Chloé Zhao vann en Oscar för bästa regi med Nomadland – skriver historia

Chloé Zhao är andra kvinnan någonsin att vinna en Oscar för bästa regi

Chloé Zhao vann en Oscar för bästa regi med Nomadland, och blir där med den andra kvinnan någonsin att vinna i kategorin. Hon är också den första asiatiska kvinnan att vinna priset, och den första icke-vita kvinnan.

Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?
1:24

Efter reklamen: Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?

(1:24)

Slå på ljud

Filmregissören Chloé Zhao står bakom filmen Nomadland, och under nattens Oscarsgala blev hon den andra kvinnan någonsin att ta hem en Oscar för bästa regi. Hon är också den första asiatiska kvinnan att vinna priset någonsin, och den första icke-vita kvinnan.

Och för första gången i prisets historia var två kvinnor nominerade i kategorin samtidigt. Förutom Chloé Zhao var även Emerald Fennell nominerad i kategorin för Promising Young Woman.

– Det har aldrig hänt att det är två kvinnor samma år. Sedan Oscars födelse, 93 år tillbaka, så har sju kvinnor varit nominerade för regi och två utav de sju är i år, sa filmjournalisten Christina Jeurling Birro till SVT innan galan.

Hände första gången 2010

En gång tidigare har det hänt att en kvinna vunnit en Oscar i för bästa regi. 2010 vann Kathryn Bigelow registatyetten för Hurt locker. Och det är inte bara kvinnliga vinnare som varit allt för få, antal nominerade kvinnor i kategorin genom tiderna är inte många. Innan årets gala hade endast fem varit nominerade i kategorin: Lina Wertmüller, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow och Greta Gerwig.

Chloé Zhaos tal efter vinsten under Oscarsgalan

I sitt tacktal lyfte hon ett stycke ur en bok som hon minns från sin barndom, något som hjälpt henne att ”fortsätta framåt när det är tufft”. Stycket översätts ungefär till att ”människor föds goda”.

Chloé Zhaos tal efter vinsten

Chloé Zhao med sin Oscar.

– Det är jag fortfarande tror på. Jag har alltid funnit någon godhet i de personer som jag har träffat runtom i världen. Det här är till de som är modiga nog att hålla kvar den godheten, hur svårt det än kan vara. Detta är till alla er, det är ni som får mig att fortsätta göra film.

Prisregnet över Nomadland under Oscarsgalan 2021

Det var inte den enda kategorin som filmen kammade hem en Oscar i. Frances McDormand vann en Oscar i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, för sin roll i Nomadland. Och filmen vann även årets bästa film. Andra nominerade i kategorin var The father, Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Promising young woman, Sound of metal, The trial of the Chicago 7.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Här uppträder Molly Sandén under Oscarsgalan – hela framträdandet
Oscarsgalan 2021: Här är de största snackisarna
Oscarsgalan 2021: Här är kändisarna på röda matan