Bra julfilmer att streama tips lista

Bra julfilmer att streama – redaktionen väljer de bästa julfilmerna

Snart är det jul och dags att titta på lite goa julfilmer? Men vilka julfilmer är faktiskt bra och var finns de att streama? Baaams redaktion har valt ut de bästa julfilmerna – för dig, för filmkvällen och för familjen!
TV: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama
1:56

Efter reklamen: TV: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama

(1:56)

Slå på ljud

1. Gremlins (1984)

Genre: Komedi/Skräck
Betyg på ImDb: 7,3/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 85 %
Finns att streama på: Viaplay, Google Play, Youtube

Nathalie Mark, redaktionschef:
”1980-talsfilmer är det bästa jag vet. Och när de filmerna också involverar en lagom dos spänning och uråldriga hemligheter så är jag såld redan på förhand. Enter: Gremlins.

I den möter vi unge Billys hårt slitande pappa som hittar en fluffig liten varelse kallad mogwai i en mystisk butik i Chinatown och ger den i julklapp till sin son. Det enda viktiga är att följa tre råd: mata den inte efter midnatt, undvik solljuus och låt den inte nudda vatten. Såklart går allt fel och plötsligt har den ende lille mogwain (kallad Gizmo) förvandlats till fem nya! Hur ska allt gå!

Tänk Big Trouble in Little China och Stand by me med extra jul, lite skräck och mycket spänning! Och fluffiga djur! Du vill (nästan) ha en liten mogwai själv”.

2. Tokyo Godfathers (2003)

Genre: Anime/Drama/Äventyr
Betyg på ImDb: 7,8/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 91 %
Finns att streama på: Google Play

Nathalie Mark, redaktionschef:
Tokyo Godfathers är en film som handlar om en alkoliserad man, en transkvinna och en förrymd tonårsflicka som hemlösa lever på Tokyos gator och råkar hitta en bebis i en sophög på julafton. Ja, sluta säg emot och lyssna nu! Tillsammans behöver trion försöka hitta bebisens föräldrar medan trådarna från deras egna liv rullas upp och när yakuzan därtill tycks inblandad skruvas spänningen upp ännu en nivå.

Har du aldrig sett en anime förut är detta din lyckodag. Tokyo Godfathers är bland det vackraste du kan titta på, den är både oerhört rolig och så sorglig att du kommer behöva torka tårarna mellan skratten. Och den skapar en julstämning som till och med lille Tim i A Christmas Carol skulle bli avundsjuk på.

Bara sluta tveka, slå på den och jag lovar att du inte kommer att ångra dig!”.

3. Die Hard (1988)

Genre: Action/Thriller
Betyg på ImDb: 8,2/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 94 %
Finns att streama på: Finns just nu bara att hyra, på bland annat Viaplay och SF Anytime

Nathalie Mark, redaktionschef:
”'Die Hard är ingen julfilm bara för att den utspelar sig på julen!' Meh, vad är definitionen av julfilmer om inte att de utspelar sig på julen? Dessutom är detta en otroligt bra film som om du, mot förmodan, inte har sett borde se på en gång.

Bruce Willis spelar polisen John McClane vars fru och hela hennes företag hålls gisslan av den tyske radikalen Hans Gruber (spelad av en makalös Alan Rickman) under en julfest i en skyskrapa i Los Angeles. John är den ende som kan rädda alla undan död och elände och nu börjar en kamp mot klockan – ska han lyckas lura den klipske terroristen eller kommer hans fru och han själv att dö på kuppen?

Filmen är verkligen en nagelbitare och långt från de dumma actionfilmer Bruce Willis blivit känd för. Därtill är Alan Rickman så bra i rollen som skurk att man nästan hejar på honom mellan varven – han går ju inte att inte älska! Vill du se en spännande film som kommer få dig att sitta på huk i soffan och skrika: 'Nej, JOHN HAN ÄR DÄR BAKOM!!' så se denna”.

4. The Holiday (2006)

Genre: Romantik/Komedi
Finns att streama på: Netflix (finns även att hyra på bland annat Viaplay och SF Anytime)
Betyg på ImDb: 6,9/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 49 %

Nathalie Mark, redaktionschef:
”Jag erkänner! En romantisk komedi som bygger på att två personer byter hus med varandra och finner precis vad de alltid sökt i sina liv ÄR cheesy. Det är själva definitionen av något trams som Hollywood hittat på för att få oss att våga drömma om en värld där det finns en mening med all skit i livet. Men, det är också så jäkla fint och vad är väl julen till för om inte för att få drömma lite? Längta lite?

Och utöver detta har The Holiday allt för att vara den perfekta julfilmen: en supersnygg, frånskild pappa med två små gulliga barn (Jude Law), en överarbetad amerikan som hamnar på brittiska mega-idyll-landsbygden (Cameron Diaz), en snäll britt (Kate Winslet) som blir vän med sin gamle, ensamma granne och en charmig, rolig amerikan som råkar dyka upp och vara tillgänglig (Jack Black).

