Artikeln innehåller reklamlänkar
Snart är det semester! Här är 13 böcker att sträckläsa

Snart är det semester! Här är 13 böcker att sträckläsa

Det är svårt att få till läsningen i vardagen. Men snart kommer semestern. Baaam har valt ut 13 böcker du kommer att älska.

Läs också: Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talas om…)

”De polyglotta älskarna” av Lina Wolff (länk till butik)

Vinnaren av Augustpriset i skönlitteratur 2016 tar oss med på en resa från Stockholm till Italien där Max Lamas söker en älskarinna som talar alla hans språk. Men boken handlar också om Ellinor som sätter in en kontaktannons efter en inte alltför öm man och Lucrezia som bevittnar sin mormor gå under.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara (länk till butik)

I ”Ett litet liv” möter vi vännerna JB, Malcom, Willem och Jude. Vi får följa dem från deras tid på college och livet i New York under decennier där de växer upp men också isär. Och i mitten står mysteriet Jude – vem är han egentligen?
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”De oroliga” av Linn Ullmann (länk till butik)

”De oroliga” handlar om barn som vill växa upp och föräldrar som hellre vill vara barn. Om minnen, glömska och de många historier som tillsammans skapar ett liv.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Två systrar” av Åsne Seierstad (länk till butik)

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två tonårsflickor från sitt hem i Norge. Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. I ”Två systrar” tar Åsne Seierstad upp den svåra frågan om varför unga, muslimska ungdomar som växt upp i väst radikaliseras.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante (länk till butik)

Vem som står bakom pseudonymen Elena Ferrante som tagit världen med storm är ännu okänt. Känt är dock att hennes svit om Lila och Elena i Neapel rört sig långt bortom de italienska gränserna. Har du inte läst första boken är det på tiden nu – och du kan också köpa alla fyra böckerna under bokrean (länk till butik).
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström (länk till butik)

2016 års mest omtalade bok stod onekligen Ebba Witt-Brattström för. Det är fortfarande oklart om boken är fiktion eller en dokumentär skilsmässoskildring från hennes före detta man, och ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Horace Engdahl. Men är man det minsta nyfiken på Sveriges kulturelit är boken ett måste.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Kunskapens frukt” av Liv Strömquist (länk till butik)

Serieskaparen Liv Strömquist har gett ut succéalbum på succéalbum och en av hennes mest älskade serieverk är ”Kunskapens frukt”. I den gör hon upp med det kvinnliga könsorganet och varför vi har en så svår relation till det. Från stenåldern och Freud till Magnus Uggla och hinduistiska gudinnor gör hon upp med fittan.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Till min dotter” av Malin Wollin (länk till butik)

Malin Wollin har skrivit ett stridsrop och kärleksförklaring till sin dotter. I boken får vi följa Stellas väg från barn till kvinna och hur man formas under tiden. Och det med både skratt och sorg.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Ibland mår jag inte så bra” av Therese Lindgren (länk till butik)

Sveriges största kvinnlig youtuber Therése Lindgren har fördjupat sig i sin panikångest och gjort en guide till alla som känner igen sig. Varför mår man dåligt? Vilken hjälp kan man få? Hur hanterar man ångest? Ärligt, personligt och humoristiskt lyfter hon ämnet på olika sätt och ger stöd på vägen.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Sapiens – En kort historik över mänskligheten” av Yuval Noah Harari (länk till butik)

Sapiens handlar om hela mänsklighetens historia – från våra första steg till rymdfärder. På ett lättläst och enkelt sätt besvaras frågor om varför bara en människosort finns kvar i dag, varför vi befolkade fler världsdelar och varför kapitalism uppstod. Historikern Yuval Noah Harari berättar allt du inte vetat att du velat veta.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Färjan” av Mats Strandberg (länk till butik)

Ena författaren bakom ”Cirkeln” har skrivit en skräckroman om vad som kan ske på en kryssning mellan Sverige och Finland. Mitt på öppet hav och utan chans att fly eller söka hjälp inser passagerarna långsamt att det finns något otäckt ombord.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru (länk till butik)

Med boken som kammade hem prist som Årets skönlitteratur på Augustpriset 2017 berättar Johannes Anyuru om hopp och hopplöshet i dagens Europa. Om terror och fascism, vänskap och svek – och flykt, såklart.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

”Glöm mig” av Alex Schulman (länk till butik)

Alex Schulman är mer självutlämnande än någonsin i boken där han söker försoning med sin alkoholiserade mamma. Han räds inga berättelser och tar upp allt från hur han försökt få in henne på avvänjningsklinik till saknaden efter hans barndoms mamma. Det är smärtsamt, desperat och ärligt.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Läs också: 16 vårjackor under 800 kronor som gärna flyttar hem till dig