Ida Warg om boken ”Min egen väg”: Aldrig öppnat upp mig såhär mycket

Bokaktuella Ida Warg: ”Berättar om saker jag aldrig pratat om”

På ytan ser allt ut att vara perfekt, men livet som offentlig person har stundtals varit tufft. I boken Min egen väg öppnar Ida Warg upp sig om ätstörningar, prestationsångest, näthat och komplicerade relationer.

I åtta år har Ida Warg delat med sig om sitt liv för hundratals följare på Youtube, i bloggen och på Instagram. Ett liv som på många vis ser ut att vara perfekt – hon har en framgångsrik karriär, är lyckligt gift, har blivit mamma till sonen Elvis och bor i en stor lägenhet i Stockholms innerstad. Men resan dit har inte varit helt enkel. I boken Min egen väg öppnar hon nu upp om allt från ätstörningar till prestationsångest och komplicerade relationer.

När Baaam ringer Ida är hon pirrig inför boksläppet.

– Det känns spännande och lite nervöst. I boken delar jag med mig av mycket som jag aldrig tidigare har pratat om. Jag är ju väldigt personlig inför mina följare, men det här är så mycket mer privat.

Hur skulle du beskriva boken?

– Som en berg- och dalbana. Jag delar med mig av både med- och motgångar i mina kanaler, men man ser ju ändå inte riktigt hur jag egentligen mår. Många av mina läsare vet till exempel om att jag har haft ätstörningar, men nu får de hela min historia. En del som följer mig kanske inte vet att jag har haft ”vanliga jobb” och att jag för sju år sedan var luspank. Pengaångest har varit en stor del av mitt liv.


Som 19-åring flyttade Ida från Åmål till Stockholm för att gå på dansskola. Skolan var dyr och för att slippa ta CSN-lån varvade hon långa skoldagar med kvälls- och helgjobb. 200 000 kronor fattigare och fyra års hårda studier senare kunde hon titulera sig som professionell dansare.

– När jag gick ut balettakademin hade jag minus hundra kronor på kontot, och då var mitt mål att köpa en lägenhet i stan.

Två och ett halvt år senare köpte hon sin första etta på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

– Jag får jättemånga mail från läsare som befinner sig i samma situation. Jag vet vilken ångest pengar kan ge och vill nu dela med mig om hur jag lyckades ta mig dit jag är idag.

I boken får vi också läsa om Idas resa under graviditeten och delar av innehållet är taget från dagboksinlägg som hon skrev medan hon väntade barn.

Hur mådde du som gravid?

– Jag var fruktansvärt orolig. Jag har alltid trott att jag inte kan bli gravid, så när jag väl blev det trodde jag istället att jag skulle få missfall. Jag kände en enorm oro hela tiden.


Ida tillägnar boken till alla de som är, eller har befunnit sig i, samma situation som hon, vare sig det handlar om ätstörningar, alkohol, pengaångest eller otrohet.

– Jag vill visa att de inte är ensamma. Hade jag läst den här boken när jag mådde dåligt hade jag nog inte känt mig så ensam. Jag upplever också att många känner att det är omöjligt att leva sin dröm, jag vill med min resa inspirera till att våga följa sina drömmar.

Har du alltid vågat det?

– Ja, i stort sett. Och det beror nog till stor del på att jag hittade ett självförtroende inom dansen. Jag har en kämparglöd och har haft en trygg uppväxt med mina föräldrar som alltid uppmuntrat mig att fortsätta kämpa på, säger Ida och fortsätter:

– Självklart har jag vid många tillfällen också tvivlat på mig själv, vilket jag skriver om i boken. Jag har tvekat och funderat på om jag verkligen ska fortsätta kämpa. Men då har jag ställt mig själv frågan ”vad är det värsta som kan hända?”. Svaret har varit att ”om allt går åt helvete så får jag flytta hem till mamma och pappa igen”, och det hade ju inte varit så farligt.

Du har skrivit i bloggen att boken innehåller saker som du inte ens berättat för din man om. Hur kommer det sig att du vill dela med dig av det här nu?

– Jag känner mig redo och jag tror att mina berättelser kan hjälpa andra. Vad jag har varit med om är inget jag har skämts för, men det har inte känts som rätt tillfälle att berätta om tidigare. Kanske har jag nu landat lite i mitt liv och kommit dit jag vill vara. Det är inte så mycket mer i livet som jag önskar, jag har allt nu.

Vad hoppas du att dina följare ska ta med sig efter att ha läst boken?

– Jag vill att de ska känna sig peppade på att våga följa sin dröm. Och förstå att vi alla har våra dalar och dippar och att man inte är ensam om att ibland må dåligt.

”Min egen väg” släpps den 10 september, men går att förboka redan nu.

Läs mer:
Ida Warg om nya livet som mamma – se förlossningsvideon här
Josefin Dahlberg har varit nykter i åtta år: ”Alkohol var min bedövning”
Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Foto: Lisa Höök