sabina ddumba och danny saucedo

Danny Saucedo om Sabina Ddumba: Världstjärnenivå på rösten

Hur beskriver du känslan hos två bästa vänner som just ”råkat” ligga med varandra? Den frågan ställde sig Danny Saucedo inför släppet av sin och Sabina Ddumbas nya video Fan va har vi gjort... För Baaam berättar han om sin relation till dans, varför han brutit med sitt skivbolag efter 15 år samt hur hans och Sabinas vänskap startade med mini-audition i en trappuppgång.
Här är alla idol-vinnare genom tiderna - minns du dem?
Slå på ljud

Danny Saucedo, 35, är högaktuell som en av finalisterna i Melodifestivalen 2021. Hans bidrag Dandi Dansa tog sig raka vägen till finalen redan i första deltävlingen och han slapp därmed nervositeten kring att behöva ställa upp i Andra chansen.

Det har inneburit att Danny veckorna fram till final nu kunnat fokusera på lite annat också. Ett sådant projekt är den låt och video som han släppt tillsammans med Sabina Ddumba, 27. I Fan va har vi gjort... berättar de historien om två bästa vänner som hamnar i säng med varandra.

– Hur beskriver man två vänner som känner varandra så bra och som gjort något så intimt som de nu ifrågasätter? säger han.

Skrevs för koreansk marknad

Låten skrevs redan för 7 år sedan, då på engelska och med titeln Ever since. Danny berättar att han satt i en session där tanken var att han skulle skriva material åt koreanska artister, men att han översatte just den här låten till svenska – och sedan lät den vara.

– Det var under en period där jag precis hade börjat släppa egen musik på svenska. Jag tyckte om låten men kände att det vore lite väl magstarkt att sjunga den. Jag var lite obekväm över huvudtaget med att sjunga på svenska. Den har sedan legat och gottat till sig tills att min manager sa ”minns du den där låten, ska du inte ge en chans?” och föreslog att vi skulle släppa den som en duett.

Fan va har vi gjort?

Man ligger inte med sin bästa vän

Står nakna inför varandra, finns ingen återvändo

Jag vet vi båda vill stanna men en av oss måste gå

Så lyder några rader och Danny menar att det finns en stor igenkänning i texten.

– En kompis sa efter att han lyssnat att han tycker så synd om de två personerna som det handlar om. Det är så tydligt de bara ska ha varann, bli ihop, satsa, våga. De går som katten runt het gröt.

Vad ligger rädslan i, tror du?

– Jag tror att vi är skraja, rädda att våga satsa. Rädslan är att förlora det man redan har, den vänskapen. Plus att vi lever i ett förväntnings-samhälle där dörren hela tiden ska stå lite på glänt. Man vill inte binda upp sig. Det känns fint att få sjunga om någonting som många kan känna igen sig i.

Bröt med skivbolaget

Själv har Danny nyligen brutit sig loss från en lång relation, den med sitt skivbolag. Låten släpps genom crowdfounding-sajten Corite som han är delägare i. Han berättar:

– Jag hade haft samma skivbolag i 15 år och tröttnade. Jag ville utmana den konventionella formen och blev intresserad av det här bolaget. Det känns kul med något som hotar och utmanar, precis som Spotify gjorde när de kom.

Tanken med Corite är att de som lyssnar och tycker om artisterna ska äga materialet och kunna tjäna pengar på låtar de backar. Danny Saucedo bjöd alltså in sina fans att bekosta låtsläppet genom att sätta upp en kampanj på sajten. När intäkterna började ticka in var de som bidragit först med att få ta del av vinsten. Danny tror att det här är framtiden för branschen.

– Ett motargument kan vara att detta på ett sätt liknar att börsnotera musik, göra så att du kan äga bitar av andras musik. Men jag är gärna en early adapter om det ändå på väg mot det hållet.

Styrkan i dansen

Tillbaka till låtsläppet. För pengarna som kom in har bidragit till att Danny och Sabina även kunnat spela in en video. Inför det bollade de idéer med koreografen Celia Caap och regissören Karim Fakih. Tanken var att skapa en intimitet och ett allvar, men också visa på hur dessa två vänner som låten handlar om kan flamsa och ha kul ihop.

– Låten handlar inte om oss två, men Sabina och jag är två vänner som skojar och skrattar mycket. Vi brukar inte ligga och brottas på golvet så av naturliga skäl blev det stojigt när vi skulle repa dansen. Vi befinner oss på ett slott i Vaxholm, det är seriöst, vackert, stilrent och snyggt. Men det hade blivit för snyggt och allvarligt om det inte blandats upp med äkthet, därför finns klipp från repetitionerna med.

Själva dansen som konstform är något som ligger både Danny och Sabina varmt om hjärtat, berättar han.

– Dans som medium är intressant. Vi pratar till 70 procent med vårt kroppsspråk. Du kan vara så tydlig med vad du säger i dansen, den är så delikat. Du kan använda minimala dansrörelser för att beskriva en sak och Celia Caap är en otrolig koreograf inom modern/contemporary dans.

Vänskapen till Sabina Ddumba

Hur träffades Danny och Sabina då, och varför blev det just de två som valde att släppa låten ihop? Danny minns väl deras första möte.

– Jag gick på Götgatan en dag för 10-11 år sedan när jag just hade varit med i Melodifestivalen. Jag tyckte väl att jag var rätt aktuell så när två tjejer gick intill mig och skojade, var högljudda, sjöng, så tänkte jag att de kanske var fans.

Danny uppfattade det som att de två tjejerna följde efter honom. Han vände sig om och mötte deras blickar, och de fortsatte sjunga. Han tänkte att de kanske bara tyckte det var kul att han hade sett dem. Danny gick in i en butik.

– När jag sedan fortsätter gå bort mot Medis och kommer förbi en trappuppgång hör jag att någon där inne sjunger högt. Jag stannar till och ser att det är tjejerna, varav den ena visar sig vara Sabina. Jag hörde direkt att hon var grym, och sa det till henne. Vi snackade lite och hon bad mig om råd om hon borde söka till typ Idol eller X-Factor. Jag sa att ”nja, om du vill”.

Hon berättade att hon sjöng i Tensta gospelkör. Danny tog hennes nummer och sa att han gärna ville hjälpa henne med lite kontakter. Det skulle dröja flera år innan de möttes igen.

– Hon klarade sig själv! säger han med ett skratt. Hon fick kontrakt och jag såg henne överallt. Det var så kul för hennes talang var så genomborrande, övertygande och självklar att jag inte kunde hejda mig den där gången.

Och nu släpper de låt ihop.

– Hon har världstjärnenivå på rösten. Att få ha den tillgången på röst och den ynnesten att få ställa frågan till henne är otrolig, det kändes självklart, avslutar han.

Danny Saucedos och Sabina Dumbas låt Fan va har vi gjort... finns att streama på Spotify. Du kan se den vackra videon nedan!

Foto: Yoye Lapogian

Relaterade artiklar
Nostalgi! Se Agnes, Dannys och de andra Idol-stjärnornas första auditions
Molly Sandén bekräftar nya kärleksrelationen: ”Min kille”
Kändisar som visar upp sin nya kärlek 2020
Tidslinje: Danny Saucedos resa från Idol till Melodifestivalen