.

– Jag var så olycklig för något år sedan. Jag var så olycklig och liksom glädjelös. Jag vill inte bli för mörk, men jag trodde verkligen inte att jag skulle klara mig tills jag fyllde 17 år.

Billie Eilish bor fortfarande hemma

Succén kom helt oväntat för Billie Eilish som berättar att hon aldrig någonsin trodde att hon skulle kunna vinna en Grammy. Nu har hon fem stycken. Däremot har hon alltid sysslat med musik och hon och hennes äldre bror Finneas O’Connor har skrivit musik tillsammans sedan de var små. Billie Eilish bor, trots en rejält fylld kassakista, kvar i barndomshemmet hos föräldrarna. Finneas har nyligen flyttat ut.

When we fall asleep, where do we go? spelades in i Finneas gamla sovrum som också fungerar som studio. Där hade de också tidigare spelat in låtar som blivit hits, till exempel Ocean eyes, som snabbt streamades många miljoner gånger.

Kändisskapet gjorde att hon drabbades av ångest

Det hastigt uppkomna kändisskapet och de krav som det ställde på Billie Eilish gjorde att hon drabbades av ångest och depression. Hon kände sig isolerad när hon plötsligt inte kunde röra sig som hon ville. När musiken kom ut lyste hennes dåliga mående igenom och fick vissa radiostationer att backa undan.

– Det var några stationer som inte spelade min musik för att den var för ledsen och de sa att ingen skulle kunna relatera till det. Det är ju så märkligt sagt eftersom alla har varit ledsna någon gång. Det är klart att det är viktigt att lyfta fram glädje och att man ska älska sig själv, men många älskar inte sig själva.

”Var snälla mot er själva”

Billie Eilish kom ur sin depression med hjälp av terapi, stöd från familjen och kompisar och idag mår hon bra. Hon beskriver känslan som att hon har kommit ut ur ett skal.

Också i tidigare intervjuer har hon berättat om sina tankar på att skada sig själv. Nu när hon mår bättre ser hon också hur viktigt det är för henne att hjälpa andra med samma tankar, något hon berättade för Rolling Stone i somras.

– Jag tar liksom tag i dem runt axlarna och säger ”Snälla, ta hand om er och var snälla mot er själva och var vänliga mot er själva. Ta inte det där extra steget för att göra dig illa ännu mer och som du inte kan ta tillbaka.”

Hit kan du vända dig!

Om du själv har självmordstankar är det viktigt att du inte håller dem för dig själv – prata med någon om hur du mår, antingen någon du har förtroende för eller med en person via en stödlinje. På Mind.se kan du chatta med självmordslinjen, du kan även ringa och prata med någon på telefonnummer 90101. Telefonlinjen är öppen mellan 06 och 24 varje dag.

Foto: TT

Läs mer: 

Billie Eilish historisk vinnare på Grammy Awards 2020

Billie Eilish gör titellåten till nya Bondfilmen

Träning kan bota depressioner