Jag ser den varje jul och jag har inte ångrat det en enda gång”.

5. Grinchen (2000)

Genre: Komedi
Finns att streama på: Netflix
Betyg på ImDb: 6,2
Betyg på Rotten Tomatoes: 49 %

Annie Li Eriksson, redaktör:
”Den absolut bästa julfilmen som jag ser om år efter år är How the Grinch Stole Christmas. Jag har alltid varit ett fan av The Cat in the Hat-författaren Dr. Seuss och alla hans tecknade figurer. Och den jag älskar mest är såklart denna lurviga och gröna varelse som fullkomligt hatar julen.

Grinchen gör allt i sin makt för att försöka förstöra julstämningen för invånarna i den lilla staden Whoville. Han stjäl deras paket, dekorationer, maten – ja, allt som har med julen att göra försvinner rakt ner i hans stora säck.

Filmen är från 2000 vilket gör den till över 20 år gammal(?!) Jag fick dessutom nyligen veta att den lilla söta tjejen i filmen, Cindy Lou Who, spelas av Taylor Momsen! Hur sjukt? Hur som helst så kan jag starkt rekommendera att se denna film om du vill komma i julstämning, finns att se på Netflix!”.

6. Elf (2003)

Genre: Komedi
Finns att streama på: Netflix
Betyg på ImDb: 7/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 85%

Annie Li Eriksson, redaktör:
”Här kommer ett tips på en julfilm som jag aldrig trodde att jag skulle rekommendera, nämligen Elf! Ska jag vara ärlig så trodde jag faktiskt att det var en amerikansk B-film. Men som vanligt hade min magkänsla fel!

Filmen handlar om Buddy (Will Ferrell) som av misstag hamnar i tomtenissarnas värld och blir uppfostrad av dem. När han får reda på att han inte är en äkta nisse utan kommer från människornas värld, bestämmer han sig för att återvända dit för att hitta sin biologiska pappa.

Den är rolig och en perfekt feel-good film att se att se inför jul! Tror du mig inte? Se den!”.

7. Edward Scissorhands (1990)

Genre: Drama
Finns att streama på: Disney+ (finns även att hyra på bland annat Viaplay och SF Anytime)
Betyg på ImDb: 7,9/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 90%

Sofia Börjesson, redaktör:

”Det går absolut att diskutera huruvida klassikern Edward Scissorhands verkligen är en julfilm, men här ska jag ge dig tre bevis för att så är fallet:

1. En god tredjedel av filmen utspelar sig i juletider. Det är julfester och det skapas isskulpturer vilket genererar i ett vacker snöfall som Winona Ryder dansar under i en av många oförglömliga scener.

2. Det viktigaste av allt i en julfilm är ändå att den innehåller någon form av sensmoral. Man ska vara snäll mot den som inget, eller ingen, har. Annars blir det inga julklappar.

3. Det är Tim Burton, skaparen av The Nightmare before Christmas, som står för regi. Och det finns väl ingen som är så mycket jul som han?

Nåväl, slut på plädering. För dig som mot all förmodan inte har sett Edward Scissorhands handlar filmen om Edward, en artificiell människa som har skapats av en uppfinnare som hann dö innan skapelsen var riktigt klar. Edward lämnas ensam i ett slott med ärrat ansikte och saxar istället för händer – tills den kärleksfulla förortsbon Peggy hittar honom och tar med honom hem”.

8. Ensam hemma (1990)

Genre: Komedi
Finns att streama på: Disney+ (finns även att hyra på bland annat Viaplay och SF Anytime)
Betyg på ImDb: 7,6/10
Betyg på Rotten Tomatoes: 66%

Sofia Börjesson, redaktör:

”Åttaårige Kevin McCallister (Macaulay Culkin) blir kvarglömd hemma när hans stora familj åker på semester över jul. Den stressade mamman får enorm ångest och försöker ta sig tillbaka – medan två inbrottstjuvar har siktet inställt på Kevins hus.

Det finns få filmer som gör en så nostalgisk som Ensam hemma. Filmen ligger varmt inbäddad i 90-talets obligatoriska sensmoral där vi får lära oss att inte döma gamla män med snöskyfflar och att inte underskatta familjens betydelse runt jul (hur jobbiga syskon eller föräldrar man än har).

Jag är 34 år gammal och kan fortfarande inte titta på Ensam hemma utan att gråta. Scenen när Kevin vaknar på julaftonsmorgon har bränt hål på mitt hjärta för alltid”.

Foto: TT

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb
1:09

Efter reklamen: Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

(1:09)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Årets nya julfilmer på Netflix – 10 filmer som maxar julmyset
Från Die Hard till Ensam Hemma – nu är världens 50 bästa julfilmer utsedda
Julfilmerna du måste se – baserat på ditt stjärntecken