Artikeln innehåller reklamlänkar
Tre bokomslag mot blå bakgrund

9 böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig

Sommar, semester och en hög med olästa böcker i hängmattan. Idylliskt va? Baaam har listat nio böcker som alla är riktiga bladvändare.

Läs mer: Snart är det semester! Här är 13 böcker att sträckläsa

Många av oss läser fler böcker under semestern än vad vi gör under hela året. Lata, lediga dagar på stranden är perfekta för att helhjärtat försvinna in i en bok. Vi på Baaam-redaktionen har samlat våra bästa tips på böcker som du inte kommer kunna lägga ifrån dig.

Gone Girl av Gillian Flynn

Få kan ha missat den här bokens framgångar. En psykologisk thriller om Amy Dunne som spårlöst försvunnit från sitt idylliska hem i en amerikansk småstad. Hennes man Nick blir snabbt huvudmisstänkt i fallet, men han hävdar själv att han är oskyldig. Samtidigt får du läsa utdrag i Amys dagbok som målar en annan bild av deras relation.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Den hemliga historien av Donna Tartt

När Richard börjar på universitetet blir han snabbt vän med skolans innersta intellektuella krets. De pluggar grekiska, diskuterar filosofi och lever ett dekadent liv med fester, alkohol, droger – och antika ritualer. Richard är fullständigt förförd av deras värld. Men en dag tar deras lekar en oväntad och tragisk vändning och vänskapsbanden slits.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Boktjuven av Markus Zusak

I andra världskrigets nazityskland stjäl nioåriga Liesel boken Dödgrävarens handbok. Hon lär sig att läsa och utvecklar en kärlek till ord och böcker. Snart stjäl hon andra böcker från nazisternas bokbål och bibliotek och delar dem med sina grannar och den judiska mannen som är gömd i familjens källare.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Läs mer: Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om…)

Hungerspelen av Suzanne Collins

Har du redan läst den galet populära trilogin om hungerspelen? De är värda att läsas om. Böckerna om Katniss och hennes kamp för överlevnad i en diktaturs grymma, livsfarliga spel går inte att lägga ifrån sig.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

En dag av David Nicholls

Alla bladvändare är inte thrillers – den här kärleksberättelsen kommer att fånga ditt hjärta. Den 15 juli 1998 möts Emma och Dexter för första gången. Under de kommande 20 åren får vi en inblick i var de är och vad de gör, alltid på samma dag. Charmigt, roligt, sorgligt och varmt.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hyresgästerna av Sarah Waters

I kölvattnet av första världskriget måste Frances och hennes mamma ta in hyresgäster för att ha råd med hyran. Ett par ur den lägre tjänstemannaklassen flyttar in och huset fylls av sociala spänningar, svartsjuka och passion. En bladvändare med oförutsägbara vändningar.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Sex gymnasietjejer i bruksorten Engelfors upptäcker att de har magiska krafter. De är helt olika, kommer inte alla överens och har olika åsikter i vad de ska använda dessa krafter till. Mitt i allt detta måste de hantera vanliga tonårsproblem som besvärliga föräldrar, obesvarad kärlek, svartsjuka och mobbing. Lagom lättläst och spännande för dig som tycker om young adult-genren.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Missa inte! Redaktionen tipsar: 16 poddar vi lyssnar på just nu

Stål av Silvia Avallone

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett slitet bostadsområde på den toskanska kusten. De har båda stora drömmar men måste samtidigt möta omgivningens förväntningar och krav. Det är en gripande och bitvis mörk skildring av den italienska arbetarklassen i städer turistbussarna bara passerar på väg mot havet.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Störst av allt av Malin Persson Giolito

En tragedi inträffar på Djursholms allmänna gymnasium och nio månader senare står artonåriga Maja inför rätta. Du kommer att vara fast från första sidan i den här rättegångsthrillern om en priviligerad värld där frågor om skuld och ansvar ställs på sin spets.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Foto: Respektive förlag