Årets influencer ELLE-galan 2020

Brita Zackari och Parisa Amiri är Årets influencer på ELLE-galan 2020

Under ELLE-galan 2020 tog Parisa Amiri och Brita Zackari emot pris för Årets influencer! Den färgstarka duon har under året tagit podd-publiken med storm.
Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBT
Slå på ljud

När Parisa Amiri och Brita Zackari spelar in sin poddcast avhandlas populärkulturella frågor men även politik, nyheter och aktualiteter. Power-duon är färgstarka och smarta. På ELLE-galan 2020 prisades de med titeln Årets influencer 2020, en utmärkelse de inte alls hade räknat med. Priset fick de med följande motivering:

”I en tid när starka röster är viktigare än någonsin har deras podcast blivit en självklar destination. Med samma skärpa avhandlar de allt från aktualiteter som #metoo till tv-serierna som gör oss smartare. De når en storpublik varje vecka – och vi ser fram emot ett 2020 ,ed de, i våra öron.”

Parisa Amiri, som just nu är aktuell i SVT:s På Spåret är i grunden kulturjournalist och har bland annat varit programledare för Kobra och medverkande i popkulturprogrammet PP3 på Sveriges Radio. Brita Zackari, är programledare och radiopratare samt bloggare och henne fick vi chansen att prata kort med. Om priset, livet och podcasten.

Grattis! Hur känns det att vinna ett så här fint pris?

– Det känns väldigt hedrande. Jag blev förvånad eftersom vi inte är några typiska influencers med 1 miljon följare. Jag litar ju på juryn, det är ett smart och härligt gäng så att få pris av ELLE är jätteroligt och det får vi för att vi har en röst som vi använder och det i sig är superfint!

Hur lärde ni känna varandra?

– Det är kul, vi känner inte varandra jättebra. Många tror vi är bästisar som har startat en podd tillsammans, så är det inte. Men lärde känna varandra för över 10 år sedan när Parisa värvade mig för att blogga på Nöjesguiden. Parisa är mycket yngre än mig, hon var typ 18 år och var min chef. Det fortsätter hon vara i den här podden. Tror hon i alla fall.

Ni känns som en dynamisk duo, hur kompletterar ni varandra?

– Vi är otroligt olika som personer, vilket är bra när vi jobbar ihop. Vi är i varsin ände av skalan när det gäller organisation. Hon är kontrollerad och har koll på sina grejer, jag är inte det. Folk som lyssna på podden märker det, jag kör på volley och Parisa är mer proffsig redaktör och tydlig innehållsskapare. Jag tänker att jag kanske är lite mer lös i huvudet än henne. Sen är jag är känslosam medan hon har svårare att bjussa på sånt. Hon har en, kanske hälsosam, guard uppe med vad hon släpper igenom medan mitt liv är att bjussa på mig inför tv-kameror. Vi utmanar verkligen varandra där och har mycket att lära av varandra.

När det som roligast respektive svårast att podda?

– Jag tycker det är som roligast när vi lyckas ta någonting som är ganska viktigt. Politiska frågor, kanske och gör det på vårt sätt. Där är Parisa svinbra på olika spaningar som hon kan knyta till varandra eller se den större trenden, men också att vi kan prata om det på ett rolig sätt och garva åt sakers fruktansvärda tillstånd. Jag tycker vi ska vara den självklara destinationen när man sett en tv-serie eller följer någon debatt på sociala medier. Vi har förstått att folk som lyssnar längtar efter att få höra hur vi ska prata om aktuella ämnen. Här kan vi yttra alla våra åsikter och tankar, vilket vi kanske inte kan i andra forum. Det svåraste för mig är det produktionstekniska. Så tråkig sak att prata om. Men det är inte helt lätt för mig att sitta still och prata i en hel timme. Sen är det svårt när vi tycker så olika att det blir en konflikt. Men det ger podden extra skärpa. Dock är jag livrädd för konflikter. Det finns inget värre!

Om du skulle göra något helt annat, vad skulle de då vara?

– Skulle absolut vilja jobba som språklärare! Det är min nördigaste sida. Jag praoade nyligen i två dagar för en spanskaklass. Det är helt sjukt. Men så kul! Sen har vi köpt en gård nu, till den har jag köpt en drejskiva, så det kommer hända. Haha. Stay tuned för lerkrus från mitt håll. Sen vill vi bygga ett växthus av gamla fönster och då tänker jag, kanske skulle plugga till arkitekt, varför kan jag inte bara bygga det där? Men jag är en rätt rastlös person.

ELLE-galan handlar om mode, är det ett intresse för dig?

– Ett stort intresse! Jag får aldrig prata mode för Parisa. Hon vill inte höra, men det var ju så vi träffades från början. Jag skrev om mode. När jag väljer kläder är det viktigt att jag känner mig som jag, det är lite svårt på galor eftersom man bär en förhöjd variant av ens jag då. Det där stora, ibland prinsessiga har jag svårt att identifiera mig med. Generellt tycker jag att man ska känna sig kraftfull, så tänker jag. Mode är något som förhöjer min dag och jag blir förbannad på folk som tycker att mode är ytligt för alla påverkas av vad man har på sig. Så jag tycker det ska få ta mer plats. Det är när jag mår piss inuti som jag klär upp mig som mest, för det gör att det känns bättre.

Foto: TT

Läs mer:

Hedda Stiernstedt – årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2020

Ursula Wångander – årets modell på ELLE-galan 2020

ELLE-galan 2020 – här är årets alla vinnare